ELKRISEN

Vattenfall och Industrikraft vill bygga elproduktion tillsammans

Anna Borg, vd och koncernchef Vattenfall. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Vattenfall och industrisamarbetet Industrikraft tecknar avtal för saminvesteringar i kraftproduktion.

Tanken är att utvärdera förutsättningar för att tillsammans investera i ny fossilfri kraftproduktion. Avtalet löper tills vidare och omfattar alla fossilfria kraftslag.

Industrikraft består för närvarande av bolagen Alfa Laval, Boliden, SKF, Stora Enso och Volvokoncernen.

– Industrikraft har bildats för att stödja arbetet med att forma det framtida energisystemet i Sverige och en plattform med Vattenfall blir viktigt för att ta det arbetet framåt. I takt med att flera av de svenska industribolagen ansluter till Industrikraft blir samarbetsavtalet av strategisk vikt för båda parter, kommenterar Tom Erixon ordförande Industrikraft i ett pressmeddelande.

– Tillräckligt mycket ny elproduktion för att säkra svenska företags konkurrenskraft är något som länge varit högt på agendan i vår dialog med industrin. Vi ser fram emot att samarbeta med Industrikraft för att möjliggöra investeringar i ny fossilfri elproduktion, något som behövs både på kort och lång sikt. Vattenfall tillför expertis om energimarknaden, elsystemet och de olika kraftslagen. Tillsammans kan vi skapa förutsättningar för ett hälsosamt och långsiktigt investeringsklimat. säger Anna Borg, vd och koncernchef Vattenfall.

Industrikraft: ”Vattenfall och Industrikraft i nytt samarbete för elektrifiering av Sverige”