DE KRÅNGLIGA MILJÖTILLSTÅNDEN

Bättre än dricksvatten – ändå stoppas gruvan: ”Händer detta på riktigt?”

Svante Fielding, koncernchef på SMA Mineral, Georg Andrén, landshövding i Värmlands län. Bild: Sebastian Wiman, Pressbild, Henrik Holmberg/TT, Mostphotos

Mark- och miljööverdomstolen menar att uranhalterna i Gåsgruvans utsläpp är för höga – trots att det får finnas mer i dricksvatten. ”Det är så jäkla dumt. Kan det verkligen vara så här i Sverige idag?”, säger koncernchef Svante Fielding till TN. Nu överklagas domen till HD.

– Ibland så undrar man, händer detta på riktigt? Det är så jäkla dumt. Kan det verkligen vara så här i Sverige idag?

Det säger Svante Fielding, koncernchef på SMA Mineral, efter att en dom från Mark och miljööverdomstolen bekräftat att en Sveriges större producenter av kalk inte får bedriva verksamhet i Gåsgruvan utanför Filipstad. Gåsgruvan har gamla anor och brytning av kalksten började 1852. Sedan 1980 är det SMA Mineral som bedriver verksamheten. Svante Fielding vänder sig emot att domstolen anser att utsläppen innehåller för höga uranvärden.

– Gåsgruvan har varit brukad sedan 1850-talet och det finns inget som visar att det skulle skada miljön runtomkring. Men nu får vi avslag på grund av att det finns ett för högt uranvärde.

– Men sedan 2015 är gränsvärdet för uran satt lägre än det får vara i dricksvatten. Det får alltså finnas mer uran i vanligt dricksvatten än vad som får släppas ut i vattnet från Gåsgruvan.

”De riktiga förlorarna i det här är Sveriges vattendrag”.

Innan domen kom cirka 40 procent av all sjökalk i Sverige från just Gåsgruvan. Sjökalk används för att motverka effekterna av försurning i sjöar och vattendrag.

– De riktiga förlorarna i det här är ju Sveriges vattendrag som behöver sjökalk. Nu blir det ännu mindre sjökalkning, så det är livet i våra sjöar och vattendrag som kommer att lida mest av den här.

– Och då är det framför allt transporterna som blir dyrare när man tar det längre bortifrån. Anslagen för sjökalk ökar ju inte utan det som blir är att det blir mindre kalk helt enkelt och dessutom kommer ju såklart det bli dyrare med sjökalk om det är färre som kan erbjuda det.

Det var i maj 2023 som en dom från Mark- och miljödomstolen stoppade verksamheten i Gåsgruvan. Direkt efter att domen blev offentlig lades ett varsel och 20 personer sades upp från verksamheten. Dessutom innebar domen att företaget Gåsgruvan Kalcit AB, som har sin fabrik i järnmalmsgruvan, valde att lägga ned sin verksamhet och säga upp sina 15 anställda. Gåsgruvan Kalcit AB var tidigare SMA Minerals största kund som köpte över hälften av den brutna kalkstenen.

– Men det som är ännu konstigare är att vi skulle kunna få pumpa vårt vatten ut i en av de närliggande sjöarna, då utspädningen då blir större. Men nu när vi pumpar i bäcken så blir koncentrationen för hög, men problemet är att vi har pumpat ut vatten från gåsgruvan i över hundra år och skulle vi sluta så förändrar det tillståndet för allt som lever i bäcken.

Svante Fielding berättar att företaget började med arbetet för ansökan för över fem år sedan. Efter att företaget skickade in en överklagan till Mark och miljööverdomstolen under våren 2023 fick de en dom i Mark- och miljööverdomstolen i januari 2025.

– Den här ansökan har vi hållit på med i över fem år. Det är bara att försöka titta på situationen ur ett affärsperspektiv. Hade vi fått besked efter några månader så hade vi kunnat rädda en stor del av verksamheten. Men när det tar över ett och ett halvt år så kan man inte behålla personal utan att veta om man kommer få fortsätta att driva verksamheten.

”Att det försvunnit arbetstillfällen har ingen av oss råd med”.

Värmlands landshövding Georg Andrén, berättar att länsstyrelsen haft en nära dialog med SMA Minerals under processen.

– Även om det är väldigt komplext så har vi som länsstyrelse och jag som landshövding har gått in i nära dialog med bolaget SMA Minerals för att hitta en väg framåt.

– Vår inställning är att SMA Minerals har jobbat under fem års tid med att producera fram de underlag som behövs. Jag vill inte recensera rättsväsendet och därmed domarna, men vi kan konstatera att det faktum att SMA Minerals inte kan bryta kalk nu är ett stort problem – inte bara för Filipstad och Värmland utan för hela Sverige. Vi hade gärna sett att man hade fått möjlighet att bryta kalk i alla fall under en övergångsperiod.

Han menar att det är bekymmersamt att Gåsgruvans verksamhet har stoppats. Bland annat på grund av att Filipstad blivit av med flera arbetstillfällen.

– Vi är i stort behov av att kalka våra sjöar och det kommer att få konsekvenser när man tvingas hämta kalk från någon annanstans ifrån.

– Att det dessutom försvunnit arbetstillfällen har ingen av oss råd med. Varje arbetstillfälle vi blir av med är ett problem.

Dessutom konstaterar han att det finns en stor problematik med alltför långa tillståndsprocesser.

– Jag kan inte värdera den här processen, men jag kan säga att vi från länsstyrelsens sida gjort vad vi kunnat för att göra processen så kort som möjligt.

– Rättssystemet ser ut så att man måste kunna få överklaga, men det går att konstatera att investeringsviljan påverkas negativt av långa och oförutsägbara tillståndsprocesser.

”Vi har fyra större gruvor där vi kan bryta kalk, nu är tre av dem stängda”.

Det här är inte första gången som SMA Mineral tvingas se en verksamhet stoppas. På Gotland har företaget två kalktäkter som båda har stoppats efter långa miljötillståndsprocesser.

– Vi har fyra större gruvor där vi kan bryta kalk, nu är tre av dem stängda. Nu har vi har tagit beslut om att vi ska söka nytt tillstånd för Stucks kalkbrott på norra Gotland. Det är väldigt spännande då det där finns så mycket kalkfyndigheter där att vi skulle kunna försörja alla stålverk i Sverige och Finland i 200 år.

– Som det ser ut i dagsläget så finns det mycket lite kalk av kvalitet som passar för ståltillverkning som har tillstånd att bryta, vilket är oerhört illa ur både klimatperspektiv då utsläppen av CO2 ökar med längre frakter och ur ett krisperspektiv eftersom vi inte är självförsörjande av kalk som behövs för stålproduktion.

Nu har bolaget tagit beslutet om att överklaga Mark och miljööverdomstolens dom till HD.

– Anledningen är att gränsvärdet för uran är satt så lågt att det kommer att påverka mycken annan verksamhet i Sverige då det på många platser är så hög halt av uran i grundvattnet att det överstiger gränsvärdet. Vi anser att domen är fel och vill se om HD ser det nationella intresset och tar upp domen.