DE KRÅNGLIGA MILJÖTILLSTÅNDEN

Amazon varnar: Långa tillståndsprocesser hotar svenska AI-satsningar

Sandra Karlsson, Infrastructure Policy Manager på Amazon, varnar för att Sveriges långa handläggningstider kan leda till att satsningar i stället hamnar i andra länder. Bild: Mostphotos, Pressbild

Amazons IT-molntjänster är avgörande för den växande AI-sektorn i Sverige. Men miljötillståndsprocessen för serverhallar tar längre tid i Sverige än i andra länder, vilket kan påverka företagets affärsbeslut. ”Oförutsägbarheten är problematisk”, säger Sandra Karlsson, Infrastructure Policy Manager på Amazon Web Services, till TN.

Amazon Web Services (AWS), som etablerade sig i Sverige 2011, spelar en allt viktigare roll i landets digitala infrastruktur. Med datacenter i Eskilstuna, Katrineholm och Västerås levererar företaget molntjänster som är kritiska för svenska bolag och den växande AI-sektorn.

AI-sammanfattning

Amazon Web Services (AWS) etablerade sig i Sverige 2011 och har blivit en viktig del av landets digitala infrastruktur.

Sandra Karlsson, Infrastructure Policy Manager på AWS, betonar att AI-utveckling kräver omfattande beräkningskapacitet.

Företagets svenska datacenter drivs av förnybar energi och har investeringar i biodieseldrivna reservgeneratorer.

Långsamma miljötillståndsprocesser utgör en utmaning för AWS:s affärsbeslut i Sverige.

Amazon planerar fortsatt expansion i Sverige med fokus på förnybar energi och AI-utveckling.

Läs mer

"Ingen AI utan molnet" är AWS:s devis, förklarar Sandra Karlsson, Infrastructure Policy Manager på AWS. "AI-utvecklingen kräver omfattande beräkningskapacitet, och efterfrågan ökar stadigt från svenska företag som vill ligga i framkant inom AI-teknologi."

Företagets svenska datacenter, som öppnade 2018, drivs av förnybar energi. För att garantera oavbruten drift har AWS investerat i avancerade backupsystem med biodieseldrivna reservgeneratorer.

– Vi har generatorer för att kunna säkra vår drift vid strömavbrott. Driften av dessa kräver miljötillstånd, som bland annat reglerar bullernivån samt hur ofta vi kan köra dem för underhåll, konstaterar Sandra Karlsson.

”Vi har lagt ner mycket tid på att förklara vår verksamhet och affärsmodell för involverade myndigheter.”

Miljötillståndsprocessen kan ta väldigt lång tid och därmed påverka Amazons affärsbeslut, menar hon.

– Handläggningen av ansökningar kan ta allt mellan 12 och 24 månader, vilket är lång tid för oss. Vi bygger vår infrastruktur i takt med kundefterfrågan, och på tre platser samtidigt. Just oförutsägbarheten kring hur lång handläggningstiden är problematisk.

Sandra Karlsson tror att det kan ta lång tid att få tillstånd för datacenter på grund av att branschen är relativt ny.

– Vi har lagt ner mycket tid på att förklara vår verksamhet och affärsmodell för involverade myndigheter. Det krävs inlärningstid innan de förstår vårt perspektiv.

Amazon är ett globalt företag. De nordiska länderna har hittills klarat sig bra i konkurrensen tack vare kalla klimat och tillgång till förnybar energi. Men fler länder och regioner blir nu intressanta, berättar Sandra Karlsson. En snabb och effektiv tillståndsprocess ses numera som en konkurrensfördel.

– Till exempel har Spanien och Italien arbetat för att attrahera stora infrastrukturprojekt. Om ett företag kvalificerar sig som en stor infrastruktursatsning i spanska Aragon utses en myndighet som handlägger alla tillstånd och med en tidsfrist på maximalt fem månader. Detta är attraktivt, menar Sandra Karlsson.

Från 17 myndigheter till en

Efter tidigare miljötillståndsprocesser har Amazon fått viss rutin.

– Vi har genomgått dessa processer flera gånger, så vi vet vad som krävs och hur vi gör bästa möjliga arbete. Detta har gjort att handläggningen av våra tillstånd har varit snabbare än 24 månader.

Den miljötillståndsutredning som Regeringen presenterade på tisdagen är en bra grund för de kommande 20 årens gröna samhällsomställning, konstaterar Niklas Skår, projektledare för Kraftsamling el- och tillstånd.

– Den föreslår att 17 självständiga myndigheter som prövar olika tillstånd ska ersätts av en enda. Det är ett radikalt grepp om hela prövningsorganisationen.

Niklas Skår, projektledare för Kraftsamling el- och tillstånd på Svenskt Näringsliv. Bild: Ernst Henry Photography

Sandra Karlsson har inte läst hela utredningen, men hoppas att den innehåller tydliga tidsramar för olika steg i tillståndsprocessen samt förslag på hur processen kan digitaliseras.

– Speciellt hantering som sköts av domstolar eller myndigheter, då dessa processer är utanför företagens kontroll. Tydliga tidsramar skulle hjälpa oss planera vår verksamhet bättre.

Krävs förändringar

Niklas Skår menar att det rådande systemet saknar tydliga gränser.

– Perspektivet är att inget får förändras medan nya aspekter ska inkluderas, utan att påverka det gamla. Den nuvarande omställningsprocessen kräver stora förändringar, vilket betyder att vissa saker måste offras. Det innebär inte dåliga miljömässiga beslut, men kanske att allt inte kan upprätthållas, säger Niklas Skår.

Amazon planerar att fortsätta växa i Sverige då efterfrågan på IT-molntjänster ökar, inte minst på grund av AI-utvecklingen.

– Vi finns redan i Sverige och vill fortsätta verka här. Det svenska klimatet och tillgången till förnybar energi gör landet idealiskt för datacenter-verksamhet.