DEBATTEN OM GÅRDSFÖRSÄLJNING
Branschen fruktar försenad gårdsförsäljning: "Blir jättesvårt"
Alla turer i EU kring Sveriges planer på gårdsförsäljning riskerar att försena införandet av den nya lagen. Det menar Sara Sundquist, generalsekreterare på Sveriges producenter av alkoholdrycker, som varnar för ännu en förlorad sommar för en redan hårt prövad bransch. ”Uppenbarligen litar regeringen inte fullt och fast på utredningen”, säger hon till TN.
Sveriges planer på att införa gårdsförsäljning har mötts av kritik från europeiska intresseorganisationer såväl som från Portugal, som i sista stund valde att lämna in ett detaljerat yttrande. Det innebär att Sverige nu måste svara på Portugals synpunkter och att regeringen som tidigast kan gå vidare med lagändringen i början av nästa år.
Sara Sundquist, generalsekreterare på Sveriges producenter av alkoholdrycker på Livsmedelsföretagen, säger till TN att hon undrar om Portugal och de organisationer som haft synpunkter verkligen har tagit till sig hur mycket konsumenterna kommer att få handla vid varje köptillfälle.
”Det är ju inte bara spanska eller portugisiska vinföretag som missgynnas utan även alla större svenska aktörer.”
De föreslagna begränsningarna innebär att varje person kommer att kunna köpa 0,7 liter spritdryck, 3 liter vin, 3 liter starköl och 3 liter ”andra jästa drycker”, enligt regeringen.
– Så det här handlar ju mer om att man får köpa med sig en souvenir under väldigt begränsade omständigheter och inte om en försäljningskanal i traditionell bemärkelse. Så jag kan inte se att det kommer att konkurrera med annan försäljning, säger Sara Sundquist till TN.
”Just i det här läget är det ganska bra att det är så restriktivt.”
Redan när förslaget presenterades i somras positionerade Sara Sundquist sig som en av kritikerna mot kravet på produktionstak, som innebär att alla aktörer med lite för stor produktion eller med en stor aktör i ryggen stängs ute från gårdsförsäljning.
– Jag är fortfarande väldigt kritisk till lagförslagets utformning men just i det här läget är det ganska bra att det är så restriktivt för det borde göra det lättare att få igenom. Det är ju inte bara spanska eller portugisiska vinföretag som missgynnas utan även alla större svenska aktörer.
Med tanke på de senaste turerna i EU-kommissionen, menar hon dock att det är osannolikt att regeringen skulle hinna införa den nya lagen till den 1 juni som planerat.
– Det blir jättesvårt, även om det redan finns ett förslag på färdig lagtext. Det tog trots allt regeringen ett och ett halvt år från det att utredningen var klar till att presentera ett lagförslag. Så uppenbarligen litar man inte fullt och fast på utredningen och min gissning är att man därför kommer att vilja vända på varenda mening för att säkerställa att man har tänkt på allt.
Hoppas på årsskiftet 2025/2026
Redan i somras pratade Sara Sundquist om ”förlorade år” för branschen med hänvisning till tiden det hade tagit mellan att remissvar skickades in till dess att ett lagförslag låg på bordet.
Om införandet av lagen nu dessutom skjuts fram kommer det att innebära ännu en förlorad sommarsäsong för en bransch där många aktörer enligt Sara Sundquist har tvingats hantera flera tuffa år, först i pandemin och sen i de ekonomiska tider som följde.
– I teorin skulle det kunna bli ett införande till årsskiftet 2025/2026, men det kommer inte att hinnas med till den kommande sommarsäsongen, avslutar hon.
TN har sökt socialminister Jakob Forssmed (KD).