ELKRISEN
Chockbeskedet: Tvingas betala 200 miljoner för att slippa elavbrott
NKT i Karlskrona har satsat 11 miljarder kronor på en ny anläggning för högspänningskablar. Men återkommande strömavbrott har förödande effekt på verksamheten. ”Kabeltillverkning är en oerhört känslig process som inte klarar de här avbrotten”, säger vice vd:n Lars Carlsson till TN.
Lars Carlsson är vice vd på NKT i Karlskrona som tillverkar kraftkablar för energibranschen.
Stor investering
Företaget har nyligen investerat 11 miljarder kronor i en ny produktionsanläggning för att tillverka högspänningskablar och i ett kabelutläggningsfartyg.
Lars Carlsson, vice vd på NKT, diskuterar elstörningar som påverkar deras kabelproduktion.
NKT har investerat 11 miljarder kronor i en ny anläggning och kabelutläggningsfartyg.
Den instabila strömförsörjningen orsakar ofta produktionsstopp och ekonomiska förluster.
NKT överväger en UPS-lösning för att skydda sina maskiner vid strömavbrott.
Problemen med blinkningar påverkar också kemiföretaget Perstorp Oxo i Stenungsund.
Lagstiftningen erbjuder sällan tillräcklig kompensation för sådana industriomställningar.
Lars Carlsson konstaterar att bolaget idag drabbas av störningar av elleveransen.
De senaste åren har man vid ett flertal tillfällen drabbats av så kallade ”blinkningar”, eller mycket korta elavbrott som inte ens varar en sekund.
Det är ett problem för moderna industriföretag som är beroende av avancerad och känslig elektronik och olika automatiserade system som kräver en kontinuerlig och stabil strömförsörjning.
”Produktionen stoppas”
När en sådan här blinkning sker leder det till produktionsstopp och stora ekonomiska förluster.
Bara det senaste året har NKT drabbats av fyra större elavbrott och ett 20-tal blinkningar.
– Kabeltillverkning är en oerhört komplex och känslig process som inte klarar de här mikroavbrotten. När det sker stoppas produktionen och i vissa fall måste vi reparera våra kabelmaskiner. Vid elavbrott måste vi också kassera den del av kabeln som tillverkades och vi har en lång återstartningsprocess med produktionstapp som följd, säger Lars Carlsson.
För att NKT:s investering på 11 miljarder ska få full effekt är det avgörande att elförsörjningen fungerar som den ska.
– Vi måste ha ett pålitligt och robust elnät med tillräcklig kapacitet som vi kan lita på under de kommande åren, menar Lars Carlsson.
NKT:s motpart i den här frågan är det kommunala bolaget Affärsverken. Det är nätföretaget E.ON som äger och driftar nätinfrastrukturen i området.
– Vi har en dialog med både Affärsverken och E.ON för hur vi ska lösa det här, säger Lars Carlsson.
Kostar 200 miljoner
Det är dock ett svårlöst problem. E.ON uppger att man på lång sikt ska göra stora investeringar i att förstärka näten. Men det tar tid, menar Lars Carlsson.
– På kort sikt menar de att vi måste investera i en så kallad UPS-lösning (Unruffled Power Supply) som via ett batterisystem skyddar vår utrustning mot de här strömavbrotten. Det är det enda sättet.
En UPS-lösning innebär att det systemet tar över vid ett strömavbrott så att inte maskiner och utrustning tappar ström.
– Det handlar om några sekunder men de här systemen tar mycket plats och kostar cirka 200 miljoner kronor, fortsätter Lars Carlsson.
Blixtnedslag en orsak
I ett mejl svarar Affärsverken att man arbetar med frågan men inte kommenterar enskilda kundaffärer.
Det är också svårt att skydda sig mot de här avbrotten eftersom det är svårt att förutse dem, menar Lars Carlsson.
– E.ON uppger att ett åskväder med blixtnedslag är en orsak till de här korta blinkningarna, men det kan också vara en följd av att man gör olika omkopplingar på nätet. Nätet i södra Sverige är ansträngt just nu.
40 mil nordväst om Karlskrona har man samma problem med blinkningar och strömavbrott, berättar Gauthier Hanquet, Site chef och vd på kemiföretaget Perstorp Oxo AB i Stenungsund.
Flera av kemiföretagen i Stenungsund drabbades av stora strömavbrott 2018 och 2019 då man tvingades att stänga ned delar av verksamheten i flera veckor, men man har också återkommande problem med de här korta blinkningarna.
Lång återstartsprocess
I båda fallen betyder det att produktionen, som normalt pågår 24/7, stoppas och att en lång och kostsam återstartsprocess startar.
Eftersom Perstorp Oxo tillverkar kemikalier måste man rensa ut alla system efter att produktionen gått ned och återstartprocessen påbörjats.
– En driftstörning gör att vi får betydande produktionsbortfall. Om det händer ofta, drabbar det våra kunder med försenade leveranser och i slutändan påverkar det företagets lönsamhet och konkurrenskraft.
– Vi måste ”fackla”, eller bränna ur systemet för att få bort tryck och temperatur ur anläggningen. Det är en mycket dyr process, fortsätter Gauthier Hanquet.
Lagen reglerar hur korta strömavbrott som Perstorp Oxo själva måste kunna klara av och när nätägaren ska ta ansvaret, men det är generellt väldigt svårt.
– Lagstiftningen är inte skriven för industri. Det är väldigt sällan man kan få kompensation som motsvarar förlusten, säger Gauthier Hanquet.