BROTTEN MOT FÖRETAGEN
Här slår tjuvarna till mot Peters företag – ”Nu har vi fått nog”
Filmen visar hur tjuvar slår till mot Peter Vidbergs företag. Det är ett av många brott som drabbat Norberg under sommaren. Nu har företagarna fått nog och kräver att samhället agerar. ”Företag kan tvingas att lägga ner om det fortsätter så här”, säger Peter Vidberg till TN.
Det borde inte vara särskilt svårt för polisen att lösa brottet. Filmerna från övervakningsfilmerna är avslöjande och visar när två män stjäl en åkgräsklippare som tillhör Peter Vidbergs företag Vidberg Fastigheter & Event. Men han har inte hört något från polisen än.
– De poliser som jobbar här gör allt de kan, de är också less på utvecklingen. Men det finns för få poliser i Norberg för att kunna klara upp situationen. Norberg delar polispatruller med Fagersta och Skinnskatteberg och det är ett stort område att bevaka, säger Peter Vidberg till TN.
Har drabbats av två inbrott
Han driver två mindre bolag i Norberg, som har runt 5 700 invånare. I somras märkte både privatpersoner och företag att något förändrats. Plötsligt svepte en inbrottsvåg över den lilla orten i Västmanland och den rullar på fortfarande. Peter Vidberg menar att det sammanföll med när människor med sociala problem från andra orter flyttade in till ett boende i kommunen.
Han har själv nyligen drabbats av två inbrott. Vid ett av inbrotten stals bland annat en åkgräsklippare. Bodar och fastigheter skadades av tjuvarnas framfart. Företagets övervakningskameror har dokumenterat brottet.
– Det rör sig om totalt 50 000 kronor som vi inte får ut på försäkringarna och det är väldigt mycket pengar för oss. Vi försöker så gott vi kan att mota bort tjuvarna men det kostar ju oss både tid och pengar ändå. Vi har gett polisen övervakningsfilmerna och tips och hoppas att det leder till nåt, säger Peter Vidberg.
Företagarna har gått samman
Nu har företagarna i Norberg gått samman i en grupp och patrullerar fastigheterna på kvällar och nätter. Frustrationen växer för varje brott som begås.
– Jag är helt slut fysiskt och mentalt för att jag hela tiden oroar mig för inbrott. Nu har vi fått nog. Jag är övertygad om att företag kan tvingas att lägga ner eller flytta till andra orter om det fortsätter så här, säger Peter Vidberg.
Nyligen höll företagargruppen ett krismöte där representanter för Norbergs kommun var med. Men företagarna menar att mötet inte gav något konkret.
– Kommunen vill att vi ska köra med grannsamverkan men det är ju precis det vi redan gör och det bygger ju på att vi ska fortsätta att göra jobbet åt samhället. Det här handlar inte bara om ekonomiska skador utan också om mänskliga skador, säger Peter Vidberg.
Brotten kostar företagen 100 miljarder
En uträkning från Svenskt Näringsliv visar att svenska företags direkta kostnader för brott är 42 miljarder kronor. Till detta kommer 29,5 miljarder i kostnader för investeringar i förebyggande åtgärder, intäktsförluster på 18 miljarder kronor och minst tio miljarder kronor i andra indirekta kostnader orsakade av brotten. Totalt landar notan på minst 100 miljarder kronor – varje år.
Enligt Svenskt Näringslivs undersökning polisanmäler inte hälften av företagen alls när de drabbas av brott och en femtedel polisanmäler inte alla brott de drabbas av. Orsaken är att företagen inte tror att en anmälan leder till åtgärder.
”Utsattheten för småföretagare har ökat.”
Småföretagarnas Riksförbund presenterade tidigare i år en rapport där det framgår att företagarnas otrygghet är större än någonsin. Var sjätte småföretag identifierar brottsligheten som det största hindret i verksamheten.
– Utsattheten för småföretagare har ökat. Företagare har svårt att få tillstånd för kameror och vissa måste själva betala för ordningsvakter. Extra försäkringar har tyvärr blivit vanligare och kostnaderna ökar, säger Caroline Szyber, vice ordförande i Småföretagarnas Riksförbund, till TN.
Föreslår kommunala ordningsvakter
Småföretagarna har tagit fram konkreta förslag på vad samhället behöver göra för att komma tillrätta med brottsligheten. Ett förslag är att polisen borde fokusera på kriminalitetens mönster för att kunna möta den alltmer organiserade brottsligheten. Som det är idag följs många anmälda brott inte upp, vilket leder till att småföretagare ibland inte ens orkar anmäla och då uppstår ett mörkertal. Ett annat förslag är att inrätta kommunala ordningsvakter som gör att kommuner kan agera mera brottsförebyggande. Dessutom måste samhällets stödfunktioner också omfatta människor som i sitt arbete eller i sitt företag blivit brottsoffer.
Ett mönster över hela landet
Småföretagarna menar att situationen i Norberg är långt ifrån unik och att det finns ett liknande mönster över hela landet.
– Vi ser till och med att vissa till slut inte orkar vara företagare utan lägger ner sin verksamhet efter upprepad brottslighet. Det ska inte var kriminalitet som avgör om en företagare lägger ner sin verksamhet eller inte, det borde vara en självklarhet att det ska vara tryggt att driva företag i hela Sverige, säger Caroline Szyber.
Företagarna i Norberg hoppas att samhället griper in på bred front för att stoppa brottsvågen i kommunen.
– Jämför med ett fotbollsderby mellan Hammarby och Djurgården. Då åker minsann poliser från hela landet till Stockholm för att hjälpa till. Men för oss finns ingen hjälp överhuvudtaget. Det är tydligen skillnad mellan storstad och glesbygd. Vi önskar det fanns en större närvaro av polisen i Norberg för det behövs, säger Peter Vidberg till TN.