DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Lista: Här är nästa års nya skatter – så påverkas du

Johan Fall, chef för skatteavdelningen på Svenskt Näringsliv och finansminister Elisabeth Svantesson. Bild: Fredrik Sandberg/TT, Mostphotos, Ernst Henry Photography

Det nya året för med sig en rad skatteförändringar. Sänkta arbetsgivaravgifter för två anställda, höjd omsättningsgräns för att undantas från momsplikt och sänkt skatt på arbetsinkomster och pension är några av nyheterna som kan gynna investeringar, företagande och jobbskapande.

Företrädare för det svenska näringslivet har riktat kritik mot Tidöregeringen när det gäller ambitionerna att underlätta tillvaron för företagen. Men nu kommer positivare tongångar.

– Efter en trögare inledning på mandatperioden har regeringen ökat reformtakten, vilket är positivt för utvecklingen av Sveriges välstånd, säger Johan Fall, skattechef på Svenskt Näringsliv, till TN.

Johan Fall, skattechef på Svenskt Näringsliv. Bild: Ernst Henry Photography

2025 bjuder på inte enbart på flera skattelättnader utan även på mindre byråkrati för företagen, vilket också välkomnas av näringslivet.

– Lägre skattetryck och mindre regelkrångel kan underlätta för jobb, investeringar och företagande, säger Johan Fall.

Här är de viktigaste reformerna för det nya året:

Utökat växa-stöd

Idag får enmansföretagare, till exempel aktiebolag utan anställda eller en enskild näringsidkare, sänkta arbetsgivaravgifter i 24 månader för sin först anställda. Företagaren betalar bara 10,21 procent i ålderspensionsavgift på en månadslön upp till 25 000 kronor. Den nya lagändringen innebär att stödet utökas till två anställda och till 35 000 kronor.

– Det är avgörande för svenskt välstånd att sysselsättningen ökar. Även drivkraften till arbete behöver öka och det är viktigt att de som kan arbeta också gör det. Samtidigt behöver det också bli mer lönsamt att anställa medarbetare. Att utvidga växa-stödet är en viktig del i det arbetet, säger finansminister Elisabeth Svantesson i ett uttalande om reformen.

Finansminister Elisabeth Svantesson. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Höjd omsättningsgräns för moms

Omsättningsgränsen för befrielse från mervärdeskatt höjs från 80 000 till 120 000 kronor, vilket gör att färre små företag behöver redovisa moms. Dessutom menar regeringen att detta också kan sänka trösklarna för att starta företag och minska den administrativa bördan för Skatteverket.

Sänkt skatt på arbetsinkomster och pension

Det ordinarie jobbskatteavdraget förstärks med 11 miljarder kronor inriktat främst till heltidsarbetande med låga och medelhöga inkomster. Det innebär att de som omfattas av förslaget minskar sin skatt med upp till 3 200 kronor per år. Dessutom förstärks grundavdraget för personer som fyllt 66 år i motsvarande grad.

Jobbskatteavdraget infördes för att stärka incitamenten till arbete; ju mer man jobbar och tjänar desto bättre jobbskatteavdrag, upp till en viss inkomstnivå. Men för personer med högre inkomst än 64 000 kronor per månad har dock en särskild regel gjort att jobbskatteavdraget sedan 2016 istället minskats.

– Från och med 2025 kommer man att få behålla jobbskatteavdraget oavsett hur mycket man jobbar och tjänar. Detta innebär att marginalskatten sänks 3 procentenheter för högre inkomster, säger Johan Fall.

Sänkt ersättningsnivå för expertskatt

Ersättningsnivån för utländska medborgare att kvalificera sig för så kallad expertskatt sänks från två prisbasbelopp till ett och ett halvt prisbasbelopp per månad. Med detta vill regeringen skapa bättre förutsättningar för företag att attrahera och behålla internationell nyckelkompetens.

Sänkt skatt på diesel inom jord-, skogs- och vattenbruk

För att kompensera för ökade kostnader på olika insatsvaror sänks skatten för diesel som används i yrkesmässig jord-, skogs- och vattenbruksverksamhet tillfälligt även under 2025.

Skattefritt ISK-sparande införs

Skatten på sparande på investeringssparkonton och i kapitalförsäkringar sänks. Från 2025 blir de första 150 000 kronorna befriade från skatt och 2026 höjs gränsen till 300 000 kronor. Näringslivets Skattedelegation understryker behovet av att sänka den generella skattesatsen, vilket med bibehållna kvoteringsregler också skulle stärka incitamenten till investeringar i fåmansbolag.

Höjt prisbasbelopp

Prisbasbeloppet för 2025 blir 58 800 kronor, en höjning med 1 500 kronor jämfört med 2024 och detta följer av normal inflationsuppräkning.