KÄRNKRAFTENS FRAMTID
Oklart hur mycket kärnkraft Sverige bidrar med
Klimat (TT)
Ett 20-tal länder har enats att globalt öka kärnkraften trefaldigt fram till 2050. Men exakt hur mycket den svenska kärnkraften ska öka är inte spikat.
– Vi låser inte in oss i en siffra, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.
Det är en ambitiös plan på utbyggd kärnkraft som presenterades under klimatmötet i Dubai på lördagen. Sverige är ett av de länderna som ingått i en kärngrupp som mejslat fram deklarationen.
– Det här är en stor dag för Sverige, en stor dag för kärnkraften och en stor dag för en realistisk tempoökning i omställningen, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).
För att klara ett nettonollutsläpp kommer elbehovet att öka kraftigt. Vägen dit stavas kärnkraft, enligt Ebba Busch.
Betyder detta att Sverige ska trippla sin kärnkraftskapacitet fram till 2050?
– Det kommer det krävas mycket mer kärnkraft men vi kommer inte att låsa fast en siffra för hur stor del av den kommer att stå för jämfört med andra energislag.
– Sverige gör ett åtagande att öka kärnkraftsproduktionen men vi kommer också att bidra till ökningen i andra länder, bland annat genom den energiforskningssatsning vi ska presentera framöver.
Enligt Ebba Busch kommer grunden i den svenska kärnkraften ligga i den färdplan som presenterades i mitten av november. I den slås det fast att det ska bli ny kärnkraft med effekt motsvarande minst två storskaliga reaktorer som ska vara på plats senast 2035 och en "massiv" utbyggnad av kärnkraft till 2045.
Petra Hedbom/TT
Fakta
Länderna som enats om ett avtal där de tillsammans åtar sig att verka för att tredubbla kärnkraften globalt framtill 2050:
USA, Bulgarien, Kanada, Tjeckien, Finland, Frankrike, Ghana, Ungern, Japan, Sydkorea, Moldavien, Mongoliet, Marocko, Nederländerna, Polen, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Sverige, Ukraina, Förenade Arabemiraten, Storbritannien.
Källa: USA:s energidepartement