DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Så påverkas du av nya 3:12-reglerna – ”Svårt att göra rätt”

Gustav Åberg, skatteexpert på Svalner och Richard Hellenius, expert företagsbeskattning vid Svenskt Näringsliv och som också var expert i utredningen av 3:12-reglerna. Bild: Mostphotos, Pressbild

8 av 10 företag får det bättre med de nya 3:12-reglerna men fortfarande återstår mycket att göra för att lindra regelkrånglet. ”Som skattereglerna ser ut är det väldigt svårt att göra rätt”, säger skatteexperten Gustav Åberg till TN.

Sedan entreprenörsskatten reformerades 2005 har antalet anställda i ägarledda företag fram till 2021 ökat med 67 procent eller nästan 650 000 personer till sammanlagt 1,6 miljoner personer. Det är nästan hälften av medarbetarna i näringslivet. Ägarledda företag är alltså en av de viktigaste jobbskaparna i den svenska ekonomin.

”Försiktigt steg i rätt riktning”.

Men företagen tvingas kämpa i motvind med snåriga skatteregler. I ett försök att lindra regelbördan och förbättra företagsklimatet beslutade regeringen för två år sedan att tillsätta en utredning för att se över 3:12-reglerna eller entreprenörskatten som den också kallas. Nu har Kommittén om förenklad beskattning av ägare till fåmansföretag överlämnat sitt betänkande till regeringen.

– Betänkandet är ett välkommet men försiktigt steg i rätt riktning. Det finns mer kvar att göra på det här området. Det finns fortfarande brister i bland annat delar där lagstiftningen är oförutsägbar, säger Richard Hellenius, expert företagsbeskattning vid Svenskt Näringsliv och som också var expert i utredningen.

”Idag är 3:12-reglerna så krångliga att i princip alla företag måste söka hjälp hos skatterådgivare och betala betydande pengar bara för att förstå reglerna”.

Han uppger att utredningens förslag bedömts innebära att ungefär 80 procent av företagarna får förutsättningar för lägre skatt medan 20 procent får det sämre. Utöver detta skulle den administrativa bördan minska mycket påtagligt vid ett genomförande av förslagen.

– 3:12-reglerna är centrala för det svenska entreprenörskapet så alla förenklingar är positiva. Idag är 3:12-reglerna så krångliga att i princip alla företag måste söka hjälp hos skatterådgivare och betala betydande pengar bara för att förstå reglerna och det känns olyckligt, säger Richard Hellenius.

Hade större förhoppningar

Gustav Åberg, skatteexpert på Svalner som är en skatte- och transaktionsbyrå, ansvarar för företagets verksamhet mot entreprenörer och ägarledda bolag. Han ser också positivt på delar av betänkandets förslag.

– Men vi hade större förhoppningar än vad som faktiskt kom ut. En del av förändringarna är bra medan andra är sådana som var en självklarhet att rätta till. Utredningen kunde också ha tagit tag i de större och svårare frågorna. Jag tycker att kunde ha varit modigare där, säger han.

Gustav Åberg håller med om att 3:12-reglerna är röriga och oförutsägbara. Svalners hela affärsidé går dock ut på att lotsa företag genom regeldjungeln.

– Vi vill ju att våra kunder ska göra rätt. Mycket av vårt jobb går ut på att bedöma vad Skatteverket och domstolarna kan tänkas tycka i en fråga. Men som skattereglerna ser ut är det väldigt svårt att göra rätt. Vissa företag är så små att de hamnar i ett läge där reglerna är för komplicerade men de har inte råd att söka hjälp. Vi försöker hjälpa dem så gott det går men samtidigt är vi ett affärsdrivande bolag. Det är de minsta bolagen som hamnar i kläm när regelverket blir för komplicerat, säger Gustav Åberg.

Behöver tas ett rejält grepp

Det är av största vikt att svenska entreprenörer ges goda förutsättningar att verka, menar Gustav Åberg, och poängterar att en stor del av Sveriges befolkning idag är anställda av mindre privatägda bolag. Han påminner också om att det ofta innebär en ekonomisk risk att starta ett eget företag och därför behövs effektiva skatteregler som underlättar satsningar.

– Även om den här utredningen är ett steg i rätt riktning så behövs det tas ett rejält grepp om 3:12-reglerna men det blir sannolikt först aktuellt i samband med en genomgripande skattereform, säger Gustav Åberg.

”Att värna entreprenörskap är inte ett särintresse”.

Richard Hellenius lyfter fram entreprenörskapets betydelse för den svenska ekonomin. Han hänvisar till forskning som visar att när en entreprenör utvecklar någonting samhällsnyttigt så tillfaller 4 procent av värdet entreprenören själv. Resterande 96 procenten kommer samhället tillgodo.

– Att värna entreprenörskap är inte ett särintresse utan ett allmänintresse eftersom det är centralt för värdeskapandet i samhället, säger Richard Hellenius till TN.