ELKRISEN
Tysklands kolkraft tillbaka på banan efter gasrally
En nyligen inträffad ökning i naturgaspriserna har fått det europeiska brunkolet tillbaka på banan. ”Brunkol är för närvarande lönsamt och energibolag säkrar sina positioner,” sade en tysk handlare till Montel News i förra veckan.
Basen i Tysklands elsystem är fortfarande fossil gas- och kolkraft. Vilka kraftverk som blir mest lönsamma att köra beror till stor del på marknadspriserna för de två bränsletyperna samt utsläppsrätter.
Den senaste tiden har brunkol, den mest utsläppsintensiva formen av kol, återvänt till en mer fördelaktig position i den så kallade meritordningen, som avgör vilka kraftslag som budas in på marknaden, skriver Montel News i en artikel i förra veckan.
Tyskland behöver i genomsnitt runt 30 gigawatt (motsvarande ungefär 30 kärnkraftsreaktorer) för att täcka elbehovet som inte tillgodoses av förnybar energi.
Men stigande naturgaspriser har den senaste tiden sett marknaden tilta över till kol.
– Cirka 60 procent av de tyska kombicykelgasturbinerna (CCGT) var olönsamma med nuvarande bränsle-, utsläpps- och elpriser, jämfört med 25 procent i maj, sade Tobias Federico, verkställande direktör på Montel Analytics.
Kolimporten ökar
Med nuvarande bränsle- och koldioxidpriser dominerar brunkols- och stenkolseldade kraftverk de första 13 gigawatt av meritordningen, enligt uppskattningar från tidningen.
Priserna på naturgas har handlats stadigt över 30 euro per megawattimme sedan mitten av maj och har till och med klättrat över 40 euro de senaste två veckorna, vilket tros bero på oro för potentiella leveranskonsekvenser av konflikterna i Mellanöstern och Ryssland. Produktionen i juli nådde cirka 5,5 terawattimmar enligt Fraunhofer ISE, vilket är en ökning med cirka 20 procent jämfört med samma period i fjol.
I en annan artikel noterar tidningen att importen av colombiansk termiskt kol, som står för ungefär en tredjedel av Europas import om man bortser från Turkiet, ser ut att kraftigt öka exporten.
– Ökningen sammanfaller med en kraftig ökning av Tysklands kolkraftsproduktion, säger kolanalytikern Toby Hassall, på LSEG till Montel News och tillade att landets kolanvändning hittills denna månad hade mer än fördubblats jämfört med motsvarande period förra månaden.