DEN SVENSKA SÄKERHETEN
Saab-toppen om miljardtillväxten – så byggs Europas försvar upp
Bara under det senaste året har Saab anställt 3 000 personer och det kommer att behövas fler. ”Nu inser fler vikten av att ha en europeisk försvarsindustri”, säger Peter Hultin, chef för Saabs kontor i Bryssel till TN.
Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022 har inte bara inneburit höga dödstal och mänskliga tragedier. Att det nu råder ett krig i Europa för första gången på flera årtionden har satt den europeiska säkerheten högst upp på agendan. Efter krigets utbrott ansökte Sverige och Finland om medlemskap i Nato och den svenska försvarskoncernen Saab har vuxit så det knakar.
– Vi är ett privat börsnoterat bolag och det är ingen hemlighet att vi har växt, bland annat som en konsekvens av kriget i Ukraina, säger Peter Hultin, chef för Saabs kontor i Bryssel.
– Vi märker, precis som många andra av våra kollegor inom försvarsbranschen runt om i Europa, att det blivit en större efterfrågan på våra produkter samt att fler länder ser ett större behov att ha en starkare försvarsförmåga.
Han menar att företagets syfte är att hålla människor och samhällen trygga och säkra.
– Det var därför Saab grundades 1937 och det är därför vi fortfarande är aktiva. Krig är oerhört destruktivt, ohållbart och inget vi vill ha. Men i en värld där det finns aktörer som inte väjer för att hota eller attackera andra så behöver länder se till att man kan försvara sig och sina befolkningar, och det är där vi behövs.
På plats i Bryssel samarbetar Saab aktivt med branschorganisationen Aerospace and Defence Industries Association of Europe (ASD) som representerar europeisk flyg-, försvars- och säkerhetsindustri. Förutom Saab ingår bland andra brittiska BAE Systems, tysk-franska KNDS och franska Naval Group. Saabs vd Micael Johansson har nu vice styrelseordförande-posten. I Bryssel har Saab investerat i större lokaler och gått från två anställda till sex.
– För oss är det viktigt att samverka med övrig försvarsindustri och andra aktörer och vara med och se till att den politiska inriktning och beslut som fattas här nere går i rätt riktning för att stärka Europas försvarsförmåga samt vår industriella förmåga.
”Nu inser fler vikten av att ha en europeisk försvarsindustri”.
Från EU:s håll presenterades i mars i år European Defence Industrial Strategy (EDIS) som fastställt en vision för den europeiska försvarsindustripolitiken fram till 2035 som kortfattat handlar om att stärka Europas försvarsindustri.
– I detta har man tagit fram en del industriprogram och även öppnat upp för möjligheten att söka medel för att få upp produktionshastigheten på ett hållbart sätt och nivå som garanterar en tillräckligt god förvarsförmåga.
Det är viktigt att bygga upp den europeiska förmågan att producera försvarsmaterial så att vi inte hamnar i en liknande situation som när kriget i Ukraina bröt ut, berättar han.
– Då fick många medlemsländer panik och köpte upp vapen från länder som USA, Korea och Turkiet, och kortsiktigt är det helt nödvändigt, men på längre sikt är det bättre om vi har förmågan att snabbt producera i Europa det försvarsmaterial som vi behöver.
– Vi anser att, oavsett politiskt ledarskap i USA, så måste Europa kunna ha en egen förmåga och försvara sig självt. Därför behöver vi utveckla och tillverka de försvarsmaterial vi behöver i Europa.
Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Saab fått flera miljardordrar på bland annat granatgeväret Carl-Gustaf. Bara under det senaste året har Saab nettoanställt 3 000 personer och är nu 24 000 anställda globalt.
– Vi behöver stödja Ukraina, och på längre sikt behöver vi kunna bygga upp vår egen förmåga att faktiskt kunna producera försvarsmaterial själva.
– Det är utmanande att hitta rätt kompetens. Precis som annan industri så söker vi efter specifik kompetens som bland annat mjukvaruutvecklare vilket gjort att det varit svårt att attrahera rätt kompetens. Men i dagsläget så har vi faktiskt lyckats att rekrytera folk.
”Vi vill se en mer integrerad och harmoniserad inre marknad”.
I Bryssel har synen på försvarsindustrin förändrats sedan Rysslands invasion av Ukraina. Numera öppnas dörrar som förut var stängda, menar han. Även på hemmaplan i Sverige har läget förändrats och företaget får numera ofta spontanansökningar. Och enligt tidningen Ny Tekniks senaste ingenjörsundersökning är Saab Sveriges näst mest populära arbetsgivare.
– Nu inser fler vikten av att ha en europeisk försvarsindustri. Och för oss är det bra att vi nu kan ha diskussioner med bland annat EU parlamentariker och att de är mer öppna för att diskutera med oss vad som krävs för att säkerställa att Europa kan försvara sig. Nu har fler vaknat och insett att vi har saknat förmågan avseende försvarsmaterial och personal för att kunna försvara våra gränser vid ett krig.
Han konstaterar att det finns flera olika initiativ från politiskt håll i Europa som borgar för bättre samarbeten mellan industrin och de europeiska länderna.
– Kan vi göra det på ett mer harmoniserat sätt och ta fram konkurrenskraftiga erbjudanden tillsammans i Europa så kan vi också konkurrera bättre internationellt.
– USA har en enad marknad, men i EU så har vi tyvärr inte en helt fungerande inre marknad, och framför allt så har vi inte en fungerande inre marknad vad gäller försvarsindustrin. Vi vill se en mer integrerad och harmoniserad inre marknad för att kunna konkurrera med stora ekonomier som USA och Kina. Paradoxalt nog så måste vi ha mer Europa för att kunna ta oss ur detta och vi behöver framför allt bättre sätt att reglera.
Bland annat hindras den inre marknaden av Artikel 346 i fördraget om EU:s funktionssätt (FEUF). Den ger medlemsstater möjlighet att göra vissa undantag från EU:s upphandlingsregelverk för att skydda nationella säkerhetsintressen.
– Det här betyder att marknaden inte blir så konkurrensutsatt som de skulle kunna varit då den innebär att den stoppar en del affärsmöjligheter för bolag inom försvarsindustrin.
”Det kommer behövas mer investeringar i försvarsindustrin framöver”.
Efter att Finland och Sverige blev medlemmar i Nato är 23 av 27 EU medlemsländer också Nato allierade.
– Nato är en försvarsallians och det ska inte EU vara. Men EU borde kunna stötta medlemsländerna med annat genom att skapa en bättre produktionsapparat, bättre tillgång till råvaror samt att jobba mer aktivt med att stötta leveranskedjorna.
Nu finns det en dialog mellan EU och Nato om just de här frågorna och det är bra att det inte blir duplicerat eller att man hamnar i en konflikt om vilka roller de ska ta, konstaterar han.
– Visst, det finns lite spänningar men det är naturligt. Det får inte vara en ursäkt för att hindra gemensamma investeringar i EU och att det ska fungera med Nato.
Europas säkerhet kommer att dominera den kommande mandatperioden och i EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har i sina så kallade mission letters lyft in att flera kommissionärer ska jobba med just försvar. Framöver kommer EU-kommissionen för första gången att ha en kommissionär med enbart fokus på försvar. Det är litauern Andrius Kubilius som föreslagits bli EU-kommissionär för försvar och rymd. Samtidigt har finskan Henna Virkkunen fått ansvar för teknisk suveränitet, säkerhet och demokrati och Estlands Kaja Kallas har utrikesfrågor och säkerhetspolitik på sitt bord. Det är bra att den kommande kommissionen har ett ökat fokus på säkerhet, menar Peter Hultin.
– Vi tycker att det är viktigt att EU fortsatt kommer att driva de industripolitiska frågorna för att stötta medlemsstaterna att bygga en mycket starkare avskräckningsförmåga.
– Det kommer behövas mer investeringar i försvarsindustrin framöver då det kommer att vara avgörande för Europa att bygga upp den försvarsförmågan som man tidigare saknat.
Saab är aktiva i Nato Industrial Advisory Group (NIAG), en del av Nato som är ett rådgivande organ bestående av industriföretag från Nato:s medlemsländer.
– Vi som industri stöttar Sveriges Nato-medlemskap här nere. Men vi är inte insatta i de allierades specifika Nato:s militära frågor om det inte är industrifrågor.