E-HANDELNS UTVECKLING
Regeringen svarar på hårda kritiken: ”Mycket allvarligt”
Kinesiska aktörer anklagas för att dumpa priser och sälja farliga varor samtidigt som myndigheterna får kritik för att inte göra tillräckligt. Nu svarar den ansvarige ministern, flera myndigheter – och Temu själva. ”Vi försöker på alla sätt och vis se till att följa lagar och regler”, skriver det kinesiska företaget till TN.
Livsfarliga varor flödar in i EU från kinesiska aktörer som dumpar priser och snedvrider konkurrensen. Det menar bland andra Svensk Handel, som nu vill se krafttag från regeringen och svenska myndigheter.
Konkurrens och tillsyn: Svensk Handel oroas över farliga produkter från Temu och Shein. Konkurrensverket och Konsumentverket har inte startat några tillsynsärenden men bevakar marknaden.
Produktsäkerhet: Konsumentverket och Kemikalieinspektionen ansvarar för produktsäkerhet. Kemikalieinspektionen har funnit farliga ämnen i produkter från Temu.
Temus svar: Temu lovar att följa lagar och framhåller att deras låga priser beror på en direkt-från-fabrik-modell.
Resurser och regler: Kemikalieinspektionen fokuserar på högriskprodukter. Svenska myndigheter och EU kan ingripa mot regelbrott, men det är nligt den ansvarige ministern svårare med företag utanför EU.
Tidningen Näringslivet har varit i kontakt med flera av dem. Vare sig Konkurrensverket eller Konsumentverket har inlett några tillsynsärenden mot Temu eller Shein.
– Vi har möjlighet att ingripa om vi ser att ett eller flera företag agerar på ett sätt som gör att konkurrensen hämmas på den svenska marknaden, säger David Nordström, biträdande enhetschef på en av Konkurrensverkets fyra enheter för konkurrenstillsyn.
Om det förekommer lagbrott är det dock i första hand den ansvariga tillsynsmyndigheten som ska agera, förklarar han.
– Vi är aldrig förhindrade att inleda ett ärende men innan vi gör det så tittar vi alltid på om vi är den bäst lämpade myndigheten för det aktuella fallet eller om det finns andra som borde ta hand om det i stället.
”Självklart ska aktörerna hålla sig till schyssta metoder.”
Enligt David Nordström håller Konkurrensverket ett öga på de internationella plattformsaktörerna eftersom det finns en oro för att de kan få ett oöverstigligt försprång gentemot andra aktörer. Men hittills har det inte inkommit några tips till myndigheten angående Temu eller Shein och David Nordström påminner om att EU:s regler till viss del reglerar vad de internationella aktörerna får lov att göra.
– När det är fler som konkurrerar så är det typiskt sett bra för då får konsumenterna fler alternativ att välja bland, men självklart ska aktörerna hålla sig till schyssta metoder. Om man skaffar sig en fördel ska det bygga på egna prestationer och meriter och inte på något annat.
Myndigheterna delar ansvaret
Konsumentverket avböjer en intervju med hänvisning till att det är semestertider. I stället får Tidningen Näringslivet en skriftlig kommentar från myndighetens presstjänst:
”I Sverige är det Konsumentverket som är tillsynsmyndighet när det gäller marknadsföring samt produkters säkerhet. När det gäller produkters säkerhet är det ett delat ansvar med flera andra myndigheter. Till exempel hanterar Kemikalieinspektionen frågor som rör kemikalier. När företag bryter mot de regler som Konsumentverket har tillsynsansvar över så kan vi starta ett tillsynsärende. Men det ska som sagt handla om överträdelser som faller inom vårt tillsynsansvar, vilket får bedömas i det enskilda fallet.”
När Tidningen Näringslivet tar kontakt med Kemikalieinspektionen får vi dock veta att myndigheten har haft sju tillsynsärenden mot Shein och tre mot Temu. En del av ärendena är fortfarande pågående.
Larm om farliga barnleksaker
I ett av ärendena mot Temu har Kemikalieinspektionen påtalat att de har upptäckt för höga halter av olika ämnen i totalt sex undersökta produkter, bland annat en laddningsstation och en sömnmask som sålts i tusental på den svenska marknaden. Bland de produkter som visat sig innehålla för höga halter av olika kemikalier finns även artiklar som riktar sig till barn, till exempel ett hopprep och en slags interaktiv snigelleksak.
I ett mejl till Temu har Kemikalieinspektionen krävt att Temu slutar sälja de aktuella varorna i EU och Temu har i ett svarande mejl beklagat det inträffade och lovat att samarbeta.
”With our continuous effort to uphold product compliance standards, we have strengthened the monitoring of this product group and its associated requirements and will immediately remove non-compliant product listings as soon as we become aware of any future violations”, skriver Temu till Kemikalieinspektionen.
Till Tidningen Näringslivet skickar Temus svenska PR-byrå följande kommentar som svar på kritiken:
”Temu försöker på alla sätt och vis se till att följa lagar och regler på de marknader vi verkar på. Vår konkurrenskraftiga prissättning beror på vår direkt-från-fabriksmodell som innebär att vi tar bort mellanhänderna och deras kostnader. Detta gör att konsumenterna kan spara pengar utan att kompromissa med kvaliteten.”
Begränsade resurser
Daniel Ahlström, inspektör på Kemikalieinspektionens enhet för tillsyn av kemikalier i varor, berättar att myndigheten arbetar med så kallad riskbaserad tillsyn. Det går bland annat ut på att man riktar insatserna mot produkter och branscher där man av erfarenhet vet att risken för felaktigheter är extra hög, alternativt där man ser att målgruppen är extra känslig. I det sistnämnda fallet kan det till exempel handla om leksaker eller andra produkter som vänder sig till barn.
– Vi har begränsade resurser så vi kan inte testa allt eller alla produkter på marknaden. Utan vi väljer att i första hand göra stickprov bland de produkter och branscher där vi tror att risken för felaktigheter är som störst, säger han till TN.
När inspektörerna på Kemikalieinspektionen hittar otillåtna eller för höga halter av ämnen i olika varor uppmanar de företaget att sluta sälja dem. Efter att ett tillsynsprojekt avslutats går de också ut med information om fynden till konsumenterna genom att bland annat publicera projektrapporter och rapportera in de bristande produkterna till den offentliga europeiska databasen Safety gate. Daniel Ahlströms erfarenhet är att de flesta stora plattformar brukar vara tillmötesgående, även om de är baserade utanför Europa.
Känner ni att de här stickproven är tillräckliga eller skulle ni egentligen behöva testa mer?
– Det är svårt att säga, vi är ju begränsade till de resurserna som vi har och försöker använda dem så effektivt som möjligt. Sen tror jag att det viktigaste vi kan göra är att försöka nå ut med information till konsumenter via exempelvis media. Vi kan förstås inte förbjuda någon från att handla på en viss sajt, men vi kan bidra med information så att det blir enklare att ta ett informerat beslut.
”En plattform kan bli föremål för sanktionsavgift och – i särskilt allvarliga fall – temporärt tvingas stänga ned en eller flera av sina tjänster, så att man inte kommer åt den som kund i Sverige eller övriga EU.”
Civilminister Erik Slottner (KD) meddelar i ett mejl till TN-redaktionen att svenska myndigheter och EU-kommissionen kan ingripa – till exempel genom att dela ut sanktionavgifter – om de upptäcker att företag bryter mot regler som ska skydda konsumenterna. Det kan dock vara svårare att agera mot näringsidkare som är etablerade utanför EU, medger han.
”Det är mycket allvarligt när det säljs produkter som kan skada köparnas hälsa eller företag som manipulerar och vilseleder kunder. I Sverige är det i första hand ansvariga tillsynsmyndigheter som varnar för farliga produkter. Även näringsidkarna själva ansvarar för att varna för varor som trots säkerhetsbrister har hamnat hos konsumenter”, skriver Erik Slottner i en kommentar till Tidningen Näringslivet.
Han lyfter fram att alla företag som är verksamma på EU:s marknad måste följa regler om till exempel produktsäkerhet och att e-handelsplattformar som Temu och Shein omfattas av DSA (Digital Services Act).
”Enligt DSA klassas produkter som strider mot nationell och/eller EU-lagstiftning som olagligt innehåll, och ska därmed skyndsamt hanteras av plattformarna. DSA ställer även krav på e-handelsplattformar som erbjuder försäljning av produkter från tredje part i fråga om spårbarhet, förhandsinformation och produktsäkerhetsinformation. E-handelsplattformar har även en skyldighet att genom stickprov i officiella och fritt tillgängliga onlinedatabaser, kontrollera huruvida de erbjudna produkterna har identifierats som olagliga. En plattform kan bli föremål för sanktionsavgift och – i särskilt allvarliga fall – temporärt tvingas stänga ned en eller flera av sina tjänster, så att man inte kommer åt den som kund i Sverige eller övriga EU”, skriver han.
Tidningen Näringslivet har sökt Shein.