DET SVENSKA SKATTETRYCKET
Branschen: Slopad plastpåseskatt vinst för miljön
Att plastpåseskatten slopas i budgeten för 2024 välkomnas av IKEM – Innovations- och kemiindustrierna.
– Den slopade plastpåseskatten blir en vinst för miljön. Skatten gjorde ingen skillnad på om plastbärkassen producerats av återvunnen, biobaserad eller fossil råvara. Nu kan plastproducenterna återgå till sitt omställningsarbete mot en cirkulär ekonomi för plasten, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef på IKEM, i en kommentar.
Redan i våras lyftes frågan upp när regeringen meddelade att plastpåseskatten skulle slopas eller kraftigt sänkas.
– Det här är naturligtvis positiva nyheter för oss. Kommer skatten försvinna så räknar vi med att vår försäljning kommer att öka, men vi kommer inte komma tillbaka till samma nivåer som det var innan skatten infördes. Men kan vi öka vår förbrukning så kommer vi kunna nyanställa, sa Lars Lundin, senior rådgivare på Trioworld Lundins, som producerar förpackningslösningar av polyetenfilm och är en av de ledande producenterna av plastbärkassar i Norden, till TN då.
Även Peter Stenström, vd på Gaia BioMaterials, välkomnade beskedet.
– Om det blir så ser vi det som mycket positivt. Förnuftigt att ta bort en skatt som varit helt kontraproduktiv och inte lett till produkter som är bättre för miljön. Vi har hela vår maskinpark kvar och kommer nu återigen att producera svenska bärkassar som sänker koldioxidutsläppen. Vi kommer även att skapa fler arbetstillfällen som skapar samhällsnytta i Sverige, sa han till TN då.
Men nu meddelar klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari att plastpåseskatten slopas i budgeten för 2024.
– Vi överträffar redan EU:s mål om minskad plastkonsumtion med god marginal, säger hon till SVT Nyheter.
Skatten på plastbärkassar infördes 1 maj 2020 och innebär tre kronors skatt på bärkassar och 30 öre för varje frukt- och grönsakspåse. Dessutom tillkommer 25 procent moms. Kassar för varaktigt bruk och vars syfte är att återanvändas, omfattas dock inte av skatten.