ELKRISEN

Nu slopar regeringen solcellsavdraget – så påverkas du

Solceller på hustak har blivit en lukrativ affär för villaägare som får skatteavdrag på 60 öre per kilowattimme för att mata ut elen på nätet. Nu skrotas det. Bild: Bertil Ericson / TT

Skatteavdraget för installation av solceller sänks och den kritiserade ”60-öringen” ryker. Förslaget tas emot väl av vissa medan andra rasar. "Det är inte rimligt att subventionera solelen med 60 öre per kilowattimme när marknaden värderar den till noll eller mindre”, säger experten Per Everhill till TN.

Bara för några dagar sedan kunde Tidningen Näringslivet berätta om det senaste slaget mot solcellsbranschens skatteavdrag när Ei beslutat att belägga privatpersoner med kostnaderna för nätförstärkningar, eftersom deras solcellsinstallationer pressat elnätet.

Kortfattat kan man beskriva problemet med solceller i villaområden enligt följande:

  1. Villaägare får grönt skatteavdrag för installation av solenergi på sina hustak.
  2. Villaägaren får också ett grönt skatteavdrag på 60 öre per kilowattimme för den el som levereras till elnätet, så kallad ”mikroproduktion av förnybar el”.
  3. Detta leder till att många villaägare bygger större anläggningar än hushållet kan konsumera sommartid för att mata ut solenergi på nätet, trots att efterfrågan under de soligaste timmarna ofta är låg och elpriserna ofta negativa.
  4. Eftersom elnätet är väldigt svagt längst ute i villaområden blir ansträngningen på elnätet väldigt hög. Det handlar om saker som övertoner, spänning och brus som sätter press på den bakomliggande utrustningen.
  5. Nätägaren behöver då förstärka elnätet vilket är väldigt dyrt. Det handlar exempelvis om nytt och mer omfattande elnät men beroende på hur mycket solceller det rör sig om kan det också vara bakomliggande utrustning som nätstationer som behöver byggas om.
  6. Kostnaden för denna utrustning hamnar på nätavgiften som betalas av hela kundkollektivet i området.
Elnätet är väldigt svagt längst ute i villaområden. I stamnätet är det 400 000 volt medan vägguttaget i hemmet har 230 volt. Detta gör det problematiskt när solenergi i villaområden ska mata ut ström på nätet eftersom utrustningen inte är designad för produktion utan för konsumtion. Bild: Svenska kraftnät

Många har länge efterfrågat förändring och nu väljer regeringen att agera i frågan.

Under tisdagen presenterade regeringen ett förslag; ”Förändrade skattesubventioner för solceller” som aviseras i regeringens höstbudget.

Enligt förslaget sänks subventionsgraden för installation av solceller från 20 till 15 procent vilket beräknas öka skatteintäkterna med 100 miljoner kronor under 2025. Beslutet föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

”Solkraft bör i större utsträckning byggas på marknadsmässiga grunder och prissignaler från elmarknaden bör få ett större genomslag”, skriver regeringen i pressmeddelandet.

Per Everhill, ansvarig för public affairs på Tekniska Verken i Linköping. Bild: Privat

”60-öringen” ryker

Den största nyheten är dock att regeringen från och med den 1 januari 2026 också väljer att skrota skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el eller den så kallade ”60-öringen”.

”Regeringen anser att det inte längre finns behov av att fortsätta subventionera mikroproduktion av förnybar el genom en skattereduktion”, står det i pressmeddelandet.

Tidningen Näringslivet har tidigare kallat ”60-öringen” för ett ”Omvänt Robin Hood-bidrag” eftersom det i förlängningen betyder att mindre förmögna i lägenheter indirekt subventionerar villaägare för att bygga stora solcellsanläggningar.

Att slopa ”60-öringen” beräknas spara 680 miljoner kronor från och med 2026.

”Inte rimligt att subventionera”

Per Everhill, ansvarig för public affairs på Tekniska Verken i Linköping tycker att regeringen har agerat korrekt.

– Beskedet om en avveckling av ”60-öringen” kom lite oväntat. Jag trodde nog att den skulle avvecklas successivt så att marknaden skulle få tid att anpassa sig efter ändrade förutsättningar. Samtidigt är det en helt riktig åtgärd ur ett energisystemperspektiv. Skattesubventionen har lett till överdimensionerade villaanläggningar som driver elnätskostnader. Dessutom har vi numera tidvis ett kraftigt överskott på solel som ofta trycker ner elpriset under noll. Det är inte rimligt att subventionera solelen med 60 öre per kilowattimme när marknaden värderar den till noll eller mindre.

Det är fortsatt lönsamt med solceller för egenkonsumtion där villakunden även i framtiden kan spara in på elskatt, moms och nätavgift genom att använda egen solel innanför elmätaren, noterar han.

– Avskaffandet av 60-öringen kommer förhoppningsvis leda till bättre dimensionerade solcellsanläggningar som bidrar till elsystemet snarare än belastar det.

Kedjehus med solpaneler. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Stora avdragen för batteri och laddstolpe kvarstår

Villaägarna får redan i dag ett stort, 50 procent skatteavdrag för att installera batteri som de också kan komplettera med 50 procent skatteavdrag för laddstolpe till elbil. De gröna avdragen gäller både arbete och utrustning.

Att man slopar ”60-öringen” ger sannolikt ytterligare incitament att installera batteri eftersom priserna när stora solcellsanläggningar matar ut som mest el på nätet ofta är negativa.

När ”60-öringen” då försvinner betyder det att man får betala för att leverera el.

– Det här kommer driva på detta ytterligare, och där ser jag ändå att man kan se en tydlig energisystemnytta. Det var ju väldigt märkligt när staten samtidigt gav ett skatteavdrag för att mata ut el på elnätet och ett investeringsbidrag för att inte mata ut på elnätet. Två subventioner som direkt konkurrerar med varandra, säger Per Everhill.

Den största utmaningen för solenergi i Sverige är däremot att den i princip inte producerar något när Sverige har högst elkonsumtion på vintern. Systemet måste alltid dimensioneras för att hantera dessa situationer vilket betyder att man inte kommer undan andra kraftverk oavsett hur mycket solenergi som produceras på sommaren.

Solcellsbranschen rasar

Regeringens förslag har däremot inte tagits emot särskilt väl av solcellsbranschen.

”Svensk Solenergi är starkt kritiska till att regeringen föreslår att minska ett stöd och helt ta bort ett annat i samma svep. Stödsystemen som regeringen angriper är och har varit viktiga för att accelerera hushållens och småföretagens elektrifiering”, skriver solenergins branschorganisation Svensk Solenergi.

De tycker att det är anmärkningsvärt att regeringen först valde att höja avdraget för solceller från 15 till 20 procent i januari 2023 för att nu bara ett år senare sänka avdraget igen. Ryckigheten skapar dåliga villkor, menar de.

– Stödsystem ska vara långsiktiga och förutsägbara. Att hela tiden ändra subventionsnivåerna skapar osäkerhet och avskräcker både villaägare och företag från att investera i förnybar elproduktion, säger Anna Werner, vd Svensk Solenergi i ett pressmeddelande.

Svensk Solenergi tycker inte heller att ”60-öringen” kan klassas som en subvention eftersom mikroproducenter av förnybar el endast kan göra avdrag på skatten för så många kilowattimmar som man själv köper.

– Skattereduktionen på 60 öre per kilowattimme är egentligen inte en subvention utan endast en delvis kompensation för den skatt som prosumenten betalar när denne köper tillbaka sin el.

Problemet, menar Per Everhill, är att det rör sig om två olika marknader. Solcellerna producerar i huvudsak på sommaren, inte vintern. När det gäller efterfrågan i elsystemet är det tvärtom.

– Det vore en sak om det var en väldigt hög efterfrågan på produkten man levererar, men nu är det inte så utan ofta är det väldigt låga eller till och med negativa elpriser när solcellerna producerar. Det blir väldigt galet om man får 60 öre per kilowattimme för att mata ut el på nätet när marknaden inte vill ha produkten, säger Per Everhill.

Installation av solpaneler. Bild: ADAM IHSE / TT

Installatörsföretagen rasar

Några som också går väldigt hårt åt regeringen är Installatörsföretagen.

– Regeringens förslag innebär ett dråpslag mot solcellsbranschen. Hushållen håller hårt i plånboken och investerar inte i solcellsinstallationer just nu. Att göra dessa investeringar dyrare innebär att färre installationer kommer att genomföras, vilket kastar grus i maskineriet för klimat- och energiomställningen, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef.

1 700 av Installatörsföretagens medlemmar jobbar med installation av solceller och de vittnar om väldigt tuffa tider. I det läget väljer regeringen alltså att försämra förutsättningarna ytterligare genom att göra det både dyrare att installera solceller och mindre lönsamt att sälja vidare den el som blir över, noterar de.

– Solenergi har potential att spela en större roll i det svenska energisystemet och det kommer även nya EU-regler om krav på solpaneler på alla nybyggda bostäder från 2029. Sett i det ljuset är regeringens förslag ett riktigt dubbelfel, säger Andreas Åström

Vid utgången av 2023 fanns det enligt regeringen mer än 250 000 installerade solcellsanläggningar i landet.