DEN SVENSKA EXPORTEN

Svag krona hjälper exporten – på kort sikt

Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt. Bild: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Den svaga kronan gynnar svenska exportföretag och håller vinsterna uppe. Men chefsekonomen Sven-Olov Daunfeldt varnar för att det kan göra att företag blir för bekväma och inte vässar sin långsiktiga konkurrenskraft.

Flera stora svenska exportföretag, bland andra SKF, AB Volvo och Atlas Copco, konstaterar i sina senaste kvartalsrapporter att de förväntar sig en fortsatt tuff marknad framåt, skriver DN. Samtidigt gör den svaga kronan att de kan hålla vinstnivåerna uppe.

Men trots optimismen i ekonomin finns det fortfarande en oro över ökad protektionism, krig och att Europa halkar efter USA och Kina, enligt Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt.

– En svag krona gynnar svensk industri – på kort sikt. Men det finns en risk att företag blir ”dopade”, bekväma, och låter bli att satsa på innovationer och effektiviseringar för att stärka den långsiktiga konkurrenskraften, säger han till DN.

I Business Swedens undersökning uppgav vartannat av 300 tillfrågade industriföretag att en svag krona ger bättre förutsättningar att vinna exportaffärer.

– Basindustrin – trä, papper, stål läkemedel – vinner mest. För branscher med stor del importerade insatsvaror är uppsidan mindre, säger Business Swedens chefsekonom Lena Sellgren.

Dagens Nyheter: Exporten rullar på med hjälp av svag krona