DEN SVENSKA INDUSTRIN

Dystra prognosen: Lågkonjunktur till 2026 – ”Väldigt negativa tal”

Albin Kainelainen, generaldirektör Konjunkturinstitutet, och Kerstin Hallsten, chefekonom Industriarbetsgivarna. Bild: Janerik Henriksson/TT, Rikard Westman

Konjunkturens färska prognos om fortsatt lågkonjunktur bekräftas av industrin, som vittnar om svag efterfrågan i flera sektorer. ”Vi kan konstatera att återhämtningen går oväntat trögt”, säger Kerstin Hallsten, chefekonom Industriarbetsgivarna, i en kommentar.

Enligt Konjunkturinstitutets senaste barometer kan lågkonjunkturen hålla i sig till 2026. I samband med det beskedet gick institutet ut och uppmanade Riksbanken att skynda på med räntesänkningarna i syfte att få upp farten i ekonomin.

Enligt KI krävs det att hushållen får en mer optimistisk syn på ekonomin och framtiden för att de ska börja konsumera igen.

– Tittar man på hur hushållen uppfattar sin egen ekonomi i nuläget så är det fortfarande väldigt negativa tal. Mycket mer negativa än hur de såg på ekonomin under finanskrisen, säger Albin Kainelainen, generaldirektör på Konjunkturinstitutet, till SvD.

Dessutom pekar KI på en svag utveckling i basindustrin, en bild som bekräftas av Industriarbetsgivarna.

– Nästa år är det möjligt att produktionen tar fart givet fortsatta lättnader i penningpolitiken både i Sverige, USA och i euroområdet. Men vi kan konstatera att återhämtningen går oväntat trögt, säger Kerstin Hallsten, chefekonom Industriarbetsgivarna, i ett pressmeddelande.

SvD: Lågkonjunkturen biter sig fast

Industriarbetsgivarna: Svagt stämningsläge: Ekonomisk osäkerhet präglar industrin