ELKRISEN
Kärnkraftsreaktor i Forsmark nere: ”Väldigt blåsigt”
Under söndagen ställdes kärnkraftsreaktorn Forsmark 2 av på grund av ekonomiska skäl och där har den befunnit sig sedan dess. ”Vi har reglerat ned på grund av att det är väldigt varmt och blåsigt”, säger presschefen Johanna Blavier till Tidningen Näringslivet.
Det var under gårdagen som Vattenfall skickade ut en kort nyhetsuppdatering om att kärnreaktorn Forsmark 2 sedan söndag den 20 oktober reglerats ned på grund av ”balansskäl”, vilket tidningen Ny Teknik var först med att berätta om.
Under måndagen var det enligt Nord Pool negativa elpriser hela dagen och under tisdagen handlades elektriciteten runt nollstrecket. Även under morgondagen ser trenden ut att fortsätta.
Orsaken till de låga och negativa elpriserna är mild temperatur för att vara oktober i kombination med blåsigt väder och därmed hög elproduktion i vindkraften, berättar Johanna Blavier, presschef hos Forsmark till Tidningen Näringslivet.
Kärnkraftverk vill helst gå året runt, dygnet runt annat än när man tar ner reaktorerna för service och bränslebyte under sommaren. Med andra ord brukar kärnkraftverken normalt strunta i att reglera och fortsätta producera under korta perioder med negativa elpriser eftersom det blir dyrare att ta ned en reaktor i väntan på att vinden ska mojna och solen gå ned än att bara fortsätta producera och så att säga ta den ekonomiska smällen.
Men någonstans går förstås en gräns där det för ägarna blir lönsamt att stänga ned reaktorerna även om det är kostsamt. Detta särskilt om väderprognosen säger kraftig och ihållande vind.
Tidningen Näringslivet berättade nyligen om en sådan situation sommaren 2020 när flera kärnkraftsproducenter förlängde sina revisionstider på grund av låga elpriser och systemoperatören Svenska kraftnät som ansvarar för säkerheten i systemet tvingades kliva in och upphandla både Ringhals 1 samt Karlshamnsverket och Ryaverket som svar.
Ekonomiska gränsen passerad
För Forsmark 2 passerades den ekonomiska gränsen när ägarna i helgen fattade beslut att ta ned reaktorn till så kallat ”kallt avställt läge”.
– Det betyder att själva atomklyvningen i härden har avbrutits och vattnet i den primära kylkretsen inte är trycksatt. Temperaturen hålls kring 95 grader så vi är i ett sorts ”stand by-läge” om man ska förenkla det, säger Johanna Blavier.
Det tar ungefär ett dygn att komma ned till detta läge och ungefär 36-48 timmar att reglera upp i full drift igen, förklarar hon.
– Det här är väldigt, väldigt ovanligt. Jag kan inte komma på att vi skulle ha haft den här situationen förut faktiskt.
Forsmark har cirka 1 200 anställda fördelat på tre reaktorer, men personalen går inte sysslolösa, menar Johanna Blavier.
– Nej, de går ju inte sysslolösa utan vi har saker löpande som behöver göras. Det är ju drift och underhåll och sådana saker.
När ni nu inte producerar elektricitet i Forsmark 2. Betyder inte det att ni då behöver öka era priser de timmar som det inte blåser och ni producerar el då så att säga. Ni slipper väl inte era löpande kostnader bortsett från bränsle för att ni inte producerar?
– Det kan jag inte svara på utan det är en fråga för ägarna eller för någon elmarknadsanalytiker då kanske.
Tidningen Näringslivet kontaktar Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin & Metis med frågan i stället.
– Intressant med nedregleringen på Forsmark. Detta har hänt förut men är inte särskilt vanligt, säger han till TN.
Och vad tror du, borde inte detta betyda att Forsmark behöver öka sina priser under timmar när det inte blåser?
– Njae. Jag skulle säga att de liksom alla andra producenter försöker maximera sin profit varje period oavsett historik. Konsekvensen av låga elpriser blir snarare en tillfälligt sämre profit för elproducenter, och om de låga elpriserna blir beständiga på lång sikt en lägre investeringsvilja i ny elproduktion och på lång sikt högre elpriser.
Men om vi leker med tanken att Ica-handlaren har en marginal på 1 procent i sin butik och sedan ökar stölderna med 2 procent. Borde inte Ica-handlaren tvingas höja priset på sina övriga varor med 2 procent också om han eller hon vill behålla samma marginal och inte gå i konkurs?
– Jag förstår, men jag tänker att Ica-handlaren oavsett stölder försöker ta så bra betalt som möjligt för sina varor, utifrån vad konkurrensen tillåter. Vill det sig väl, kan de ha en bra marginal, men om konkurrensen blir för hård, blir marginalen sämre. På samma sätt tror jag att de negativa elpriserna kommer påverka kärnkraftsägarnas marginaler nu, men inte till vilket pris de bjuder in kärnkraften i framtiden. Men det är förstås bara min bedömning, det kan hända att de gör en annan.
Även reaktor 3 i Forsmark är för närvarande avställd och där handlar det om en förlängd revision. Reaktorn skulle egentligen vara tillbaka i drift den 28 oktober men nu har revisionen förlängts till den 16 december, förklarar Johanna Blavier.
– Under revisionen har vi upptäckt sprickbildningar i skovelfästningar på två av våra lågtrycksturbiner, säger hon.
Är det vanligt att man upptäcker sådana här sprickor?
– Nej, det skulle jag inte vilja påstå, men vi åtgärdar små fel löpande och eftersom vi sätter säkerheten i absolut främsta rummet på Forsmark så tog vi det beslutet. Det är nästan 600 turbinblad som ska monteras ner så att man kan komma åt turbinaxeln och laga det som vi eventuellt tror är fel så det tar förstås sin tid.
Om man skulle vara lite mer konspiratoriskt lagt så kan man ju kunna tycka att det är ganska bra tajming för er rent ekonomiskt att hålla även trean nere just nu. Hur ser du på det?
– Nej, det beslutet togs för flera veckor sedan så det finns ingen koppling där.
Enligt Pontus De Maré, driftschef hos Svenska kraftnät, påverkar händelsen inte driften i nuläget.
– F2:s avställning har inte fått någon konsekvens för oss, varken på våra kapaciteter eller effekttillräckligheten. Det är klart att planerbar kraftproduktion är en trygghet särskilt när vi går in i effektreservperioden men när efterfrågan ökar kommer priserna öka och därmed incitamenten till att fasa F2 igen. Givetvis är F3 en trygghet på samma sätt som F2 ur effekttillräcklighetsskäl under effektreservsperioden så vi får hoppas att den kommer tillbaks så fort som möjligt, säger han till TN.