REGELKRÅNGLET
Därför gick Mackmyra i konkurs – vd:ns känga till regeringen
Flera faktorer ligger bakom Mackmyras konkurs, enligt vd:n Patrick Björsjö. Men en del saker svider mer än andra. ”Det är korkat, ogenomtänkt och tillväxthämmande”, säger han till TN och riktar kritik mot regeringen.
Måndagen den 19 augusti ansökte Whiskytillverkaren Mackmyra om konkurs. Orsaken är att bolaget inte har tillräckligt med likvida medel för att kunna driva verksamheten vidare.
Bolaget har länge haft ekonomiska problem och har genomfört stora omstruktureringar för att minska kostnaderna. Enligt vd:n Patrick Björsjö var de på god väg att klara omställningen, tills deras bank SEB valde att dra in Mackmyras checkräkningskredit.
– Det omöjliggjorde hela planen som vi sjösatt, där checkkrediten skulle vara ett verktyg för att balansera toppar och dalar under våren och under hösten, säger han till TN.
Han menar att det borde vidtagits åtgärder flera år tidigare för att vända den ekonomiska bilden.
– Vi har inte varit helt realistiska i hur man ska bygga upp den här verksamheten, om jag får vara lite kritisk mot mina företrädare, men också lite kritisk mot mig själv. Jag har suttit i ledningen i många år, även om jag inte har varit på den positionen jag är i nu, säger han.
Patrick Björsjö jobbade dag och natt för att hitta någon form av bryggfinansiering för att rädda Mackmyra, men gav upp natten till måndagen, och styrelsen försatte bolaget i konkurs morgonen efter.
– Framför allt var det tungt att möta alla fantastiska medarbetare efter beskedet. Men nu gäller det att bryta ihop och komma igen, säger han.
Vad händer med kundernas lagrade whisky?
Vad som händer nu med Mackmyra är upp till konkursförvaltaren Emma Berglund Uväng, som säger till SVT att hon har goda förhoppningar om att någon annan ska ta över verksamheten.
Under måndagen meddelade konkursförvaltningen att de privatkunder som reserverat och betalt whisky/gin som tappats på fat för lagring är skyddade av separationsrätten, och därmed fortfarande har rätt till whiskyn. Bedömningen är däremot att företagskunder inte omfattas av separationsrätten, och att tillgångarna i det fallet tillfaller fordringsägare i konkursen.
Idag finns cirka 4 500 reserverade 30-litersfat i Mackmyras lager.
– Det är nödvändigt att privatkunderna får rätten till whiskyn för att behålla vår trovärdighet och kunna ta nästa steg. Fataffären och Reserve-konceptet är vårt DNA och kärnan i varför Mackmyra skiljer sig ifrån andra spritvarumärken, det handlar om upplevelser, säger Patrick Björsjö.
”Det är tillväxthämmande”
Mackmyra har fått ytterligare ett tungt besked i år. När regeringen i början på sommaren presenterade förslaget om att alkoholproducenter i samband med ett ”betalt besök” ska få bedriva hantverksmässig och småskalig gårdsförsäljning var bolaget inte ett av de som omfattades.
Regeringen definierar nämligen småskalig produktion som mindre än produktion på 75 000 liter per år. Mackmyra Whiskys maxkapacitet är 1,8 miljoner flaskor per år, och nuvarande produktionstakt motsvarar 250 000 flaskor per år, långt över gränsen för ”småskalig”.
Patrick Björsjö är kritisk till att sätta ett sådant tak, och menar att det är tillväxthämmande.
– Om vi leker med tanken att ett mikrobryggeri startar upp en besöksverksamhet idag. De har en guidad tur i bryggeriet följt av ölprovning, och i slutet erbjuds besökarna ett köpa med sig ett sexpack hem. Om det blir en succé och fler vill komma dit och handla så kommer de till slut slå i taket för ”småskalig produktion”, och blir av med möjligheten till gårdsförsäljning, säger Patrick Björsjö och fortsätter:
– Man ska väl inte bli bestraffad för att man genom hårt arbete blir framgångsrik? Det är korkat, det är ogenomtänkt och det är tillväxthämmande.
Hade Mackmyra kunnat undvika att gå i konkurs om ni fick ägna er åt gårdsförsäljning?
– Jag önskar att jag kunde svara ja, men så enkelt är det inte. Vi hade kunnat sysselsätta några fler personer och vi hade kunnat erbjuda en bättre upplevelse. Men det hade inte avgjort om vi gått i konkurs eller inte, säger Patrick Björsjö.
Huruvida det kan bli en fortsättning i Mackmyra vill han inte avslöja, men ger åtminstone en hint.
– Min kärlek för Mackmyra är djup, och jag är inte klar med vårt förändringsarbete, avslutar Patrick Björsjö.