DEN SVENSKA BESÖKSNÄRINGEN

Julborden kan rädda restaurangerna

Julmat. En uppdukad julbuffé med saffranspäron, sallad, fläskstek, matjessill, skinka och bröd. Bild: Johan Nilsson/TT

Konkurserna bland Sveriges restauranger har varit rekordmånga under 2024. Nu kan julborden bli en räddare i nöden, rapporterar P4 Stockholm.

Erik Linares, platschef på Näsby slott, säger det varit en ekonomiskt tuff period i flera år för verksamheten. Därför väljer de nu att duka upp ett julbord under december.

– Det blev en succé. Nästan alla datum blev bokade första veckan och nu har vi över 2 000 gäster som ska äta julbord hos oss, säger han till P4 Stockholm.

Visitas chefsekonom Thomas Jakobsson säger att många restauranger är beroende av inkomsterna från julborden.

– Det är många som säger att likviditeten som kommer från julborden är det som betalar första kvartalets räkningar, säger han till P4.

P4 Stockholm: Rekordmånga konkurser – då kan julbordet bli frälsaren