Almega: Här är reformerna som behövs för ökad tillväxt

Fredrik Östbom Bild: Pressbild

Nu finns utrymme för långsiktiga reformer som stärker Sveriges tillväxtkraft. Det konstaterar Almega som i dagarna presenterar ett nytt tillväxtpaket. ”Det krävs reformer som gör det lättare att anställa och säkrar kompetensförsörjningen”, säger Fredrik Östbom, näringspolitisk chef på Almega.

52 procent av Sverige BNP kommer från de privata tjänsteföretagen och 2,6 miljoner personer arbetade förra året i tjänstesektorn. Det, menar Almega, innebär att tjänstesektorn är Sveriges tillväxtmotor.

– Tjänstesektorn har en avgörande betydelse för svensk ekonomi, men många tjänsteföretag står likväl inför stora utmaningar. Om Sverige fullt ut ska kunna ta till vara tjänsteföretagens potential krävs reformer som gör det lättare att anställa och säkrar kompetensförsörjningen, säger Fredrik Östbom, näringspolitisk chef på Almega, i en kommentar.

I sitt tillväxtpaket föreslår Almega bland annat en bidrags- och skattereform och att jobbskatteavdraget utökas. Organisationen vill också att Sverige inför ett kompetensavdrag för att fler ska kunna kompetensutveckla sig. Dessutom vill Almega att reformeringen av Arbetsförmedlingen fortsätter, så att myndigheten får ett smalare men vassare uppdrag.

– Samtidigt, med tanke på att kompetensbristen är ett reellt problem redan i dag, borde regeringen tänka om när det gäller arbetskraftsinvandringen. Ytterligare en höjning av inkomstgolvet skulle bli väldigt problematiskt för många företag, säger Fredrik Östbom.

Pressmeddelande: Almega presenterar tillväxtpaket för ett starkare Sverige