REGELKRÅNGLET

Nytt råd ska stoppa överimplementering

EU-minister Jessika Roswall Bild: Pontus Lundahl / TT

Sverige har velat vara bäst i klassen, men överimplementeringen har inte gynnat oss. Det anser regeringen som nu sjösätter ett implementeringsråd. ”Den inre marknaden, som är vår juvel, mår bäst av att vi implementerar på lika sätt i hela EU”, säger EU-minister Jessika Roswall till TN.

I september förra året aviserade regeringen att ett implementeringsråd ska inrättas för att lämna rekommendationer när EU-direktiv ska implementeras i svensk rätt. Rådet har efterfrågats under en längre från såväl företag som expertorganisationer och nu blir det verklighet. Det berättar EU-minister Jessika Roswall för Tidningen Näringslivet.

– Rådet behövs av flera skäl. Regeringen jobbar brett med att stärka företagens och EU:s konkurrenskraft. Regelförenklingar är en viktig del, EU-arbetsgrupper en, och en annan del är att vi ibland har överimplementerat. Därför är det viktigt att som ett steg införa ett implementeringsråd, säger hon.

EU-minister Jessika Roswall (M) under ett sammanträde med EU-nämnden. Bild: Christine Olsson/TT

Hon fortsätter:

– Vi vet att en stor del av del av de administrativa bördor som företag drabbas av beror på att vi har överimplementerat på ganska hög nivå. Det är något jag ofta hör när jag träffar företag.

”Sverige har velat visa att vi är bäst i klassen.”

Rådet ska bistå regeringen vid implementering av EU-direktiv och se till att de inte sker över miniminivå och att omotiverade regelbördor inte genomförs. Ett problem som många företag vittnar om.

– Implementeringsrådet ska ta fram underlag med analyser av frågor i kommande EU-rättsakter av särskilt intresse för företag i Sverige som regeringen bör uppmärksammas på före eller under EU-förhandlingar, säger Jessika Roswall.

Att vi svenskar har tenderat att överimplementera EU-direktiv har inte gynnat oss, menar hon.

– Sverige har velat visa att vi är bäst i klassen. Men den inre marknaden, som är vår juvel, mår bäst av att vi implementerar på lika sätt i hela EU. Det är det som är idén med att ha en inre marknad. Ska man stärka EU:s konkurrenskraft är det viktigt att vi går mot likadan implementering i hela EU, säger Jessika Roswall.