BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Avslöjade: Här tömmer tjuvarna hans lastbilar på diesel – igen: ”Helt uppgiven”

Det brukar ta åtta minuter för tre eller fyra tjuvar att slanga Martin Pedersens lastbilar på hundratals liter diesel. Bild: Martin Pedersen

Bara i sommar har företagaren Martin Pedersen drabbats av sex dieselstölder och varje gång försvinner hundratals liter. Flera gånger har han fångat tjuvarna på övervakningsfilm, men ingenting händer. Nu orkar han snart inte längre. ”Vad är det för liv jag lever? Det finns en gräns för hur mycket man orkar”, säger han till TN.

I 25 år har Martin Pedersen drivit Fyrstads bröd på industriområdet på Kuröd i Uddevalla. I lika många år har han blivit utsatt för dieselstölder på kvällar och helger.

Sommaren har varit värre än någonsin. Hela sex gånger har tre eller fyra tjuvar tagit sig in på området och slangat mellan 3–5 lastbilar fulltankade med diesel. Totalt rör det sig om 600–800 liter diesel per gång som försvinner.

Martin Pedersen har testat alla möjliga lösningar för att avskräcka tjuvarna. Lås på tanklocken slog tjuvarna lätt sönder. En stålbur runt tanken borrade de sig igenom, och resulterade i ännu större kostnader för företaget.

Med kameror får Martin Pedersen en notis så fort någon rör sig inne på området. Problemet är att tjuvarna lyckas genomföra hela beslaget på ungefär åtta minuter varje gång, och polisen har som snabbast varit på plats elva minuter efter att Martin ringt, men oftast tar det mellan 15–20 minuter.

Stängslet han hade uppsatt blev sönderklippt direkt. Han överväger nu att sätta upp en grind med passerkort och starka lampor med rörelsesensorer för att försöka avskräcka tjuvarna, men säger att andra företagare i området blivit drabbade trots ordentlig inhägnad.

– Jag är helt uppgiven och vet inte vad jag ska göra, säger Martin Pedersen till TN.

Polisen lägger ner alla anmälningar

Martin Pedersen har gjort så många polisanmälningar att han inte kan räkna dem. Varje gång resulterar det i att han ett par dagar senare får ett brev om att utredningen är nedlagd.

Ibland händer det att polisen ökar sin närvaro i industriområdet och åker igenom med jämna mellanrum. Det brukar få dieseltjuvarna att hålla sig borta i ett par veckor, eller till och med i månader. Men sen slutar polisen att patrullera området, och då kommer stölderna i gång igen.

Hur känns det att det pågått i 25 år utan att polisen kunnat hjälpa dig?

– Det är oerhört frustrerande. Jag hyser inget agg mot en enskild polisman, utan det här är ett samhällsproblem. Jag förstår att grövre brottslighet får mer uppmärksamhet, men det är beklämmande att den här typen av brott är så bortprioriterad, säger Martin Pedersen och fortsätter:

– I förlängningen tror jag att den diesel som stjäls används för att göra andra brott och finansiera annan kriminalitet, så allt hänger ihop.

Martin Pedersen menar att vardagsbrotten behöver tas på större allvar. Han exemplifierar med vad som hade hänt om ett företag som hans eget gått i konkurs på grund av brottsligheten.

– I vårt fall hade 20 personer blivit av med jobbet direkt. Volvo hade tappat en kund, eftersom vi kör deras lastbilar. Vår städerska hade blivit av med sitt uppdrag, likaså vår kyltekniker. I slutändan så kostar det samhället oerhört mycket pengar i form av förlorade skatteintäkter.

”När jag kommer hem börjar nästa skift”

Förutom den ekonomiska kostnaden har dieselstölderna satt spår i Martin Pedersens privatliv. Han har ständigt två telefoner nära till hands, en som piper om kamerorna märker att tjuvarna rör sig på området, och en som han kan ringa polisen med. Han är ständigt beredd att agera, oavsett vilken tid på dygnet det är.

– Som företagare lever man med sitt företag 24 timmar om dygnet. När jag kommer hem från jobbet börjar nästa skift som larmjour, säger han.

Martin Pedersen berättar att han sover sämre och att situationen går ut över hans familj. Men han skyller inte på någon annan, utan medger att det är hans eget val att ständigt försöka ligga steget före tjuvarna.

– Jag reflekterade häromdagen och insåg att det här påverkat mig mer än jag tidigare trott. Vad är det för liv jag lever? Vem som helst förstår att det inte fungerar i längden, det finns en gräns för hur mycket man orkar, säger han.

Har du övervägt att lägga ner?

– Det är klart att jag funderar på om det här är värt det, allt slit som man lägger ner. Jag funderar ofta på hur länge jag orkar hålla på. Och det är tråkigt att man ska behöva göra det på grund av brottslighet, avslutar han.