USA:S EKONOMI
Så kan Trumps seger påverka Sverige och EU: ”Viktigt att hålla huvudet kallt”
Ekonomi (TT)
Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet innebär en ökad risk för handelshinder, menar en rad bedömare. Svenskt Näringslivs ordförande Jacob Wallenberg uppmanar nu Europa att utveckla samarbetet med USA. ”Fri handel är en viktig princip för att upprätthålla både amerikansk och europeisk konkurrenskraft”, säger han i en kommentar.
Vid lunchtid på onsdagen stod det klart att Donald Trump hade säkrat över 270 elektorsröster och att han därmed blir USA:s nästa president. Den samlade expertisen varnar för att USA:s handelspolitik därmed kan komma att gå i en mer protektionistisk riktning, vilket i så fall kan få konsekvenser för företag i bland annat Sverige.
Jacob Wallenberg, ordförande Svenskt Näringsliv, menar att Europa nu måste arbeta för att utveckla och fördjupa relationen med USA.
– Den transatlantiska länken är fundamental för Sverige och Europa vad gäller säkerhet och handel. Svensk industri tillhör de största investerarna i USA, med omfattande produktion och utveckling i USA. Fri handel är en viktig princip för att hålla kostnader nere på båda sidor av Atlanten, och upprätthålla både amerikansk och europeisk konkurrenskraft. Europa och Europeiska Unionen har en viktig roll att spela för att finna vägar för att utveckla och fördjupa relationen med USA, säger han i ett uttalande.
Som Sveriges tredje största handelspartner uppgick handeln med USA till 562 miljarder kronor i fjol. Med Donald Trump vid rodret ännu en gång riskerar 80 miljarder av dessa att falla bort på grund av höjda tullavgifter, visar beräkningar som Stockholms handelskammare har gjort.
– Trump har ju varit väldigt tydlig med att han ska höja tullarna mot omvärlden med upp till 20 procent och mot Kina med 60 procent. Det gör han för att han vill skydda amerikanska jobb och för att finansiera skattesänkningar, säger Carl Bergkvist, chefekonom för Stockholms handelskammare.
– Men det riskerar negativa konsekvenser för ett exportberoende land som Sverige om USA går i en mer protektionistisk riktning, fortsätter han.
”Det stora hoppet i detta sammanhang är att USA:s kommande nationalistiska förändringar i bästa fall kan påskynda den sittande och kommande tyska regeringens arbete för klart förbättrad egen konkurrenskraft.”
Bergkvist menar att handeln med andra europeiska länder troligtvis skulle täcka upp för miljardbortfallet – men oroar sig för vad som händer i ett längre perspektiv.
– Sannolikt kommer båda EU och Kina att svara på tullarna och om det innebär att vi vandrar mot ett handelskrig blir konsekvenserna långt mycket värre för ett exportberoende land som Sverige, säger Bergkvist.
I en analys från Kommerskollegium – som släpptes i oktober – konstateras att tullarna Donald Trump vill införa som president skulle driva upp kostnaderna för både företag och konsumenter och skapa global inflation. Fordonsindustrin pekas ut som särskilt utsatt.
Ett annat av de länder som riskerar att drabbas hårt av ökad amerikansk protektionism är Tyskland, som har USA som sin viktigaste exportmarknad. Förra året stod USA för 10 procent av all tysk export, vilket motsvarar nästan 160 miljarder euro.
– Farhågorna slår över hela världen, USA och Europa inklusive Tyskland. Mer konkret skrämmer inte minst de aviserade kraftiga tullhöjningarna, vilka ter sig speciellt negativa för ett exportintensivt land som Tyskland. Det stora hoppet i detta sammanhang är att USA:s kommande nationalistiska förändringar i bästa fall kan påskynda den sittande och kommande tyska regeringens arbete för klart förbättrad egen konkurrenskraft, säger Hubert Fromlet, professor vid Linnéuniversitetet och Senior Advisor till Tysk-svenska handelskammaren i ett uttalande.
”Det viktiga nu är att Sverige och EU håller huvudet kallt och agerar på ett sätt som inte ytterligare eskalerar eller förvärrar situationen.”
Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor vid Svenskt Näringsliv, betonar att USA är Sveriges tredje största exportmarknad för varor, efter Tyskland och Norge, vilket gör amerikansk politik betydelsefull för oss – både i handelsfrågor och i bredare ekonomiska frågor.
– Trump förknippas ofta med retorik, men under sin tidigare mandatperiod genomförde han vad han lovat på handelsområdet. USA lämnade frihandelsförhandlingar, Parisavtalet och införde tullar på de nivåer han talat om, säger hon.
”Är redo att samarbeta”
Inför detta val har Trump nämnt att omfattande tullar på alla varor från hela världen inklusive Kina, Europa och Sverige kan införas.
– Det finns juridiska frågetecken om presidenten själv har mandat att införa så universella tullar, men en sådan utveckling skulle kunna få stora konsekvenser för svenskt näringsliv. Kommerskollegium uppskattar att svensk export till USA kan minska med upp till 15 procent, även om osäkerheterna är många, säger Anna Stellinger.
– Det är dock för tidigt att dra slutsatser. Det viktiga nu är att Sverige och EU håller huvudet kallt och agerar på ett sätt som inte ytterligare eskalerar eller förvärrar situationen, säger hon.
BusinessEuropes ordförande Fredrik Persson lyfter fram betydelsen av ett starkt transatlantiskt partnerskap. Enligt organisationen uppgår EU:s investeringar i USA till ett värde av 2,4 biljoner dollar och Europas företag ligger bakom fler än 3,4 miljoner amerikanska arbetstillfällen.
– Det transatlantiska partnerskapet måste stärkas och värnas genom öppen dialog och en framtidsinriktad agenda för samarbete. BusinessEurope är redo att samarbeta med den nya amerikanska administrationen och arbeta på konkreta lösningar som kan driva ekonomisk tillväxt, investeringar och jobb på båda sidor om Atlanten, säger Fredrik Persson.