OSUND KONKURRENS

Kommunen konkurrerade ut företaget – ”Dumpar priserna”

”Om jag skulle driva mitt företag som kommunens bolag så skulle vi ha gått i konkurs för länge sedan”, säger Liviu Voinea.Liviu Voinea, ägare till Solkraftdirekt Montage Sverige AB.

Solkraftdirekt är ett framgångsrikt företag som monterar solpaneler hos villaägare och kommersiella fastighetsägare. Men i den egna kommunen är det stopp. Det kommunala elbolaget har nämligen slagit ut den privata konkurrensen. "Kommunens bolag dumpar priserna", säger Liviu Voinea, företagets ägare, till TN.

Under 2019 märkte Solkraftdirekt Montage Sverige AB att det kommunala elbolaget Sala-Heby Energis dotterbolag lämnade offerter till potentiella kunder som låg betydligt under de privata företagens nivå. Följden blev att kunderna valde det kommunala bolaget.

– Det är ju inget konstigt att villaägarna väljer det billigare alternativet, klart de vill betala mindre om det går. Problemet för oss var att kommunens bolag inte har några vinstkrav. Ett år gjorde bolaget till och med en stor förlust och fick då koncernbidrag av Sala-Heby Energi. Det blev droppen för oss, säger Liviu Voinea, ägare till Solkraftdirekt Montage Sverige AB.

Liviu Voinea, ägare till Solkraftdirekt Montage Sverige AB. Bild: Privat

Tillsammans med fyra andra företagare inom branschen anmälde Liviu Voinea det kommunala bolagets agerande till Konkurrensverket. Enligt företagen missbrukade bolaget sin dominerande ställning på marknaden och begränsande konkurrensen genom sin säljverksamhet och underprissättning.

– Det är ingen tvekan om att kommunens bolag dumpar priserna. Vi har testat att ligga under den prisnivån men då gör vi förlust och överlever vi inte. Om jag skulle driva mitt företag som kommunens bolag så skulle vi ha gått i konkurs för länge sedan, säger Liviu Voinea.

Till företagens besvikelse valde Konkurrensverket inte att gå vidare med anmälan juridiskt och menade på att den tillfogade skadan inte var tillräckligt stor. Men situationen gjorde att Solkraftdirekt, som har sitt säte i Sala, valde att hitta sina kunder i andra kommuner.

– Det är lättare att göra affärer på andra platser där vi slipper att konkurrera med kommunala bolag. Resultatet av detta är att kommunen har trängt bort ett privat företag. Vi har försökt att prata med politiker och tjänstemän men de vill inte lyssna. Det känns som att kommunen totalt nonchalerar oss småföretagare, säger Liviu Voinea.

”När en kommun ger sig in och konkurrerar blir inte förutsättningarna likvärdiga.”

Det svenska näringslivet är kritiskt mot att kommuner skapar osund konkurrens genom att sälja varor och tjänster på en öppen marknad. Förra året presenterade Almega, Svenskt Näringsliv och Visita rapporten ”Osund kommunal konkurrens” där det framgår att företagsklimatet försämras avsevärt av kommunernas agerande.

– Konkurrens är i grunden något fantastiskt. Det är konkurrens som sporrar företag att bli bättre än sina konkurrenter, vilket resulterar i billigare och bättre varor och tjänster till konsumenterna. Men när en kommun ger sig in och konkurrerar blir inte förutsättningarna likvärdiga, säger Kristin Lahed, regionchef på Svenskt Näringsliv i Västmanland, till TN.

Kristin Lahed, regionchef på Svenskt Näringsliv i Västmanland. Bild: Ernst Henry Photography

Enligt Kristin Lahed slår osund konkurrens mot hela samhället.

– Förloraren i detta är det enskilda företaget på kort sikt, men på lång sikt är det samhället och skattebetalarna som är de verkliga förlorarna eftersom den osunda konkurrensen underminerar ett välmående näringsliv och hämmar därmed innovation och utveckling, säger hon.

Liviu Voinea menar att de ansvariga hos Sala kommun inte verkar förstå småföretagares villkor. Han uppger att han inte orkar ta kampen mot kommunen längre och väljer därför att verka utanför Sala trots att han bott där i 25 år.

– Jag vet att vi har rätt och att kommunen gör fel men jag har inte obegränsat med tid och pengar att driva det här juridiskt. Som företagare jobbar vi 14-16 timmar om dagen för att få det att gå runt och vi skapar skatteintäkter och arbetstillfällen men när vi hamnar i ett sådant här hopplöst läge känns det väldigt ensamt, säger Liviu Voinea till TN.

Tidningen Näringslivet har erbjudit ordföranden i kommunstyrelsen Amanda Lindblad, S, möjligheten att kommentera kritiken men hon har inte återkommit.