KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Näringslivet: Företagen ligger långt fram i klimatomställningen

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke. Bild: Kate Gabor

Näringslivet välkomnar ny utredning om att svensk klimatpolitik ska EU-anpassas. "Näringslivets färdplaner ligger fast ", säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

De svenska klimatmålen ska finnas kvar – men bör uppdateras i ljuset av EU:s klimatlagstiftning. Det föreslår regeringens utredare John Hassler.

Han har nu presenterat 46 klimatpolitiska förslag som ska fungera som inspel till den klimathandlingsplan som regeringen ska presentera för riksdagen.

En viktig slutsats är att näringslivets konkurrenskraft är avgörande för både svenska företags möjligheter att kunna fortsätta driva den gröna omställningen och för Sveriges framtid som välfärdsland, konstaterar Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv.

– Utredningens förslag handlar i huvudsak om justeringar och anpassningar till EU-ramverket, som i sig är mycket ambitiöst, och där Sverige har högre åtaganden. Näringslivets färdplaner ligger fast och företagen ligger långt fram i omställningen, säger han i en kommentar.

Han menar att politiken behöver fokusera på att skapa rätt förutsättningar för företagen att fortsätta driva på klimatomställningen.

– Vi behöver tempo i energiomställningen och betydligt snabbare tillståndsprocesser. En mycket bred majoritet i riksdagen vill se ny kärnkraft och fortsatt utbyggd vindkraft. Det finns också ett starkt stöd för detta bland allmänheten. Nu måste spaden sättas i jorden.

Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna, lyfter fram att stabilitet och långsiktighet är avgörande när industrin ska göra miljardinvesteringar i grön omställning.

– Grundläggande för den svenska industrins konkurrenskraft är långsiktiga politiska beslut och stabilitet där företagens möjlighet att fortsätta utveckla och implementera ny grön teknologi och investeringar är möjligt, säger han i ett pressmeddelande.

IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, välkomnar framförallt förslaget om ett nationellt utsläppshandelssystem.

– Nuvarande klimatpolitik har skett på bekostnad av alla de företag och branscher som än idag står långt ifrån en klimatomställning. Vi välkomnar ett nationellt utsläppshandelssystem, det skulle skapa incitament hos hela näringslivet att ställa om. Sverige bör, tillsammans med övriga EU-länder som väljer ett nationellt utsläppshandelssystem, bilda en allians, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef på IKEM, i ett pressmeddelande.

Jernkontoret, järn- och stålindustrins branschorganisation, menar att stålindustrin vill se en ambitiös och långsiktig klimatpolitik.

– Vi har kunnandet och viljan hos våra globala industriföretag att klara omställningen. Nu är det dags för politiken att leverera i form av stabila regelverk som ger stålindustrin god tillgång till fossilfri el och elnätsanslutningar, tillgång till biobaserade råvaror och energi, effektivare miljötillståndsprocesser och bättre kompetensförsörjning. Att inte agera politiskt på våra goda grundförutsättningar vore direkt oansvarigt för Sverige som industrination, säger Annika Roos, vd på Jernkontoret, i en kommentar.

Viveka Beckeman, vd på Skogsindustrierna, menar att det i grunden är positivt att svensk klimatlagstiftning anpassas till EU:s. Men man vänder sig mot förslaget att beskatta träbaserade produkter för att öka kolsänkan i skogen.

– Det är viktigare att vi använder skogens totala kapacitet att vara en nyckelfaktor i den gröna omställningen än att snöa in på att skogen ska vara en kolsänka som kompenserar för fossila utsläpp. Att Hassler föreslår beskattning av träbaserade produkter för att öka kolsänkan är jag väldigt kritisk till, säger hon i ett pressmeddelande.

Svenskt Näringsliv: ”Svenska företag ska fortsätta vara ledande i den gröna omställningen”

Industriarbetsgivarna: ”Sveriges klimatpolitik måste bidra till att öka sysselsättningen och vår internationella konkurrenskraft”

IKEM: Ett nationellt utsläppssystem för hela näringslivet gynnar klimatet

Jernkontoret: Stålindustrin om Hassler-utredningen: Omställningen är möjlig – nu behöver politiken leverera

Skogsindustrierna: Kommentar på utredning om ny svensk klimatstrategi