HOTEN MOT SKOGSBRUKET

Debatt: Stoppa lagen – slår undan benen på svensk industrin

Viveka Beckeman, vd på Skogsindustrierna, Erik Haara, vd på TMF (Trä- och Möbelföretagen). Bild: Björn Leijon / Skogsindustrierna, Pressbild

”Företag riskerar kännbara sanktioner och att slås ut om de inte snabbt anpassar sig till ett bristfälligt regelverk som ännu inte är färdigskrivet men som ändå börjar gälla vid årsskiftet”, skriver Viveka Beckeman, vd på Skogsindustrierna och Erik Haara, vd på TMF, på Di Debatt.

Trots att EU:s avskogningsförordning har ett lovvärt syfte, så riskerar den att rasera innovationskraften hos företagen, menar debattörerna och vill att implementeringsdatumet flyttas fram.

Den nya lagen börjar gälla vid årsskiftet och ställer krav på alla företag som importerar, producerar eller handlar med trä, soja, oljepalm, gummi, kaffe, kakao och nötkreatur.

”Det är därför hög tid att den svenska regeringen tar ledartröjan för påtryckningarna att skjuta upp implementeringen, och tillsammans med andra europeiska nationer driver frågan mot EU-kommissionen. Annars kommer förtroendet för regelverket att urholkas, och den administrativa bördan för Sveriges skogs- och träindustri bli förödande”, skriver de.

Di Debatt: Stoppa lagen som hindrar trä- och skogsindustrin