KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Strid på högsta ort om återstart av kärnkraft

Partiledarna Jimmie Åkesson (SD) och Johan Pehrson (L) tycks ha olika syn på lämpligheten i återstarten av kärnkraft. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Politik (TT)

Frågan om att återstarta reaktorer vid Ringhals har landat hos partiledarna i regeringsunderlaget. Sverigedemokraterna har inte släppt bollen medan regeringen är tveksam.

I Tidöavtalet som reglerar samarbetet mellan regeringen och SD finns en punkt om reaktorerna Ringhals 1 och 2, som stängdes 2020 respektive 2019. Enligt punkten ska en återstart utredas.

Striden har pågått i flera månader nu och nått partiledarna Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L).

– Vad jag vet så har inget beslut där ännu tagits och vår inställning är som den har kommunicerats tidigare, alltså att vi fortsatt ser förutsättningar för det (en återstart) men förstår ju också att vi är ensamma i att driva det, säger Sverigedemokraternas energipolitiska talesperson Tobias Andersson.

"Ser mörkt ut"

Regeringen och SD har enligt uppgift landat i, även om det inte tagits ett gemensamt beslut om det än, att Ringhals 2 bara är att glömma. Men SD kritiserar regeringspartierna för att bara leta problem vad gäller Ringhals 1.

– Inga nya besked, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Busch har tidigare sagt att "det ser mörkt ut" att väcka liv i reaktorerna.

Komplicerat med tillstånd

Det framstår också som komplicerat att få ett nytt tillstånd för återstart. Först måste en lagändring till, projektet skulle bli mycket dyrt och riskera att ta personal och resurser som behövs för ny kärnkraft. Och det är osäkert hur länge Ringhals 1 skulle kunna gå efter återstart, har en källa i regeringspartierna tidigare uppgett för TT.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) verkar tveksam till en återstart.

– Partiledarna diskuterar den frågan. För mig är det viktiga att börja i rätt ände: Vad är det för elbehov vi har, vad kan möta det behovet? Det finns mycket som signalerar att återstart av reaktorer inte skulle leda till stora mängder energi och att det skulle vara väldigt kostsamt. Och det är något jag tycker man ska tänka på.

Niklas Svahn/TT