DEBATTEN OM UPPHANDLINGARNA

Så ska kriminella stoppas i upphandlingar – ”Mycket positiva nyheter”

Bild: Mostphotos

Regeringen ger nu Konkurrensverket i uppdrag att föreslå regler som stoppar oseriösa och onormalt låga anbud vid upphandlingar. ”Det känns väldigt hoppfullt. Vi kommer att följa utredningen på nära håll”, säger Emma Unevik, vd för Stockholms Städsystem, till TN.

Under 2023 gjorde regeringen en översyn av den nationella upphandlingsstrategin vilken bland annat visade att oseriösa och kriminella företag har tillåtits delta i offentliga upphandlingar. Efter det har en av regeringens främsta prioriteringar varit att bekämpa brottsligheten med alla medel.

Nu får Konkurrensverket i uppdrag att föreslå regeländringar för att stoppa oseriösa och onormalt låga anbud vid upphandlingar, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

– Kriminella och oseriösa aktörer ska aldrig få offentliga kontrakt. Det är en konkret åtgärd som ska hjälpa upphandlarna i deras vardag, säger civilminister Erik Slottner.

”Vi har länge sett en stor förbättringspotential inom dessa områden så det känns väldigt hoppfullt att regeringen nu ger Konkurrensverket det här uppdraget”, säger Emma Unevik, vd för Stockholms Städsystem och ledamot i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. Bild: Stefan Tell

Emma Unevik, är vd för Stockholms Städsystem och ledamot i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. Hon är ordförande i arbetsgruppen som sysslar med offentlig upphandling, där frågan om oseriösa anbud dryftats mycket. Hon välkomnar därför beskedet från regeringen.

– Det här är mycket positiva nyheter. Vi har länge sett en stor förbättringspotential inom dessa områden så det känns väldigt hoppfullt att regeringen nu ger Konkurrensverket det här uppdraget. Vi ser fram emot resultatet och kommer att följa utredningen på nära håll, säger hon till TN.

Konkurrensverket får även i uppdrag att lämna förslag på mer effektiva metoder för att bedöma om leverantörer fullgör kvalitetskraven i offentliga kontrakt. De upphandlingspliktiga inköpen har ett värde på över 920 miljarder kronor, enligt regeringen.

− En ökad möjlighet att konkurrera med kvalitet i stället för lägsta pris är efterfrågad av såväl leverantörer som upphandlande organisationer, säger civilminister Erik Slottner i pressmeddelandet.

Delen av uppdraget som rör onormalt låga anbud ska redovisas senast den 30 september 2025 och delen som rör fullgörandet av kvalitetskraven ska redovisas senast den 30 november samma år.