BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Företagaren Leif desperat efter tredje inbrottet: ”Fick sova i butiken”

Inbrotten mot Aterra ledde till krossade skyltfönster och stulna skotrar till ett värde av 300-400 000 kronor, berättar Leif Davidsson. Bild: AI/Midjourney, Privat

Efter en serie inbrott mot Helsingborgsföretaget Aterra tvingas ägaren Leif Davidsson fokusera mer på säkerhet än kärnverksamheten. ”Det finns hela tiden den där oron att det ska hända igen”, säger han till TN.

Företagaren Leif Davidsson har drivit kajak- och elskateboardbutiken Attera på Kajpromenaden i centrala Helsingborg sedan 2013. Verksamheten har rullat på problemfritt i tio år – fram till en natt 2023, då bolaget utsattes för det första av tre inbrott.

AI-sammanfattning

Leif Davidsson, ägare av kajak- och elskateboardbutiken Attera i Helsingborg, har drabbats av tre inbrott.

Det första inbrottet skedde 2023, där fem elskateboards värda 100 000 kronor stals.

Trots installation av larm och ökad vaksamhet utsattes butiken för två nya inbrott, där stora ekonomiska skador uppstod.

Polisutredningen som innehöll mest bevis, är nedlagd, vilket skapat frustration hos Leif Davidsson.

Butiken har nu flyttats där nya säkerhetsrutiner har införts för att skydda verksamheten bättre.

Läs mer

– När jag kom till butiken på morgonen var dörren helt sönderslagen. Man hade stulit fem elskateboards för totalt 100 000 kronor, säger han till Tidningen Näringslivet.

Efter händelsen utrustade Leif Davidsson butiken med larmsystem. Men ett år senare, nästan på dagen efter förra inbrottet, slog rånarna till igen.

– Det konstiga var att larmet inte gick när inbrottet skedde så vi kom dit för sent, säger han.

”Jag var på nålar hela tiden.”

Han berättar dock att inbrottet fångades på bild och att en av rånarna filmades utan mask när han var där och rekade dagen innan.

När polisen anlände till brottsplatsen kunde Leif Davidsson lämna in bevismaterialet till den kommande utredningen.

– Efter det ställde jag om larmet så det var extra känsligt för om någon gick förbi. Jag var på nålar hela tiden.

Trots det, skedde ett tredje inbrott knappt en vecka senare.

– Precis när man hade börjat slappna av så hände det igen. Polisen var där en minut efter att rånarna hade stuckit, jag var där två minuter senare. Då hade de använt samma elskoter som de stal från första rånet för att transportera andra skotrar, säger han.

Därtill hade rånarna krossat butikens två skyltfönster som är nästan fyra meter höga och kostar 80 000 kronor styck att reparera. Med inbrotten så nära inpå varandra var Leif Davidsson nu beredd att offra sin sömn för att skydda butiken.

– Inbrottet skedde en tidig lördagsmorgon och glasmästaren jobbar inte på helger så vi kunde inte sätta upp en provisorisk ruta. Vi fick sätta upp en träskiva i stället. Så då fick jag stanna kvar natten efter och sova där, säger han.

Kostat en och en halv veckas jobb

Leif Davidsson räknar med att allt arbete som utförts för att förebygga nya inbrott har kostat honom en och en halv veckas jobb.

– Det kostar både tid och intäkter. Och så finns hela tiden den där oron att det ska hända igen, säger han.

Häromdagen meddelade polisen att utredningen för det andra inbrottet har lagts ner. Utredningarna från det senaste inbrotten är fortfarande pågående. Men det känns ändå snopet menar Leif Davidsson, eftersom den första utredningen innehöll mest bevismaterial.

– Rånaren fick hålla på i 45 minuter för att få loss skotern fastlåst med en rejäl kedja. Vi fångade honom på bild och han lämnade en massa spår efter sig.

”Kan ju tycka att poliserna borde vara lite mer samordnade.”

Leif Davidsson ger både ris och ros till polisens arbete.

– När inbrotten sker har de varit väldigt snabba på att komma till platsen. Men uppföljningsarbetet är en annan fråga. Alla tre ärenden utreds av olika poliser. Man kan ju tycka att poliserna borde vara lite mer samordnade, säger han.

I dagsläget står butiken på Kajpromenaden tom då Aterra ska flytta till en annan lokal. I den nya butiken kommer produkterna inte att längre att visas upp i skyltfönster, berättar Leif Davidsson.

– Nu använder vi tv-skärmar att visa upp produkterna. Vi har också satt galler för fönsterna och har installerat nytt larm. Det kanske också kan bli aktuellt att investera i en rökmaskin. Det kostar ju såklart mycket att betala för den här säkerheten. Men nu kan jag åtminstone sova bättre, säger han.

”Jag är inte den som blir kränkt. Men man blir förbannad.”

Sammantaget har kostnaderna för de två senaste inbrotten landat på 300–400 000 kronor, uppskattar Leif Davidsson.

– Det är ganska mycket pengar, både för mig som företagare och för samhället, med alla poliser inblandade. Samtidigt kommer rånarna undan med några tusenlappar, det är helt meningslöst. Jag är inte den som blir kränkt. Men man blir förbannad, säger han.