ELKRISEN
Elpriserna rusar på nytt: ”Väldigt lite vind”
Elpriserna har på nytt rusat uppemot fem kronor per kilowattimme. Topparna under onsdagen blir över två kronor i hela landet plus avgifter. ”Det beror på väldigt lite vind”, säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker hos Bixia till TN.
Berg- och dalbanan i de svenska elpriserna fortsätter och hittills under veckan har de åter varit väldigt höga.
Under måndagen toppade det så kallade spotpriset (innan skatt, moms, nätavgifter och elcertifikat) på 426 euro per megawattimme i södra Sverige (elområde 4). Detta motsvarar knappt 5 kronor per kilowattimme.
Genomsnittspriset under dagen blev:
- Elområde 1: 22 euro/MWh.
- Elområde 2: 28.
- Elområde 3: 157.
- Elområde 4: 178.
Den främsta orsaken var väldigt låg vind både i Tyskland och i NordPool-området, förklarar Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia.
– Timme 18 igår hade Tyskland 583 euro/MWh som exempel, vilket sedvanligt spiller över på Elområde 4, konstaterar han.
I dag (tisdag) ser det lite bättre ut, i alla fall i norra Sverige där elområde 1 får ett snittpris på 9 euro/MWh medan Elområde 4 får ett betydligt högre snitt på 153 euro/MWh.
– I morgon och på torsdag är det däremot låg vind i NordPool igen så priserna för morgondagen är ganska höga.
Under onsdagen blir snittet mellan 115-132 euro/MWh i samtliga svenska elområden och toppen står Elområde 4 för med 233 euro/MWh.
– Under torsdag och fredag lättar högtrycket över kontinenten och det blir klart mer vind vilket gör att vi inte kopplas mot de höga pristopparna, säger Johan Sigvardsson.
– Samtidigt går vi själva mot ett väderskifte till mycket milt (låg förbrukning) och tämligen gott om vind i nästa vecka, fortsätter han.
Månads- och kvartalsterminerna ”säckat ihop”
De långa väderprognoserna indikerar en mycket mild februari och så även mars med 2-3 grader över normal temperatur vilket är mycket.
– Därmed pekar prognosen mot låg förbrukning och inte så mycket el som behöver produceras, vilket betyder mer vatten kvar i magasinen när vi går in i våren.
Månads- och kvartalsterminerna har totalt säckat ihop sedan jul, förklarar han.
– Så all riskpremie är borta. Exempelvis kostade februarikontraktet 60 euro/MWh innan jul och handlas nu till 31,85. Med andra ord 35 öre i snitt för årets normalt sett kallaste månad och därmed högst förbrukning. Det är ganska otroligt, säger han.
Långsiktigt finns inga direkta orosmoln, menar han.
– Trumps ”drill, baby, drill” borgar ju för ett bättre utbud in mot nästa vinter i form av LNG och så har vi fått vapenvila mellan Israel och Hamas. Det är dock intressant att förbrukningen av gas i Europa redan har tärt långt mer på depåerna än de två senaste årens milda vintrar.
Om 7-10 dagar är vi nere på de nivåer där 2023-2024 bottnade runt första april, förklarar han.
– Med andra ord, beroende på vad som händer på den asiatiska marknaden, så kan det bli lite kapprustning inför kommande vinter men det är på tok för tidigt att dra några slutsatser om det redan nu. Sommarterminerna på gas ligger i alla fall lite högre än vad de brukar.