REGELKRÅNGLET

Efter myndighetens nej – ”Jag är djupt orolig för våra anställda”

Thomas Sjölander, vd för Wellnox. Bild: Peter Holgersson AB

Att han en dag skulle tvingas slåss för sitt företags överlevnad på grund av en regeländring var inget han kunde föreställa sig när han efter en livskris tog steget att starta eget. Men så blev det. Idag har Thomas Sjölander hamnat på kollisionskurs med svenska myndigheter. ”Det är inte längre roligt att driva företag”, säger han till TN.

TN har i ett antal artiklar skildrat Thomas Sjölanders kamp mot Naturvårdsverket efter en regeländring som hotar hans verksamhet. Nu berättar han öppenhjärtigt om hur det är att möta en myndighet som vägrar att lyssna. Han har fått hjälp och stöd av flera riksdagsledamöter och frågan har hamnat på regeringens bord. Ändå visar myndigheterna ingen vilja att ta reson. Nu hoppas han att han kan få ett andrum i tre år genom att be om dispens i fyra år.

Företagandet var egentligen ett karriärval som kom in i Thomas liv lite senare i livet. Han hade varit med om en livskris vid 50 ålder, drabbats av en hjärtinfarkt, när han insåg att han måste lägga om sin livsstil helt. Det var då han fick upp ögonen för hälsosamma juicer, särskilt rödbetsjuice.

Thomas brinner för att berätta om rödbetans positiva hälsoeffekter, inte minst är det nyttigt för personer med krans- och kärlsjukdomar.

– Jag startade företaget för att jag ville göra en förändring i mitt liv och bidra till andras hälsa. Efter min hjärtinfarkt insåg jag vikten av hälsosam kost och att hitta naturliga sätt att förbättra vår hälsa. Min dröm är att våra produkter ska kunna hjälpa många att leva ett sundare liv, säger han.

Produktserien RÅ lanserades 2014 med rödbets- och lingonjuice av olika slag. Idag finns ett 15-tal olika sorter med bland annat juicer av blåbär, aronia och tranbär samt drycker med citron- och ingefärsjuice.

Företaget har också en riktig storsäljare, en liten shot, som har bidragit till tillväxten. Under de svåra inflationsåren, som nu förhoppningsvis är över, var det också den lilla ingefärashoten som räddade företaget. Det är en populär produkt, liten och relativt billig. Wellnox omsättning är ungefär 35 miljoner kronor och shoten står för 15-17 miljoner av den.

25 anställda producerar juicerna i en egen fabrik, Haga Tapperi som startades 2019 i Norrköping.

”Det är inte bara ett företag vi pratar om, det är människors liv och deras inkomst som står på spel.”

Problemet är att när Sverige skärper reglerna för återvinning av dricksflaskor hotas inte bara den affären, utan hela företaget. Det nya regelverket innebär att i stort sett alla dryckesflaskor ska in i pantsystemet. Men det går inte med Wellnox lilla shotflaska som mäter 33 millimeter i diameter. Dagens pantmaskiner klarar bara storlekar över 45 millimeter.

Med andra ord är det i princip ett förbud för produkten. Det finns idag inga vettiga alternativ till PET-plasten, menar Thomas.

Det är just den smidiga kompakta förpackningen, som öppnar för spontanköp, som lagt grunden för succén. Och glas eller andra material är i dagsläget inget alternativ. Ändå har Naturvårdsverket stått på sig. Det har blivit tvärt nej trots att hela företaget hotas.

25 anställda producerar juicerna i Haga Tapperi som Thomas Sjölander startade i Norrköping för fem år sedan. Bild: Peter Holgersson AB

– Jag är djupt orolig för våra anställda och deras framtid. Som arbetsgivare känner jag ett stort ansvar för deras försörjning och välmående. Det är inte bara ett företag vi pratar om, det är människors liv och deras inkomst som står på spel, säger Thomas.

Extrema miljömål

Bland svenska företag har det sedan en tid tillbaka växt fram en frustration över att svenska myndigheter överimplementerar EU-regelverk av olika slag. Ofta sker det inom miljöområdet där motiverade myndighetspersoner går på offensiven, till exempel för att minska plasten i samhället. Thomas Sjölander ställer sig helt bakom tanken att minska plaster och hitta miljövänliga val, och är villig att bidra.

– Vi har alltid varit noga med att våra förpackningar ska vara återvinningsbara. Vår lilla shotflaska är gjord av PET-plast, som är ett av de mest återvinningsbara materialen. Men vi måste hitta en balans där vi också kan bedriva vår verksamhet utan att bli nedtryckta av orealistiska regler, säger han.

En viktig förklaring till myndigheternas regleringsiver är de extrema miljömål som Sverige har och som skapar en kultur där man ska vara bäst i klassen, menar forskaren Lena Nerhagen.

– I Sverige har vi infört systemet att fokusera på att åstadkomma miljöförbättringar av olika slag, inte att ställa vinster i förhållande till kostnaden för att åstadkomma det, sa Lena Nerhagen i en intervju med TN förra året.

Hennes dom mot miljömålen är hård:

– Vi tror att vi kan styra med målstyrning och har inte utvärderat vårt miljömålssystem trots att det har funnits i över 20 år. Det är ett stort experiment; det finns inget annat land som har genomfört något sådant.

Nu har han ansökt om dispens i fyra år

Men myndighetspersoner ser sig ofta som bundna av lagen fastän lagar och regler ger utrymme för en mängd alternativa bedömningar och tolkningar. Bland företagen är det frustrerande att mötas av denna attityd, menar Thomas Sjölander. Han sällar sig till dem som menar att Sverige ofta gör misstaget att överimplementera EU-regler.

Bild: Peter Holgersson AB

Jurister som TN har talat med ger också Thomas Sjölander rätt i att det finns möjligheter att vara mer flexibel när regler tillämpas. Till exempel finns det något som kallas för proportionalitetsprincip; förenklat går den ut på att en pålaga kan mildras om konsekvensen för individen, i det här fallet företaget, är orimligt. Alltså: Om ett företag riskerar att gå i konkurs så kan man ta hänsyn till det.

Juristen Torvald Larsson menar att regelverket som styr vad som ska pantas inte omfattas av denna princip eftersom det är ett så detaljerat regelverk, men däremot är den högst gångbar när det handlar om möjligheten att ge dispens. Ändå har myndigheterna i omgångar pressat Wellnox genom att ge kortare och kortare dispens: Först ett år, sedan ett halvår. Efter en överklagan tvingades Naturvårdsverket backa från beslutet att bara ge sex månader i dispens.

– Varje dispens skapar ju en stor osäkerhet för oss. Det finns ingen långsiktighet. Vi har ju tappat investerare idag för att det här har skapat så stor osäkerhet, säger Thomas Sjölander.

Att inte ge längre dispens blir extra absurt när regelverket dessutom faktiskt ska ses över. Om fyra år ska Naturvårdsverket överlämna ett förslag till regeringen som i sin tur har bett Naturvårdsverket att ”skyndsamt” se vad som kan göras för att hjälpa Wellnox.

EU har nyligen godkänt ändringar i direktivet om förpackningar och förpackningsavfall, vilka enligt Thomas Sjölander inkluderar undantag för små flaskor under 100 ml. Dessa nya regler förväntas träda i kraft inom 18 månader. Även det talar för längre dispens.

Thomas Sjölander lämnade därför i juni in en ansökan om dispens i fyra år, till just 2028 då den svenska översynen är överstökad. Fyra år ska förhoppningsvis också räcka för att hitta en mer långsiktig lösning för alla parter, menar han. Kanske handlar det om att förbättra pantmaskinerna.

”Det är inte längre roligt att driva företag när man ska hålla på med sådant här.”

Entreprenören Thomas Sjölander har alltså inte gett upp trots att han känner att det är en Kafkaliknande situation som han har hamnat i. Det är inte för att stångas med myndigheter som han en gång, för drygt tio år sedan, blev företagare. Han vill utveckla sin affär, sälja hälsosamma juicer.

Om Naturvårdsverket säger nej till dispensen tvingas han ännu en gång överklaga och möta Naturvårdsverket i mark- och miljödomstolen.

– Det är inte längre roligt att driva företag när man ska hålla på med sådant här. I stället för att ägna sig åt kärnverksamheten tvingas jag slåss med svenska myndigheter, säger han.

Han hade stora förhoppningar om att ta in nya pengar till bolaget för att utveckla verksamheten. Men nu har en av investerarna hoppat av.

Plastflaskan som inte går att panta i dagens maskiner. Ingefärashoten har blivit en populär vara i daglivaruhandeln. Bild: Peter Holgersson AB

– Den främsta orsaken till det var osäkerheten kopplat till de nya reglerna. Investerarna går inte in och investerar i ett bolag om de känner riskerar att läggas ner, säger han.

Ibland känner han att orken sinar. Är det ens värt att ta kampen mot den stora myndigheten?

– Om man även tittar på hela regelbördan som slängs på oss företagare, och som ibland kommer indirekt via myndigheterna, så blir det ännu tydligare. Nu ska vi till exempel börja miljödeklarera också. Vi är visserligen för små för att omfattas av reglerna direkt, men eftersom våra kunder – butikskedjorna – kommer att miljödeklarera kommer de att ställa samma krav på oss, säger han.

Trots att Wellnox bara har 25 medarbetare bedömer Thomas Sjölander att det krävs en heltidstjänst bara för att hantera all den regelbörda som kommer från myndigheterna. Det säger sig självt att det inte är möjligt att hantera för ett litet företag i en bransch som dessutom brottas med låg lönsamhet.

– Det är så mycket sådant här hela tiden. Framför allt myndigheternas hantering och den här totalt tondöva responsen man får när man pratar med dem. Det gör att man känner: Vad håller man på med det här för? Det är ju tufft som det är redan i denna lågmarginalbransch.

Naturvårdsverket har meddelat Thomas Sjölander att ansökan om dispens behandlas i dagarna.

Tio år har Thomas Sjölander lagt på sitt företag. Juicerna säljs över hela landet under varumärket RÅ. Bild: Peter Holgersson AB