DET SVENSKA SKATTETRYCKET
Nu avskaffas plastpåseskatten – ”Tagit sitt förnuft till fånga”
På fredag slopas plastpåseskatten. Välkommet för företaget Gaia Biomaterials, som gör biologiskt nedbrytbara kassar, men ändå drabbades av skatten. ”I stora delar av världen ser man komposterbara material som en räddning. Tyvärr har vi i Sverige haft fokus mer på metod än på resultat”, säger vd Peter Stenström till TN.
När regeringen förra året annonserade att plastpåseskatten skulle avskaffas i år den 1 november välkomnades det av branschen.
– Den slopade plastpåseskatten blir en vinst för miljön. Skatten gjorde ingen skillnad på om plastbärkassen producerats av återvunnen, biobaserad eller fossil råvara. Nu kan plastproducenterna återgå till sitt omställningsarbete mot en cirkulär ekonomi för plasten, sa Nils Hannerz, näringspolitisk chef på IKEM.
Gaia Biomaterials i Helsingborg prducerar materialet Biodolomer, som består av mineraler, stärkelser, vegetabiliska oljor och estrar, som kan användas som substitut till en rad platsprodukter. Materialet är, komposterbart, biologiskt nedbrytbart och generar cirka 80 procent mindre koldioxid än vanlig plast, men drabbades ändå av plastpåseskatten, eftersom det i praktiken var en skatt på alla kassar som inte var gjorde av papper.
– Lagen var formulerad så att vi drabbades lika hårt som fossila material. Det kändes mycket konstigt eftersom vårt material löste just de problem man ville komma åt, säger Gaia Biomaterials vd Peter Stenström och fortsätter:
– I stora delar av världen ser man komposterbara material som en räddning, och en möjlighet att snabbt komma bort från användandet av fossila material och sopberg. Tyvärr har vi i Sverige haft fokus mer på metod än på resultat. Idag står Sverige bara för en liten del av vår försäljning och USA är på väg att bli vår största marknad.
När skatten infördes dog försäljningen av kassar i de nya materialen i stort sett över en natt. Sedan beskedet kom att plastpåseskatten tas bort den 1 november har dock intresset för kassar av Biodolomer ökat drastiskt.
– Det är skönt att man tagit sitt förnuft tillfånga. Nu handlar det om att lära människor och handel att plastkassar och ”kassar som ser ut som plast” inte är samma sak, avslutar Peter Stenström.