BRISTERNA I INFRASTRUKTUREN

Ikeas krisdrag i tågkaoset – sätter in egna bussar åt personalen

Ikea i Älmhult agerar mot kaoset på järnvägen genom att sätta in egna bussar åt personalen. Bild: Johan Nilsson/TT

Problemen med försenade, inställda och överfulla tåg har blivit så omfattande att Ikea i Älmhult har fått sätta in egna bussar för att pendlande personal ska kunna ta sig till jobbet. ”Att vi känner oss tvingade att göra det här är både olyckligt och ohållbart”, säger Mattias Lindqvist, ansvarig för samhällsrelationer på Ikea, till DN.

En majoritet av Ikeas 5 500 anställda i Älmhult pendlar till sin arbetsplats, i de flesta fall från olika platser i Skåne. Den senaste tiden har dock inställda och försenade tågavgångar ställt till det så pass att möbeljätten har fått sätta in egna bussar till Malmö och Lund för att personalen ska kunna ta sig till jobbet, rapporterar DN.

– Många medarbetare har börjat fundera på om de faktiskt får ihop tillvaron med att bo på annan ort och pendla hit. Det skapar en stor utmaning för individen men också för oss som arbetsgivare, både att kunna behålla medarbetare och även att kunna rekrytera den kompetens vi behöver, säger Mattias Lindqvist, ansvarig för samhällsrelationer på Ikea, till tidningen.

Att ett företag ska behöva gå in och arrangera resor anser han dock är både ”olyckligt och ohållbart”.

Frustrationen delas av en rad aktörer, bland annat Skånetrafiken, som menar att kapacitetsbristen på järnvägen i södra Sverige har blivit alltmer påtaglig. Nyligen lyftes problemen även av Linnéuniversitetets rektor Peter Aronsson som efterfrågar en haverikommission på området.

DN: Ikea sätter in egna bussar på grund av tågstrulet: ”Situationen är ohållbar”