REGELKRÅNGLET
Kritiserade lagen skjuts fram – ”Kaotisk process”
EU:s avskogningsförordning var på väg att träda i kraft vid årsskiftet – men nu har förhandlingar resulterat i att implementeringen skjuts fram i ett år. ”Det är ett helt nödvändigt beslut”, säger SCA:s Anders Edholm till TN.
EU:s avskogningsförordning (EUDR) har under en lång tid kritiserats av svenska företag. Förordningen var på väg att träda i kraft vid årsskiftet men, efter kraftig kritik, valde EU-kommissionen att föreslå att implementeringen skjuts upp ett år, vilket även rådet godkände. Efter att parlamentet röstat igenom en försening och ett antal ändringsförslag väntade fortsatta trilogförhandlingar för att komma överens kring vad som faktiskt ska hända med lagstiftningen.
Förhandlingarna har nu lett till att EU-länderna och EU-parlamentet till slut kommit överens om att skjuta fram implementeringen av lagstiftningen i ett år. Ett besked som var väntat, menar Anders Edholm, hållbarhets- och kommunikationsdirektör på SCA.
– Det är ett helt nödvändigt beslut eftersom processen varit kaotisk och EU-kommissionen inte klarat av att leverera de IT-system som data ska rapporteras i.
– Vår förhoppning är att man tar tillfället i akt och ser över hur förordningen är utformad, för i dagsläget är det ett administrativt berg som framstår som en papperstiger som syftar till att åtgärda problem som inte ens existerar i Sverige. Det går faktiskt inte ihop med EU:s uttalade ambition att stärka konkurrenskraften, då förordningen har rakt motsatt effekt.
Även Jonas Larsson, Head of Customer Supply Centre på Södra Cell, tycker att det är bra att implementeringen skjuts fram.
– Vi tycker att intentionerna med avskogningsförordningen är goda ur ett globalt perspektiv, men vi välkomnar tolv månaders utökad tid för implementering.
– Kraven måste vara realistiska, anpassade till hela värdekedjan för trä och den administrativa belastningen måste minska. Vi hoppas tiden används för konstruktiva lösningar för detta.
Avskogningsförordningen innebär att produkter som har orsakat avskogning eller skogsförstörelse kommer att förbjudas från att säljas inom EU eller exporteras från EU och det är upp till företagen att säkerställa att det inte skett. Den nya förordningen kommer att omfatta alltifrån träprodukter, möbler och böcker till kakao, nötkreatur, soja, kaffe, palmolja och gummi.
Den svenska skogsindustrin har varnat för att det finns både en otydlighet om hur kraven ska uppfyllas samtidigt som det finns en stor risk för kraftfulla sanktioner, eftersom böter på upp till fyra procent av årsomsättningen kan utdelas.
– Det är positivt att EU:s institutioner kunnat enas om en senareläggning av avskogningsförordningen. Beslutet ger ett andrum där återstående oklarheter måste lösas skyndsamt för att säkerställa att den praktiska tillämpningen blir ändamålsenlig. Nu är det avgörande att den fortsatta processen präglas av tydlighet och samarbete, säger Viveka Beckeman, vd för Skogsindustrierna, i ett pressmeddelande.