EU:S FRAMTID

Rapport: Så ska EU:s lagar bli bättre för företagen

Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande. Bild: Geert Vanden Wijngaert

EU:s regelverk måste bli bättre för näringslivets skull och fortfarande finns mycket att göra för att underlätta för företagen, visar en ny rapport. ”Rapporten fångar den verklighet våra företag upplever”, säger Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv.

Förra året lade Svenskt Näringsliv grunden till initiativet Europe Unlocked, ett samarbete mellan europeiska näringslivsorganisationer med uppgift att få nästa EU-kommission att verka i en mer företagsvänlig riktning. Ett av de prioriterade områdena är EU:s omfattande regelverk som tynger företagen.

En rapport som tagits fram av tankesmedjan Centre for European Reform, CER, visar att EU kan göra mycket mer för att lindra regelbördan för företagen. En central del av kritiken är att EU-kommissionen under ordföranden Ursula von der Leyen har klubbat igenom för många lagar och regler för snabbt och utan tillräcklig genomlysning och förankring.

– Det är inte nödvändigtvis alltid den bästa vägen att införa nya lagar, ibland kan det motsatta vara att föredra. Men politiker får bara rubriker när de klubbar igenom nya lagar, inte när de förenklar eller ta bort lagar, vilket kan förklara en del. EU borde fokusera på att reglera mindre men bättre. Bra lagstiftning tar tid att genomföra och kräver resurser, säger rapportförfattaren Zach Meyers från CER.

Fredrik Sjögren, policyansvarig EU-frågor vid Svenskt Näringsliv. Bild: Ulf Börjesson/Ernst Henry Photography AB

Svenskt Näringsliv betonar att EU behöver ha ett regelverk men det ska bestå av lagar som underlättar och inte försvårar tillvaron för företagen.

– Det är viktigt att vi kritiserar systemet på rätt sätt. Utan regler har vi ju inget EU men det måste vara vettiga regler och därför är den här rapporten så viktig, säger Fredrik Sjögren, policyansvarig EU-frågor vid Svenskt Näringsliv.

Zach Meyers målar upp en bild av att EU-kommissionen inte haft en lätt situation under den nuvarande mandatperioden med pandemin, Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina och stigande inflation. Det har skapat ett tryck att leverera politiska initiativ vilket gjort att kvaliteten på lagstiftningen försämrats.

Zach Meyers. Bild: \6004177\

Samtidigt finns sådant som inte kan ursäktas av omvärldsfaktorer, som att EU-kommissionen exempelvis inte avsätter tillräckligt med resurser för att skapa god kvalitet i lagstiftningen. Zach Meyers lägger i sin rapport fram tio rekommendationer för hur systemet kan förbättras. Svenskt Näringsliv menar att den politiska viljan måste finnas i grunden för att systemet ska kunna reformeras framgångsrikt.

– Vi måste få politikerna att bry sig om förslag som förbättrar för näringslivet. Vi upplever att dessa förslag systematiskt har prioriterats ner. Idag finns inte riktigt den politiska viljan att göra regelförenkling till en prioriterad fråga och där har näringslivet en viktig uppgift framför sig, att vi kan synliggöra innehållet i de här rekommendationerna för politikerna, säger Fredrik Sjögren.

Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor Svenskt Näringsliv. Bild: Kate Gabor

Svenskt Näringsliv menar att rapporten resonerar helt med de signaler som kommer från företagen om hur de ser på EU:s lagstiftning.

– Rapporten fångar den verklighet våra företag upplever. Nu kan vi gå vidare med dessa väldigt konkreta förslag för hur vi kan komma tillrätta med problemen, säger Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor Svenskt Näringsliv.

Här är rapporten