ELKRISEN
Rekordhöga elpriser – över 3 kronor: ”Kommer få se mer”
Kyla, låg vindkraftsproduktion och isläggning i älvarna får elpriserna att rusa med spikar på över 3 kronor kilowattimmen. Skillnaden mellan norr och söder fortsätter också. ”Dagens elpriser är de högsta för den här vintersäsongen”, säger elmarknadsanalytikern Christian Holtz till TN.
Efter en helg och en måndag med förhållandevis rimliga elpriser har de åter dragits upp.
Skillnaderna mellan landets elområden fortsätter och tisdagen bjöd på spotpristopp på över 2 kronor kilowattimmen söder om Gävle medan mellersta och norra Norrland klarade sig betydligt bättre på runt 6 öre. Därutöver tillkommer kostnader för elcertifikat, påslag, energiskatt, moms och elnätskostnader.
I skrivande stund, onsdag, tilltar priserna ytterligare med spotpristopp på över 3 kronor i hela landet under morgonen varefter priserna i södra och norra Norrland sänks under dagen medan mellersta och södra Sverige fortsätter att följa kontinentens höga elpriser större delen av dygnet.
– Dagens elpriser är de högsta för den här vintersäsongen, men jag tror vi kommer att få se fler liknande prisnoteringar eller högre innan vintern är över. Det som primärt ligger bakom är en kombination av kyla, lite vind och isläggning på flera älvar i norr vilket innebär att elproduktionen reduceras för att minska vattenflödet så att isen kan lägga sig, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker och medgrundare av konsultfirman Merlin & Metis.
Vindkraftsproduktionen i Norden minskar med cirka 3 000 megawatt jämfört med tisdagen samtidigt som elanvändningen ökar med cirka 3 000 megawatt. Totalt alltså en nettoförändring om cirka 6 000 megawatt, vilket är ungefär lika mycket som hela den svenska kärnkraften producerar.
– Samtidigt är det cirka 3 000 megawatt vattenkraft som är otillgänglig till följd av isläggning. Summa summarum är det svenska och nordiska elsystemet mycket mer ansträngt i dag (onsdag) än tidigare under veckan helt enkelt.
Priset faller under torsdag
Under torsdagen faller elpriserna särskilt i norra Sverige till i snitt under 8 öre per kilowattimme medan mellersta och södra Sverige i genomsnitt får pynta över en krona plus alla tilläggsavgifter.
– Jag väntar mig att de förblir lägre tills att kylan kommer tillbaka. Vädret är alltid svårt att förutse långt framåt i tiden, men de meteorologer vi arbetar med förutser inte någon ny köldknäpp i närtid och snart närmar sig julledigheten då elanvändningen och elpriserna ofta sjunker.
Skulle vi däremot få en ihållande kyla längre fram innebär det inte bara tillfälligt högre elanvändning utan också att man nallar mer av vattenmagasinen i Norden samt det europeiska gaslagret. Om detta händer skapas förutsättningar för ännu högre elpriser framåt.
– Vädret har en stor inverkan på det svenska elpriset på flera sätt.
Synd att Svk inte simulerar tidigare modell
Debatten kring Flowbased fortsätter, och Tidningen Näringslivet kunde nyligen visa hur elpriserna utvecklat sig under beräkningsmodellens första månad – jämfört med samma period i fjol.
I artikeln berättar Svenska kraftnät också för TN att man valt att inte göra några simuleringar med den gamla NTC-metoden efter att man driftsatt Flowbased.
– Som analytiker tycker jag naturligtvis att det är synd att Svenska kraftnät inte fortsätter att publicera parallellkörningar. Jag antar att de menar att den gamla NTC-modellen helt enkelt är historia nu. Vi kan i varje fall konstatera att vi fått en del nya fenomen som en följd av Flowbased, exempelvis att SE1 har högst (timvis) elpris i Sverige i dag, något som aldrig hade hänt innan införandet av Flowbased, säger Christian Holtz.
– Jag vågar också påstå att det inte hade hänt i dag heller med den gamla modellen. Vi kan samtidigt konstatera att flödet av el har ökat som en följd av Flowbased.