EU:S FRAMTID

Nu tar Polen över i EU – "Har ett näringslivsfokus"

Fredrik Udd, styrelseledamot i Svensk-Polska Handelskammaren och vd för Explore Markets. Bild: Pressbild, Mostphotos

De svensk-polska affärsrelationerna blomstrar som aldrig förr. ”Det är en stor marknad med stabil tillväxt, en välutbildad arbetskraft och en bred ekonomi”, säger Fredrik Udd på Svensk-Polska Handelskammaren till TN. När landet vid årsskiftet tar över EU-ordförandeskapet kommer säkerheten att vara i fokus, menar experter som TN pratat med.

Polen har på senare år blivit en alltmer betydande partner för svenska företag och är numera en av Sveriges viktigaste handelspartners. Efter det senaste regeringsskiftet är landet på väg mot en mer EU-vänlig och stabil politisk riktning, något som välkomnas av näringslivet, menar Fredrik Udd, styrelseledamot i Svensk-Polska Handelskammaren och vd för Explore Markets.

– Det politiska läget i Polen är ganska polariserat men jag skulle säga att de som har ett näringslivsfokus är mycket positiva till det senaste regeringsskiftet, då det nu finns en betydligt mer EU-vänlig och förutsägbar regering.

”De flesta som kommer hit blir mycket positivt överraskade”.

Den Svensk-Polska Handelskammaren höll sitt första möte 1929 och samlar idag 250 företag, dels svenska företag som är verksamma i Polen och polska företag som är verksamma i Sverige.

– Det gemensamma intresset är att medlemmarna vill utveckla sina affärsrelationer mellan Sverige och Polen. Handelskammaren har därför som uppgift att stödja medlemmarnas svensk-polska affärsrelationer.

– Intresset för Polen i Sverige är stort, och detsamma gäller intresset för Sverige i Polen. Jag tycker att det har ökat successivt åt båda hållen.

Nyligen träffades dessutom statsminister Ulf Kristersson och Polens premiärminister Donald Tusk för att signera ett nytt strategiskt partnerskap mellan Sverige och Polen.

– Ett närmare samarbete om säkerhet och försvar i bred bemärkelse är grundbulten i det förnyade strategiska partnerskapet mellan Polen och Sverige. Vi avser gemensamt arbeta för att stärka säkerheten i Östersjöregionen och hantera det hot som Ryssland utgör, sa Ulf Kristersson i ett pressmeddelande då.

Det starka bandet syns också i handelsstatistiken. Polen är en av Sveriges viktigaste handelspartners, både vad gäller import och export. Under 2023 exporterade Sverige varor till ett värde av 78,3 miljarder kronor till Polen.

– Många saknar en klar bild av vad Polen är. De flesta som kommer hit blir mycket positivt överraskade och förvånade över att landet är så modernt, säger Fredrik Udd.

Han berättar att handelskammaren bland annat hjälper svenska bolag som vill in på den polska marknaden. Många vet att Polen har en stor växande marknad, men de vill få en bättre förståelse för hur marknaden fungerar, vilka affärsmöjligheter som finns, och vilka beslutskriterier som är viktiga för polska inköpare.

– Generellt kan man säga att den polska marknaden är lite mindre mogen än den svenska. Samtidigt är den mer dynamisk och utvecklas snabbare inom vissa områden. I klimatomställningen är Sverige ett föregångsland, där Polen ligger efter.

– Men i andra fall kan utvecklingen gå snabbare i Polen, som exempelvis med hemleveranser och kontaktlösa betallösningar.

Han påpekar också att det finns skillnader i affärskulturen, där Polen beskrivs som mer hierarkiskt.

– I Sverige har vi ofta platta strukturer i våra företag, men i Polen är hierarkierna tydligare. I Polen värdesätts också rätt kontakter mer. Det kan vara svårt att navigera sig fram till rätt person via företagsväxeln, medan det i Sverige ofta finns direktnummer till anställda på företagens hemsidor.

”Den stora utmaningen nu är att gå från kol till en hållbar energimix”.

Även Nikki Brandt, handelssekreterare och ansvarig för Business Swedens verksamhet i Polen, framhåller vikten av lokala kontakter för att göra affärer i Polen.

– Vi ser att polska företag ofta vill göra affärer lokalt, vilket gör det viktigt för utländska bolag att ha polska kontakter på plats.

– Detta gäller även inom till exempel tillverkningsindustrin, där polackerna oftast vill att så mycket som möjligt sker lokalt.

Polen är fortfarande starkt beroende av kol, som utgör landets viktigaste energikälla och står för upp till 40 procent av energibehovet.

– Den stora utmaningen nu är att gå från kol till en hållbar energimix, vilket kräver innovativa lösningar och långsiktiga investeringar. Vi arbetar med att lyfta goda svenska exempel, då Sverige har kommit längre i klimatomställningen.

Han menar att Polen har blivit en viktig marknad för svenska bolag. Idag finns cirka 700 bolag i Polen med runt 109 000 anställda och investeringar till ett värde av 5,5 miljarder euro, vilket motsvarar ungefär 64 miljarder svenska kronor.

– Statistiken visar att över 90 procent av vinsterna från svenska bolag i Polen återinvesteras i landet. Det är mycket mer än i andra länder där bolagen ofta skickar hem mellan 40-50 procent av vinsterna till moderbolagen. Detta visar att de är rätt självsäkra på att det är en god investering att fortsätta investera i landet men också att svenska investeringar är extra attraktivt för Polen. Detta hoppas vi att Sverige ska bli bättre på att utnyttja till sin fördel.

Och det går åt båda hållen, då Skandinavien och Sverige har blivit mer attraktiva för polska företag, berättar han.

– Polen är starkt beroende av Tyskland, och eftersom den tyska ekonomin går sämre ser polska företag över möjligheterna att göra affärer på andra håll, vilket gör Skandinavien attraktivt.

– Polen är särskilt attraktivt ur ett supply chain-perspektiv på grund av korta och säkra leveranser, en välutbildad arbetskraft samt väldigt konkurrenskraftig produktions-ROI (avkastning på investering reds. anm). Vi ser även att forskning och utvecklingsrelaterad verksamhet börjar ta fart på allvar.

”Det finns många möjligheter för de som vågar investera och tänka långsiktigt”.

Mycket har hänt under det senaste kvartsseklet i Polen. Efter östblockets fall 1989 förlorade Sovjetunionen sitt grepp om Polen, och landets ekonomi har sedan 1992 vuxit med cirka 4–5 procent per år. Polen blev medlem i NATO 1999 och i EU 2004. År 2009 klassificerade Världsbanken Polen som ett höginkomstland. Polen har också under en tid haft en högre ekonomisk tillväxt än EU som helhet.

– Utvecklingen i Polen de senaste åren är imponerande. Polen är en stor marknad med stabil tillväxt, en välutbildad arbetskraft och en bred ekonomi, vilket innebär stora affärsmöjligheter, säger Fredrik Udd.

Kriget i Ukraina har påverkat Polen stort, och det polska stödet för Ukraina är mycket starkt. I budgeten för 2025 höjde Polen sina försvarsutgifter till 4,7 procent av BNP, upp från 4,1 procent av BNP 2024.

– Det finns flera orsaker, dels kan man relatera till sin egen historia, då Polen själv har blivit invaderat och lidit under flera tillfällen. Polen är också ett grannland till Ukraina, och många ukrainare har flytt hit.

– Polen spelar dessutom en viktig roll i försvarsindustrins leveranser till Ukraina, som nästan alla går via Rzeszów i sydöstra Polen.

Efter valet 2023 stod det klart att Polen avslutade åtta år av nationalkonservativt styre. Den tidigare regeringen strävade efter att begränsa yttrande- och pressfriheten och införde en strikt abortlagstiftning. Den mitten-vänsterorienterade oppositionen vann istället, och Polens premiärminister är nu Donald Tusk. Nästa år är det presidentval i Polen, och det är långt ifrån klart vilken riktning som kommer att vinna. Men enligt Nikki Brandt är den politiska osäkerheten något som diskuteras men inget som skrämmer svenska företag som är verksamma i Polen.

– Om man tittar på svenska företag överlag ser de att det finns en attraktiv tillväxtpotential och relativt förutsägbar stabilitet som gör att det går att verka fortlöpande och hållbart i Polen. Det finns många möjligheter för de som vågar investera och tänka långsiktigt.

I januari tar Polen över ordförandeskapet i Europeiska unionens råd från Ungern. Rådets ordförandeskap roterar mellan EU:s medlemsländer var sjätte månad och innebär att ett medlemsland under denna period leder möten på alla nivåer i rådet. Trots att den polska regeringen har meddelat att deras prioriteringar inte kommer att presenteras förrän i december, är det tydligt att säkerhet kommer att vara ett centralt tema.

– Det handlar om säkerhet, både militär och energiförsörjningsmässig, samt om livsmedelsförsörjning. När det gäller energiförsörjningen ser man över hur man kan klara sig utan den naturgas man tidigare fått från Ryssland, säger Fredrik Udd.

– Dessutom kommer Polens ordförandeskap att fokusera på ekonomisk utveckling, konkurrenskraft och potentiell expansion med nya medlemsstater.