FÖRETAGANDE I PRAKTIKEN

SCB: Då behöver du byta SNI-kod på företaget

Anna Björk, projektledare på SCB:s dataavdelning (till vänster i bild). Bild: Privat, Mostphotos

Snart kommer Sveriges företagare behöva se över sina SNI-koder eftersom en ny version lanseras i slutet av 2025. SCB:s Anna Björk reder ut hur förändringen kommer att påverka företagare. ”För många delas SNI-koden upp”, säger hon till TN.

SNI används för att klassificera företag och arbetsställen i olika branscher utifrån vilken verksamhet som bedrivs. Alla företag ska ha en femsiffrig SNI-kod som ska registreras i samband med att företaget startas.

Enligt Anna Björk, projektledare på SCB:s dataavdelning, kommer den nya SNI-versionen spegla dagens branscher bättre.

– Den nya versionen stämmer överens med en uppdatering av den europeiska näringsgrensstandarden (NACE), säger hon.

Hon menar att det är viktigt för företagare att ha rätt SNI-kod för få tillgång till information som riktar sig till sin bransch.

– Till exempel kan företagets kreditrankning påverkas om upplysningsföretag gör branschvisa kreditrankningar. På så sätt ökar möjligheten att företaget försäkras på en korrekt nivå.

Med rätt SNI-kod kan företag även få relevant reklam och information om sin bransch från bland andra Skatteverket, vilket till exempel kan handla om regelförändringar och automatiseringsutveckling, berättar Anna Björk.

– Dessutom kan företagets synlighet öka. En del upplysningstjänster erbjuder möjlighet att filtrera fram företag inom en specifik bransch med hjälp av SNI-koder.

– Företag kan också delta i undersökningar och svara på frågor från exempelvis SCB, företag och myndigheter som gör analyser om den aktuella branschen.

Exempel på branscher där SNI-koden kommer att förändras är detaljhandel, handel med motorfordon, litterärt och konstnärligt skapande, specialiserad designverksamhet, restaurangverksamhet, lokalvård, specialiserad bygg- och anläggningsverksamhet, passagerartrafik och hälso- och sjukvård.

– Vissa företag får en ny kod men med samma innehåll som idag. Dessa företag behöver inte göra någon åtgärd.

– Men för många företag delas dock SNI-koden upp vilket innebär att delar av innehållet flyttas till andra koder. Exempelvis delas restaurangkoden upp i två koder, en för restaurangverksamhet och en för mobil restaurangverksamhet.

Information om vilka SNI-koder som förändras kommer att publiceras på Statistikmyndighetens SCB:s webbplats. Där kommer även information om SNI-omläggningen att publiceras löpande och mer information kommer också att finnas i den e-tjänst på verksamt.se som lanseras i början av 2025, berättar Anna Björk.

– Om du inte väljer ny kod behöver SCB göra valet åt dig. Till detta kommer SCB att använda företagens verksamhetsbeskrivningar hos Bolagsverket och företagens årsredovisningar. Här finns dock en risk att det kan bli en kod som inte motsvarar verksamheten i ditt företag.

Det här är en SNI-kod:

NACE är en EU-gemensam näringsgrensstandard för att klassificera företag och arbetsställen efter deras ekonomiska aktiviteter. NACE används i alla EU-länder.

SNI ( Standarden för svensk näringsgrensindelning ) är den svenska versionen av den europeiska näringsgrensstandarden NACE. SNI används för att klassificera företag och arbetsställen i olika branscher utifrån vilken verksamhet som bedrivs. Alla företag ska ha en femsiffrig SNI-kod som ska registreras i samband med att företaget startas.

Källa: SCB

Här är sajterna du behöver ha koll på:

Verksamt.se är en webbplats från svenska myndigheter. Här finns information och tjänster för dig som driver, ska starta eller avsluta företag. På verksamt.se kan företag bland annat registrera sina SNI-koder.

SNI 2025 (scb.se)

Det är också bra om man som företagare ser över nuvarande SNI 2007-kod, och uppdaterar den om den är felaktig, eftersom det är den koden som avgör om man behöver välja en ny kod 2025.

Här gör du det: F-skatt, moms, arbetsgivare och SNI - verksamt.se