DEN SVENSKA SJUKVÅRDEN

HVB-tillstånd säljs – ministern tar krafttag

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M). Bild: Claudio Bresciani/TT

Efter polisens rapport i förra veckan om att kriminella aktörer är involverade i vissa HVB-verksamheter tar socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall krafttag för att sanera i branschen.

Detta välkomnas av branschorganisationen Vårdföretagarna, som under lång tid försökt få Inspektionen för vård och omsorg att agera.

SVT rapporterar att Camilla Waltersson Grönvall kallat Inspektionen för vård och omsorg till krismöte efter rapporter om att tillstånd att driva HVB säljs på Blocket. Vårdföretagarnas näringspolitiska chef Ida Ingerö är inte förvånad.

– Nej, vi vet ju att detta förekommer, inte bara inom HVB utan också inom den personliga assistansen. Vårdföretagarna har vid flera tillfällen under flera års tid bett Inspektionen för vård och omsorg att stoppa detta och jag lyfte den till exempel även i Dagens Samhälle förra hösten, säger hon.

Från branschens sida har man under lång tid efterlyst krafttag från politik och myndigheter. Bland annat skrev Vårdföretagarna till justitieminister Gunnar Strömmer förra hösten med en rad konkreta förslag.

– Om vi ska stoppa den systemhotande kriminaliteten krävs det ju både generella åtgärder – att buset buras in så att säga och branschspecifika åtgärder, att man täpper till kryphålen. Att tillstånd säljs på internet är ett sådant kryphål.

– Jag är väldigt glad att frågan nu kommer upp – det hade varit bättre om det skedde för flera år sen men man måste försöka se glaset som halvfullt. Det är jättebra att ministern nu tar krafttag i frågan, säger Ida Ingerö.

SVT: Efter SVT:s granskning: Ministern i krismöte om HVB-hem som säljs på Blocket

Dagens Samhälle: Vårdföretagarna: Skärp LOV för att stoppa kriminella

Tidningen Näringslivet: Så ska kriminella stoppas i vården - skickar punktlista till regeringen