DE SVENSKA KRISSTÖDEN

Ny forskning: Statliga krisstöden sänkte småföretagen

Mikroföretagen som ansökte krisstöd för korttidsarbete under pandemin gick i konkurs i större utsträckning än de som inte ansökte om stöden, visar en ny doktorsvhandling från Högskolan i Dalarna. Bild: Janerik Henriksson/Scanpix, Henrik Montgomery/TT, Martina Holmberg/TT

En ny doktorsavhandling visar att de statliga krisstöden för korttidsarbete under pandemin stjälpte, snarare än hjälpte, landets småföretag. ”Mikroföretagarna (0-9 anställda) som sökt krisstöd för korttidsarbete överlevde i lägre grad än dem som inte ansökt om stöd”, säger författaren Åsa Grek till Esbri.

Stöden för korttidsarbete var tänkta att få företag att undvika konkurs. I Åsa Greks doktorsavhandling har hon använt data från Tillväxtverket över vilka företag som fick krisstödet för att undersöka överlevnadsgraden bland företagen, och sett att mikroföretagen som nyttjade stödet snarare hade större risk att gå i konkurs.

– En förklaring till det kan vara att flera av dem redan hade kniven mot strupen ekonomiskt innan pandemin bröt ut, och såg kanske det som en sista väg till överlevnad. Men i stället blev ansökningsförfarandet spiken i kistan eftersom det var en sådan komplicerad process, säger Åsa Grek till Esbri.

Esbri: Statliga krisstödet under pandemin ett fiasko för småföretagen – ”För komplicerat”