REGELKRÅNGLET
En byggnad – två olika regler: ”Krångligaste regelverken vi har i det här landet”
Landets kommuner gör helt olika tolkningar av alkohollagen och nu växer frustrationen bland företagen. Lena Kempe, som har två serveringar i samma byggnad, tvingas ha två olika alkoholtillstånd. ”Extremt konstigt”, säger hon till TN.
De krångliga reglerna för alkoholservering har länge gäckat landets restaurangägare. Långa handläggningstider, vitt skilda tolkningar av lagen mellan kommuner och krav som är svåra att uppfylla är några av de konsekvenser som reglerna orsakar.
Reglerna för alkoholservering skapar stor frustration hos restaurangägare i landet.
Andrea Femrell, vd för Näringslivets regelnämnd, NNR, kritiserar olika tolkningar av lagen i kommunerna.
Matkravet tolkas olika, där vissa kommuner kräver fler rätter än andra.
Lena Kempe, vd på Daftö Resort, påpekar problem med separata alkoholtillstånd för samma byggnad.
Kritiken omfattar även regler som förbjuder minibar på hotellrum på Daftö Resort.
Det finns flera problem med lagen, menar Andrea Femrell, vd för Näringslivets regelnämnd, NNR. Ett av dem är att lagen tillämpas olika i olika kommuner. Till exempel när det gäller matkravet, där vissa kommuner endast kräver att man har tre olika rätter på menyn för att uppfylla ”ett varierat utbud”, medan andra kan ha upp till tolv rätter som minimum.
– Problemet med matkravet som sådant är att det blir godtyckligt. Det fyller ingen funktion som man ser det från branschen. Man kan argumentera för att alkohol och mat är en bättre kombination än bara alkohol, men man måste ställa sig frågan om det är proportionellt och får någon effekt? Det är ju inget tvång att någon ska köpa mat, säger Andrea Femrell och fortsätter:
– Det är mer regel än undantag att kommunerna tolkar lagen olika. Men kommunerna gör egentligen inget formellt fel, för lagen ger inte tydliga riktlinjer i många avseenden.
En annan aspekt som skiljer sig åt är när restauranger och barer får servera alkohol. Lagen stipulerar att servering av alkoholhaltiga drycker normalt får fortgå mellan klockan 11:00 och 01.00, men att undantag kan ges.
– När vi frågade landets 290 kommuner så var det 221 av dem som avvek åt något håll från normaltiden. Det är ett tydligt bevis på hur olika det ser ut i landet, säger Andrea Femrell.
Snedvrider konkurrensen
Något som ytterligare skiljer sig åt är handläggningstiderna för att få alkoholtillstånd, och hur mycket det kostar. Andrea Femrell menar att det snedvrider konkurrensförutsättningarna i branschen.
– Företagen får olika förutsättningar att bedriva sin verksamhet. Det som gäller i en kommun gäller inte i en annan. Om du till exempel har en cateringfirma måste du anpassa din verksamhet beroende på vilken kommun du har den i. Det skapar olika konkurrensförutsättningar, bidrar till en stor osäkerhet, och skapar också ett rättssäkerhetsproblem, säger han.
Någon som har fått se hur lagen tolkas olika är Lena Kempe, som är vd på Daftö Resort i Strömstads kommun. Semesteranläggningen har totalt tio serveringsställen, varav tre som serverar alkohol. Två av alkoholserveringarna ligger i samma byggnad, men kräver ändå två olika tillstånd.
– Jag tycker att man inte borde behöva två helt olika alkoholtillstånd, utan att man kunde ha ett alkoholtillstånd med satellitverksamhet, precis som på ett hotell som har en restaurang i ena ändan av hotellet och en bar i den andra, säger Lena Kempe.
”Det finns en stor frustration kring det här regelverket i branschen. Det är både förlegat och konstigt utformat från början.”
Att ha flera alkoholtillstånd kostar pengar, och tillsynen är långt ifrån gratis, samtidigt som det kräver att man lägger ned tid för att se till att alla krav är uppfyllda.
– Alkoholtillståndet i sig är ett av de krångligaste regelverken vi har i det här landet. Det gäller verkligen hålla tungan rätt i munnen där, säger Lena Kempe.
Får inte ha minibar på rummen
En annan begränsning för Daftö Resort är att de inte får lov att ha minibar på rummen i deras hotell. Detta eftersom själva hotellbyggnaden är separat från restaurangen och åtskiljs av en parkering. Något som inte alltid stoppar andra hotell som ligger i andra kommuner, enligt Lena Kempe.
– Optimalt hade varit att det inte skiljer sig i tolkningen mellan kommunerna. Det är ett extremt konstigt regelverk, säger hon.
Lena Kempe menar att alkoholservering är ett område som behöver regleras, men att det hade kunnat göras på ett smartare sätt.
– Vad är det som säger att det blir en säkrare alkoholservering för att du har ett visst antal rätter på menyn, eller har en viss typ av kök? Jag tycker att det vore bättre att lägga tiden på att säkerställa att man ger tillstånd till rätt personer och ser till att det inte serveras alkohol till minderåriga till exempel, säger hon och fortsätter:
– Det finns en stor frustration kring det här regelverket i branschen. Det är både förlegat och konstigt utformat från början.