AI OCH AUTOMATISERING

Svenska företaget som leder AI-revolutionen – ”Lämnat fascinationsfasen”

Carl-Magnus Månsson, Chief Digital & Information Officer på Essity. Bild: Pressbild

Svenska Essity, med Libero, Libresse och Tork under sitt paraply, är ett av 100 företag som är med i EU:s så kallade AI-pakt. Toppchefen Carl-Magnus Månsson delar med sig av sina bästa tips för att tillämpa AI i kärnverksamheten och varnar för fallgropar. ”Det finns jättestora möjligheter att kunna accelerera”, säger han till TN.

AI-utvecklingen har tagit fart på allvar och allt fler bolag har börjat implementera tekniken i sin verksamhet. För att möta utvecklingen och se till användningen av AI-system regleras utifrån potentiella risknivåer har EU tagit fram en lagstiftning som trädde i kraft 1 augusti 2024.

”Det är en teknologi som inte kommer helt utan risker”.

Utöver detta har EU-kommissionen tagit initiativ till en så kallad pakt för ansvarsfull AI. Ett av de 114 bolag som godkänts av EU-kommissionen och anslutit sig till EU:s pakt för ansvarsfull AI är svenska Essity som är ett globalt hygien- och hälsobolag med huvudkontor i Stockholm. Bolaget har 36 000 anställda och står bakom varumärken som Libero, Libresse, Tena och Tork.

– Digital teknologi har under en ganska lång tid blivit en del av vår vardag och vi har jobbat aktivt med att använda digitala förmågor på ett sätt som ligger väldigt nära de värden vi vill skapa. Och vi hanterar AI som en förlängning av den digitala förmågan som vi har byggt över många år. Vi kan bland annat göra ännu bättre analyser, bli ännu mer effektiva och skapa en ännu bättre kund- och konsumentupplevelse med hjälp av AI, säger Carl-Magnus Månsson, Chief Digital & Information Officer på Essity.

För att AI ska kunna fungera i praktiken är det viktigt att man bäddar in AI i den traditionella affärs- och verksamhetsutvecklingen, menar han.

– Samtidigt förstår vi förstås att det är en teknologi som inte kommer helt utan risker och kanske också andra risker än vad tidigare teknologier har haft.

– Ur det perspektivet har vi också tidigt börjat följa vad som händer i lagstiftningen och i regulatoriska frågor. Och därför har vi också implementerat en modell för att förstå och styra det vi väljer att göra.

Han berättar att bolaget vill vara tidigt ute för att förstå lagstiftningen och att det var självklart att ansöka om att ingå som en del av AI-pakten.

– Det låter ju kanske inte så bra på svenska, ’AI-pakt’ – då vi mest tror att pakter bara finns i Robinson. Men det är ju egentligen en frivillig sammanslutning som är till för att öka förståelsen för lagstiftningens intentioner men också att dela erfarenheter om hur man kan jobba effektivt med en regelefterlevnad och uppföljning.

”När möjligheten kom att ansluta sig så var det ett enkelt beslut”.

AI-pakten är ett ramverk som ska underlätta efterlevnaden av EU:s AI-förordning. EU:s frivilliga löften om AI-pakten uppmanar de deltagande företagen att förbinda sig till minst tre kärnåtgärder.

Det handlar om att anta en AI-styrningsstrategi för att främja upptagandet av AI i organisationen och arbeta för framtida efterlevnad av AI-lagen, att identifiera och kartlägga AI-system som sannolikt kommer att kategoriseras som högrisk enligt AI-lagen samt att främja AI-medvetenhet och läskunnighet bland personalen, säkerställa etisk och ansvarsfull AI-utveckling.

– När möjligheten kom att ansluta sig så var det ett enkelt beslut för oss. Vi tycker att det är en god investering för att fortsätta utveckla Essity och kanske också kunna påverka omvärlden.

– Vi tror att om man inte är med på resan tidigt och förstår riskerna och möjligheterna, då blir det väldigt svårt när man väl ska tillämpa det här på riktigt senare.

Han berättar att företaget redan nu har ett antal exempel på hur de jobbar aktivt med AI. Bland annat använder företaget AI för att generera digitala bilder, bland annat för att kunna anpassa en specifik bild till en viss miljö eller språk utan att behöva ta nya foton.

– Vi jobbar även med AI-baserade stödverktyg för att till exempel utbilda våra operatörer i fabrikerna till att snabbade bli mer säkra och ta rätt beslut. Så du får både en ökad effektivitet och en förhöjd säkerhet samtidigt.

– Dessutom optimerar vi logistikflöden med hjälp av AI.

Han menar att målet är att lyfta hela organisationens kompetens inom AI.

– Jag tycker inte att man ska vara rädd för att AI ska ta ens jobb, men man kan fundera på om någon som kan använda AI bättre än jag själv skulle kunna vara mer relevant för att göra mitt jobb. Det är därför vi vill utbilda hela Essity då vi tror att det finns jättestora möjligheter för oss alla att kunna accelerera vår egen förmåga.

”Vi kanske har lämnat fascinationen”.

Carl-Magnus Månsson beskriver sig själv som en klassisk teknikoptimist och menar att AI-teknologins framfart går att jämföras med elektricitet.

– När det gäller alla nya teknologier så finns den första vågen av fascination, därefter hamnar man lätt i den här lilla perioden av ’okej, var det verkligen så bra som alla sa’, och vi kanske har lämnat fascinationen nu och är lite mer avvaktande.

– Om man tänker på elektricitet så har den i sig inget stort värde. Men nästa steg när man skapar en elektrisk motor som omvandlar el till mekanisk rörelse så uppstår gigantiska vinster. Det är ju där det stora värdet uppstår. Och det är precis det som kommer att hända med AI också.

Men det finns risker med AI, Ett exempel som ofta nämns är storskalig ansiktsigenkänning eller profilering som kan vara problematisk ur ett integritetsperspektiv.

– Ett annat exempel närmare oss är att automatisera urval rekryteringsprocesser, där det finns risker att modellen har tränats på en viss datamängd och därmed fått en förutfattad mening om vilka egenskaper man prioriterar.

För att undvika att utsätta sig för en eventuell problematisk användning av AI har bolaget tagit fram egna etiska policys kring hur de ska arbeta med AI.

– Det betyder att vi har klart för oss vad som gäller och när frågor dyker upp så har vi en policy för hur vi ska agera.

Han berättar att det är viktigt att vara tidigt ute i processen och se till att olika regelverk inte hamnar i konflikt med varandra.

– Varje industri har ofta specifika regelverk och så är de här regelverken ofta mer generella vilket kan skapa tolkningsutmaningar i vissa fall. Det är jätteviktigt för oss att vara med tidigt både som Essity och via de organisationer vi tillhör för att påverka lagstiftningen – och inte minst uttolkningen av lagstiftningen.

En av de stora utmaningarna för de europeiska bolagen framöver är den ökande regelbördan. Men att den nya AI-förordningen kommer att vara problematisk för Essitys konkurrenskraft globalt är inte en bild som Carl-Magnus Månsson delar.

– Man ska komma ihåg att vi redan jobbar i väldigt reglerade miljöer och är vana vid att implementera ny lagstiftning på ett effektivt sätt.

– Jag kan bara konstatera att vi inte tycker att regelverken som de nu är formulerade begränsar vår förmåga. Vi är trygga i att kunna skapa de värden vi behöver inom regelverken. Ur ett större perspektiv måste man givetvis ta ställning till den komplexa frågan huruvida vår europeiska ansats kring regelverk begränsar konkurrenskraft och innovation jämfört med andra regioner.