DEN SVENSKA INDUSTRIN
Sveriges nya industrisamordnare: ”Vi måste skärpa oss”
Det är helt avgörande för Sverige att de stora industrisatsningarna i norr blir av, menar regeringens nya industrisamordnare Niklas Nordström. Hans uppdrag är att få fart på tillståndsprocesserna och investeringarna. ”Det handlar om att kunna bibehålla vårt välstånd”, säger han till TN.
Just nu planeras det för stora industrisatsningar i norra Sverige. Stålföretagen SSAB och H2 Green Steel siktar på att börja tillverka grönt stål inom några år och den spanska koncernen Grupo Fertiberia vill tillverka grön ammoniak och konstgödsel i en fabrik utanför Luleå.
Även flera gruvprojekt där aktörer vill bryta så kallade kritiska metaller som är nödvändiga för den gröna omställningen planeras. För att de här projekten ska bli verklighet måste också elproduktionen öka radikalt och elnäten byggas ut.
Det betyder dock att Sverige måste få ordning på de långa, kostsamma och många gånger oförutsägbara tillståndsprocesserna. Annars finns det en risk att investerarna backar, menar flera bedömare.
”Vi ska identifiera olika eventuella flaskhalsar för att kunna ta tag i dem på ett tidigt stadium”.
För att snabba på de olika industriprocesserna har regeringen nu utnämnt Niklas Nordström, tidigare socialdemokratisk kommunstyrelseordförande i Luleå, och Kristina Alvendal, tidigare moderat medborgarråd i Stockholm, som särskilda industrisamordnare.
– Vi ska försöka komma in i de här processerna tidigt och samla de inblandade parterna kring ett slags rundabordssamtal och identifiera olika eventuella flaskhalsar för att kunna ta tag i dem på ett tidigt stadium, säger Niklas Nordström.
Ett vägskäl för Sverige
Han menar att Sveriges framtid som välfärdsstat står på spel om inte de här satsningarna kommer på plats.
– Det är ett vägskäl för Sverige. Vi måste få fart på tillväxten i Sverige och jag skulle säga att de här gröna potentiella industriinvesteringarna är helt avgörande för att den framtida svenska ekonomin och vår förmåga att bibehålla välståndet.
Han får medhåll av Fortums vd Peter Strannegård. På ett seminarium under Almedalsveckan berättade han att han är orolig för Sveriges framtida konkurrenskraft om vi inte kan snabba på tillståndsprocesserna.
– Det tar så fruktansvärd lång tid alltihop med vad vi än företar oss, om det så handlar om att bygga en ny kabel eller en vindkraftspark så är det enormt långsamma processer. Vi spelar med landets konkurrenskraft, med välfärden och jobben så vi måste skärpa oss.
Det finns en svaghet i den svenska decentraliserade förvaltningsmodellen som måste rättas till, anser Niklas Nordström.
– Det har blivit uppenbart i de här stora komplexa processerna med flera olika konkurrerande intressen som krockar och där förvaltningsgränser korsas. Det blir väldigt svårhanterbart.
Accelerationskontor ska komma på plats
I början av augusti är det meningen att Niklas Nordström och Kristina Alvendal ska sätta samman ett Accelerationskontor för att arbeta med de här frågorna.
– Tanken är att ingen aktör ska sitta och hålla på korten, utan spela ut dem tidigt i processen. Det ger oss tid att förstå och lösa problemen, säger Niklas Nordström.
De nya industrisamordnarnas har också möjligheten att gå till regeringen om parterna inte kan komma överens.
– Då kan vi kontakta ett antal statssekreterare från departementen och säga att nu har vi kört fast. Nu måste ni titta på det här från politiken och se hur vi kan komma vidare.
– Det kan ju vara så att det behövs lagändringar, eller att ett regleringsbrev för en myndighet behöver förändras, som kan få processen att röra sig framåt, säger Niklas Nordström.
Att kontakta statssekreterarna på regeringskansliet ska dock vara en sista utväg.
– Det blir ett problem om man förväntar sig att lösningen sitter hos någon annan. Alla parter förstår nog att det finns ett gemensamt intresse för att de här investeringarna blir av.
En fördel är att accelerationskontoret kommer att få myndighetsstatus, menar Niklas Nordström.
– Det betyder att vi har mandat att ingå avtal. De måste så klart godkännas av riksdagen och regeringen, men det innebär att vi har möjlighet att ta de här processerna väldigt långt.
Har ni några projekt som ni ska ta tag i så fort kontoret är på plats?
– Det finns flera projekt som är centrala. Dels de stora stål- och gruvprojekten i norra Sverige, dels en del stora projekt i Västsverige som just nu inte kommer loss på grund av el- och nätbrist. Vi måste också säkra upp cement- och kalktillverkningen på Gotland, säger Niklas Nordström.
För några veckor sedan meddelade också Regeringen att den ska starta upp ett implementeringsråd som ska fånga upp olika EU-initiativ tidigt i processen och analysera dess konsekvenser för det svenska näringslivet.
Och i våras introducerade Regeringen Förenklingsrådet som ska hjälpa till att identifiera områden som är av särskilt intresse för näringslivet från ett förenklingsperspektiv.