FRIHANDELNS FRAMTID
Chefekonom: Trumptullar kan ge högre inflation
Om USA:s tullhot mot EU blir verklighet kan det få allvarliga konsekvenser, säger bedömare som TN har pratat med. ”USA:s eventuella tullar kan komma att innebära en ny negativ utbudschock, vilket är en inflationsrisk”, säger Kerstin Hallsten, chefsekonom på Industriarbetsgivarna.
Under tisdagen inför USA sina nya tullar mot Kina, Mexiko och Kanada. Den amerikanske presidenten Donald Trump har aviserat att tullar även är att vänta mot EU. När eller hur är ännu oklart, men flera bedömare som TN har pratat med befarar allvarliga konsekvenser om tullhotet blir verklighet.
– Tullar och handelshinder slår olika för olika delar av basindustrin. För skogen är USA tredje största enskilda exportland från Sverige. För stålet infördes tullar redan 2018. Här har man förlorat exportintäkter på omkring 0,5 miljard kronor per år sedan 2018, säger Kerstin Hallsten, chefekonom på Industriarbetsgivarna.
Hon fortsätter:
– USA:s eventuella tullar kan komma att innebära en ny negativ utbudschock vilket är en inflationsrisk, säger hon.
Viktigast: Att det inte blir fullskaligt handelskrig
Robert Boije, chefekonom på SBAB, betonar att USA och Tyskland är viktiga handelspartners till Sverige, och att amerikanska tullar kan slå hårt om det hela utvecklas till ett större handelskrig.
– Sverige har ju en förhållandevis stor export sammantaget till USA och Tyskland, så om det blir höga tullar i USA så kommer det i kombination med en svag tysk ekonomi förstås påverka även svensk ekonomi negativt. Men viktigast är hur det går för hela EU och att det inte blir ett fullskaligt handelskrig, säger han.
”Man ska heller inte överdriva.”
Jens Magnusson, chefekonom på SEB, håller med om att det finns risker om saker och ting eskalerar.
– USA är vår tredje största exportnation när det gäller varor. Utvecklingen påverkar oss förstås i stor utsträckning men man ska heller inte överdriva. Även om höjda tullar mot USA är mycket olyckligt så är det inte så att all export bara upphör. Nästan hälften av exporten är tjänsteexport (som inte drabbas av tullar på samma sätt) och många av våra stora företag har redan produktionskapacitet i USA och kan på det viset klara sig ganska bra även om det blir ett handelskrig.
– Men självklart är det totalt sett viktigt för Sverige, som den lilla, öppna, handelsberoende nation vi är, både att Tyskland snart börjar återhämta sig och att USA inte går till extremer med sitt utlovade handelskrig.
Thomas Jakobsson, chefekonom på Visita, menar att osäkerhet och protektionism aldrig är bra för en liten öppen ekonomi som Sverige.
– Det hämmar investeringar, tillväxt och därmed även välfärden, säger han.