ENERGIPOLITIK

Norska staten uppmanar till mer olja och gas – jätten svarar

Olje- och naturgasplattformen Troll A utanför Norges kust. Bild: Ole Berg-Rusten

Norska regeringen uppmanar landets olje- och gasbolag att öka investeringarna i prospektering och produktion. Den största oljejätten Equinor svarar med investeringar på 60-70 miljarder per år.

Norska olje- och gasbolag uppmanades i förra veckan regeringen att öka investeringarna i produktion och prospektering för att bromsa den om ett par år förväntade nedgången i produktionen, skrev Nyhetsbyrån Finwire.

I uttalandet från tillsynsmyndigheten säger man att de förväntar sig att olje- och gasproduktionen toppar under nästa år men att produktionen efter det kommer att bero på hur många olje- och gasfyndigheter som upptäcks och om man utökar utvinningen av nuvarande fält.

I går svarade landets största gas- och oljebolag, Equinor, tidigare Statoil, som till 67 procent ägs av norska staten, med att bolaget ska investera 60-70 miljarder norska kronor per år till havs fram till 2035.

"Vi ser en långsiktig efterfrågekurva för norsk olja och det är därför vi fortsätter att investera", sade vd Anders Opedal vid en presskonferens enligt Börsvärlden.

Skrotar havsvindkraft i Vietnam

Norge pumpar omkring fyra miljoner fat oljeekvivalenter om dagen, samtidigt som många av de största oljefälten varit på nedgång och det inte funnits utbyggnader planerade för 2030-talet.

Enligt en artikel i Reuters har norska olje- och gasbolag tagit tillfället i akt under pandemins skattelättnader att snabbspåra nya fält för att utvidga olje- och gasproduktionen för decennier framöver.

Equinor satsar även på förnybara energikällor men enligt Reuters har bolaget nu valt att avsluta sin planerade satsning på havsbaserad vindkraft i Vietnam.

"Vi har beslutat att avveckla vår affärsutveckling i Vietnam och att stänga vårt kontor i Hanoi," sa Magnus Frantzen Eidsvold, talesperson för Equinor, i en intervju.

Tidningen noterar att det är första gången som Equinor stängt ett internationellt kontor fokuserat på havsbaserad vindkraft men däremot har bolaget tidigare lämnat mer än ett dussin länder där de haft olje- och gasaktiviteter de senaste åren för att fokusera på förnybara energikällor och koldioxidsnåla system.