ELEKTRIFIERINGEN

Anders Borg: Därför måste vi bygga ny kärnkraft – ”Ingen annan lösning”

”Vi ska inte avveckla, vi ska bygga ut”, säger Anders Borg om den svenska kärnkraften. Bild: Jonas Ekströmer/ TT, Christine Olsson/TT, Claudio Bresciani/ TT

Ska Sverige lyckas med den gröna omställningen och säkra konkurrenskraften måste vi bygga kärnkraft, menar Anders Borg, ordförande i LKAB och tidigare finansminister. Att det sker en stor satsning globalt gör honom optimistisk. ”70–80 procent av världens utsläpp kan vi hantera med kärnteknologi”, säger han till TN.

Att satsa på kärnkraft är det mest rationella för att säkra Sveriges konkurrenskraft på sikt. Det menar den tidigare finansministern och gruvjätten LKAB:s ordförande Anders Borg.

– Jag kan inte se att det finns någon annan lösning för permanent baskraft. Det kan hända mycket med teknologiutvecklingen, vindkraften kan bli mycket bättre och vi kan få batterier som kan lagra energi. Vi skulle potentiellt kunna bygga ut vattenkraften med 50 terawattimmar också, men det förutsätter att vi använder de orörda älvarna och det finns det ingen politisk vilja att göra. Om du tittar på befintlig teknologi idag så är det bara kärnkraft som kan leverera den baskraft vi behöver, säger han.

Internationell kapplöpning

Han pekar på att det sker en internationell kapplöpning, och att det även kommer att gynna Sverige.

– Vi har en renässans för kärnkraften globalt. Kina bygger ett kärnkraftverk per år. Alla de stora techbolagen vill bygga i USA. Polen har beslutat sig för att bygga fyra reaktorer, även Frankrike, Tjeckien, Ungern och Slovakien bygger kärnkraft. Det är klart att det kommer att göra att projekten sköts bättre och att vi blir bättre på att bygga kärnkraft även här, säger han och fortsätter:

– Bygger vi ut kärnkraften och kombinerar med andra energislag, framför allt vind, får vi ett bra och konkurrenskraftigt energisystem. Vi ska inte avveckla, vi ska bygga ut.

”Det rationella är att göra det som är mest rimligt.”

Anders Borg menar att den stora satsningen som sker på kärnkraft globalt är en av anledningarna till att han är optimistisk gällande klimatfrågan.

– 70–80 procent av världens utsläpp kan vi hantera med kärnteknologi. Om Indien, Kina, övriga tillväxtländer som släpper ut mest, och som ökar sina utsläpp, investerar i kärnkraft, vind och sol och ersätter kol har vi kommit en bra bit på vägen, säger han och fortsätter:

– Så det rationella är att göra det som är mest rimligt. Och det är att bygga kärnkraft och vindkraft och avveckla kolkraft, oljeuppvärmning och naturgas.