ENERGIPOLITIK

Ryskt gasstopp riskerar leda till ökade priser

Gasledningar i Lubmin i norra Tyskland. Bild: Michael Sohn

Ett eventuellt stopp för rysk gastransit genom Ukraina kan ställa till med ytterligare bekymmer i den europeiska ekonomin. ”Vi övervakar det potentiella stoppet med stor oro”, säger Aldo Chiarini, ordförande för den italienska gasföreningen Gas Intensive enligt Montel News.

Även om Bryssel officiellt arbetar för att bli mer oberoende av Ryssland har gasimporterna den senaste tiden ökat.

Enligt den tyska tidningen Handelsblatt importerade EU i maj 2024 cirka 30 procent mer fossil naturgas från Ryssland än i september 2022 och många EU-länder har börjat ifrågasätta de projekt som är tänkta att diversifiera kontinentens gasimporter.

Exempelvis ser det enligt tidningen ut som att flera planerade LNG-terminaler i Grekland inte kommer att förverkligas och landet täcker nu mer än 60 procent av sin gasförbrukning med leveranser från Ryssland.

Detta sker samtidigt som Europa kämpar med att hålla prisbilden på naturgas då europeiska naturgasterminer långsamt ökat sedan i slutet av februari 2024. I dagsläget är de ungefär dubbelt så dyra som amerikanska naturgasterminer.

Många länder i Europa är beroende av naturgas i sina ekonomier och även sina elsystem, inte minst Sveriges främsta handelspartner Tyskland och även många sydeuropeiska länder som exempelvis Italien.

Sedan Nord Stream saboterades har den ryska gasen tagit andra vägar in i Europa. Det handlar inte minst om LNG men också annan rörinfrastruktur, exempelvis via Ukraina. Enligt en artikel i Reuters den 3 juli är Ryssland beredda att fortsätta förse Europa med naturgas via Ukraina även efter att den nuvarande fem års överenskommelsen mellan Moskva och Kiev löper ut vid årsskiftet 2024/2025.

TN noterar också att norska regeringen bett sina naturgas- och oljebolag att öka investeringarna i prospektering och produktion vilket den största jätten Equinor besvarat med planerade investeringar på 60-70 miljarder per år.

I september 2022 saboterades gasledningen Nord Stream 2 från Ryssland. Bild: Danska Forsvaret

Italiensk industri varnar

I en färsk artikel i Montel News varnar den italienska gasföreningen Gas Intensive som representerar över 130 gasintensiva företag att ett eventuellt stopp för rysk gastransit genom Ukraina kan leda till gasprishöjningar och leveransstörningar. De betonar behovet av att italienska industrier får gas till ”rättvisa och rimliga priser”.

"Vi övervakar det potentiella stoppet med stor oro, samtidigt som vi respekterar besluten från EU och den italienska regeringen”, säger organisationens ordförande, Aldo Chiarini.

Sedan mars 2024 har importen av gas från Ryssland stadigt ökat i Italien och under 2024 stod den för nästan nio procent av den italienska efterfrågan, vilket är en ökning från 6,5 procent under första halvåret 2023, skriver tidningen.

Medan en minskning av flöden till Italien skulle skapa problem för den lokala industrin skulle det vara en katastrof för Österrike och Slovakien, menar Gas Intensive.

Om flödesstörningar skulle inträffa tidigare än planerat tros gaspriserna enligt analytiker som Montel varit i kontakt med öka med 10-15 procent medan Walter Boltz, tidigare chef för den österrikiska reglermyndigheten E-Control förutspått gaspristoppar på upp till 20 procent.

Om rysk gas kunde ersättas med leveranser från Azerbadzjan, fortfarande via Ukraina, skulle det vara en idealisk lösning enligt italiensk industri.

Montel News: Russian gas transit halt may lead to price spikes – Italian industry

Handelsblatt: Gasimporte aus Russland steigen wieder

Reuters: Russia says it is ready to supply gas to Europe via Ukraine after 2024, state media reports