ELKRISEN

Nya elkaoset kan kosta Sverige 200 000 jobb: ”En extrem situation”

”Om elpriserna blir lägre kommer det tveklöst att innebära att arbetstillfällen realiseras”, säger Johan Eklund, professor i industriell ekonomi och chefsekonom på Sydsvenska handelskammaren. Bild: Johan Nilsson/TT, Mostphotos, Adam Ihse/TT, Entreprenörskapsforum

Om fler planerade elprojekt går samma öde till mötes som vindkraftsparken på Kriegers flak kan Sverige gå miste om miljardinvesteringar och hundratusentals arbetstillfällen, visar nya beräkningar från Sydsvenska handelskammaren. ”Politiken har ställt till det ordentligt”, säger chefsekonomen Johan Eklund till TN.

Effektbristen i det svenska elsystemet slår mot Sveriges konkurrenskraft redan i dag och situationen riskerar att bli betydligt värre. Det menar Sydsvenska handelskammaren och Effektkommissionen, som har gett Energiforsk i uppdrag att ta reda på hur energisystemet i framför allt södra Sverige kan utvecklas framåt och vad det kan få för effekt på ekonomin och arbetsmarknaden.

Analysen har jämfört två scenarion. Det ena går ut på att effektkommissionens planer i Skåne genomförs till 2030, vilket skulle innebära att Skåne blir självförsörjande på el till 50 procent jämfört med de 15 procent som är fallet i dag. Det andra scenariot går ut på att inga av de befintliga planerna genomförs. Det hände exempelvis nyligen när Vattenfall drog sig ut den planerade vindkraftparken på Kriegers flak utanför Skånes södra kust.

Får negativa effekter

Handelskammaren har också analyserat vilka effekter de två scenarierna skulle få på sysselsättningen och arbetsmarknaden.

– Om de planerade satsningarna inte blir av kommer det att innebära högre elpriser i hela landet och vår slutsats utifrån Energiforsks analys är att en elprisuppgång ger negativa effekter på sysselsättningen, säger Johan Eklund, chefsekonom på Sydsvenska handelskammaren och professor i industriell ekonomi vid Blekinge Tekniska Högskola, till TN.

Om scenario nummer två blir verklighet, och tillgången till el i södra Sverige alltså inte förbättras, kan det enligt Sydsvenska handelskammaren innebära att Sverige som helhet går miste om nästan 200 000 sysselsättningstillfällen. Bara i elområde 3 och 4 rör det sig enligt Johan Eklund om närmare 100 000 arbetstillfällen som kan gå förlorade till 2030.

”Det finns redan idag mängder av företag som vill expandera men som inte kan göra det på grund av effektbrist och höga elpriser.”

Men om de planerade satsningarna på utbyggd el blir verklighet kan 70 000 nya arbetstillfällen skapas under de kommande åren, enligt analysen.

– Så det är väldigt stor skillnad mellan de här två scenarierna. Vad som händer under de kommande åren kommer att ha oerhört stor betydelse för sysselsättningen. Om elpriserna blir lägre kommer det tveklöst att innebära att arbetstillfällen realiseras, det finns redan idag mängder av företag som vill expandera men som inte kan göra det på grund av effektbrist och höga elpriser. Går vi åt andra hållet kommer arbetstillfällen att gå förlorade.

Sydsvenska handelskammaren pekar ut elprisområde tre och fyra som Europas sämst balanserade elområden, och menar att behovet av insatser är akut.

– Det finns alltid en viss osäkerhet i den här typen av prognoser men vi lutar oss mot forskning och historiska data och kan konstatera att det rör sig om tusentals jobb och många miljarder som står på spel, säger Johan Eklund, och pekar på att bland andra Tillväxtverket tidigare har landat i liknande siffror.

Ser risker med att investera

Även om de planerade elsatsningarna i södra Sverige väntas ha betydelse för hela landet så kommer effekten att bli allra störst just i elprisområde 3 och 4. Johan Eklund påminner dock om att det är där 90 procent av de svenska jobben finns.

Vilket scenario ser ni som mest sannolikt med tanke på hur det gått hittills?

– Planerna i Skåne är realistiska, men om det går till 2030 vet vi ju inte säkert och det är egentligen ett problem i sig. Politiken har skapat en stor osäkerhet i den här frågan som gör att företagen ser stora risker med att investera.

Johan Eklund vill inte nämna några namn, men berättar att han känner till minst ett företag i södra Sverige som redan har valt att expandera utomlands i stället för i Sverige med anledning av den osäkra tillgången på el och de höga elpriserna.

Och även om satsningarna på ny el blir verklighet och situationen elpriserna därmed blir lägre kommer det att sannolikt bli sämre innan det blir bättre, varnar han.

Johan Eklund ser framför sig att elpriserna i Sveriges fyra elprisområden kommer att bli mer lika framöver, men att det kommer att bero på att de blir högre överallt. Han ser det också som sannolikt att Sverige kommer att få mer volatila priser framöver.

– Politiken har ställt till det ordentligt för det svenska energisystemet och hur man än gör så kommer det att bli dyrt och ta tid att ordna situationen.

”All effekt behövs”

Sydsvenska handelskammarens medlemsföretag är redan i dag smärtsamt medvetna om den osäkra elmarknadens konsekvenser för deras verksamhet. Johan Eklund vittnar om att problemen täcker en skala från bolag som inte har råd att betala vad elen kostar till företag som för all del har möjlighet att betala men som tvingats konstatera att elen inte räcker.

– Vi har fått en extrem situation eftersom vi har byggt ihop elsystemet med Europa samtidigt som vi i södra Sverige har fått väldigt låg självförsörjning. Vi på Sydsvenska handelskammaren lobbar för allt från vindkraft till gaskraft. All effekt behövs i södra Sverige och egentligen i hela landet.