FÖRETAGEN I VÄLFÄRDEN

Larmet: Därför stryps din vård – ”Redan stängt fem mottagningar”

Carina Olson, vd Praktikertjänst, Marcus Strömberg, vd på skolkoncernen Academedia och Henrik Jordahl, professor vid Handelshögskolan på Örebro universitet. Bild: Mostphotos, Samuel Steén / TT, Pressbild

Företagen går samman i ett gemensamt upprop för att rädda den unika svenska välfärdsmodellen. Redan nu märks påtagliga konsekvenser av att valfriheten slopas på område efter område. ”Folk har inte en aning om hur allt hänger ihop”, säger Carina Olson, vd Praktikertjänst, till TN.

Socialdemokraterna agiterar att "plundringen av välfärden måste stoppas" och borgerliga partier överger allt mer försvaret av den svenska välfärdsmodellen. I Stockholm har den nya S-ledda regionen dragit tillbaka flera vårdval. Välfärdsföretagen menar i ett upprop att detta har lett till att flera uppskattade mottagningar tvingats stänga.

– Region Stockholms nya styre har beslutat om en stor omställningsplan att förändra eller dra in 13 vårdval. Det har skett utan remissrundor, djupare diskussioner eller vettiga riskbedömningar. Vi har redan fått stänga fem mottagningar i Stockholm hittills. Det är exempel på direkta konsekvenser av den politiska omsvängningen som hotar den svenska välfärdsmodellen, säger Carina Olson, vd Praktikertjänst.

Dragits igång upprop

I en debattartikel i Dagens Industri går en grupp välfärdsföretag samman i ett gemensamt upprop och skriver att den svenska välfärdsmodellen är unik där en mångfald av utövare ger individen frihet att välja vård, skola och omsorg - utan att behöva betala extra ur egen ficka.

– Vi har i Sverige valt en modell där plånboken inte styr valfriheten. Vi kan välja skola utan att betala några skolavgifter alls. I Danmark kostar det föräldrarna 15 procent, i Tyskland handlar det om en betydande andel och i Storbritannien måste föräldrarna betala hela skolavgiften själva om de väljer en privat aktör. Så vår modell är unik och absolut värd att försvara, säger Marcus Strömberg, vd på skolkoncernen Academedia, till TN.

Välfärdsföretagen uppger att det idag går 430 000 barn i fristående skolor. I många kommuner går hälften av eleverna i fristående skolor och nästan en miljon föräldrar har sina barn där.

– Lägg till elevernas mor- och farföräldrar så förstår alla att detta i slutändan berör väldigt många människor. Det är därför viktigt att vi står upp för vår modell. Vi välkomnar all medial granskning men tyvärr har debatten lett till att alla företag dragits över en kam. Enstaka problem har gjorts till ett generellt problem. Det som oroar oss mest är att det politiska resonemanget inte ser det från brukarnas perspektiv, den svenska modellen är väldigt uppskattad av brukarna, säger Marcus Strömberg.

”Vi ser varje dag hur viktig valfriheten är för våra patienter.”

Carina Olson är också kritisk mot att politiker dragits med i snålblåsten kring välfärdsföretagen.

– Vinster i välfärden och andra påståenden snurrar runt i debatten men folk har inte en aning om hur allt hänger ihop. Praktikertjänst är ett kooperativ som funnits i 64 år och ägs i huvudsak av läkarna och tandläkarna själva i 800 verksamheter över hela landet. Undersökningar visar att vi har den bästa nöjdheten hos patienter och att vi har vård-Sveriges nöjdaste medarbetare. Vi ser varje dag hur viktig valfriheten är för våra patienter, säger hon.

Välfärdsföretagen menar att politikerna hittills inte tagit sitt ansvar att reformera välfärdssystemet sedan det infördes i mitten av 1990-talet. Just nu pågår flera statliga utredningar som rör den privata välfärdssektorns framtid.

– Vi förväntar oss att vi snart får en ny friskolelag på plats. Vi vill ha långsiktiga spelregler och tydliga kvalitetskrav. Vi ser också helst att det blir en blocköverskridande överenskommelse, alla väljer ju skola oavsett partifärg. Men vi har också anledning att vara självkritiska för vi kunde ha haft bättre egenkontroll. Nu har vi jobbat fram en lång lista på konkreta reformförslag som bland annat innehåller ett självregleringssystem för att hantera oseriösa aktörer, säger Marcus Strömberg.

Får stöd av forskningen

Välfärdsföretagens oro får stöd av forskningen. I våras presenterades en rapport på uppdrag av Vårdföretagarna som granskat sjukvårdspolitikens nya inriktning i Region Stockholm. Rapportens slutsatser är att förändringarna sker förhastat och utan beslutsunderlag och att det lilla underlag som finns bygger på alldeles för enkla analyser.

– Vår rekommendation är att regionstyret går tillbaka till ritbordet och utreder konsekvenserna ordentligt. Sjukvård är en väldigt komplicerad verksamhet och risken är att saker slutar att fungera om man ändrar för mycket på en gång. Ideologi verkar gå före sakskäl, säger Henrik Jordahl, professor vid Handelshögskolan på Örebro universitet och en av rapportförfattarna.

”Stockholm kan bli ett avskräckande exempel på vad som händer när valfriheten slopas.”

Välfärdsföretagen hävdar att mångfald och konkurrens driver kvalitet, innovation och en effektiv användning av skattemedel. Det är en uppfattning Henrik Jordahl delar.

– Valfrihet i sig är av stor betydelse för att säkra kvaliteten i verksamheter. Som på alla fungerande marknader gynnas innovationer och experimenterande av konkurrens. Sedan kan det också bli så att man slår sig till ro, blir slöare på jobbet och mindre effektiv om det inte finns konkurrens, säger han.

Henrik Jordahl håller med om att det finns anledning att oroa sig över att den svenska välfärdsmodellen hotas med tanke på utvecklingen i Stockholm. Men det kan också slå åt andra hållet.

– Stockholm har ju länge haft en väldigt bra vård med korta köer och ett högre uppfyllande av vårdgarantier jämfört med andra regioner. Men om den bra vården försvinner är det ju inte säkert att andra regioner vill ta efter. Stockholm kan bli ett avskräckande exempel på vad som händer när valfriheten slopas, säger Henrik Jordahl till TN.