ENERGIPRISERNA

Bakslaget för Trump – därför kan oljepriserna sticka

Christian Kopfer, råvaruanalytiker hos Handelsbanken, tror att det blir svårt för Trump att få ned oljepriset. Det borde i stället gå upp, menar han. Bild: AP Photo/Evan Vucci, AP Photo/Eric Risberg / Maria Lindblad

USA:s president Donald Trump vill pressa ner olje- och gaspriserna. Men Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer tror att det blir tvärtom. ”Saudiarabien är nog inte så sugna på att öka produktionen kraftigt med dessa priser”, säger han till TN.

Oljan handlas i skrivande stund för 72 dollar fatet för Crude-olja och 75 dollar fatet för Brent-olja.

USA:s president Donald Trump har sagt att han vill få ner oljepriset och för att göra det vill han öka den amerikanska produktionen enligt det kända mantrat ”drill, baby, drill”. Han har också försökt uppmuntra oljekartellen Opec+ att öka produkten för att sänka priset. Enligt ett uttalande nyligen vill han på så sätt straffa Rysslands finanser.

”Kriget kommer upphöra omedelbart”, sa han.

Men enligt källor till Reuters ser det inte ut att bli någon förändring i Opec+ plan utan kartellen håller fast vid att öka produktionen först i april. Christian Kopfer, råvaruanalytiker hos Handelsbanken tror inte heller att det kommer att bli någon dramatisk prisdumpning på olja.

Priset styrs nämligen av utbud och efterfrågan. Om efterfrågan ökar mer än utbudet så går priset upp.

– Mitt huvudcase är att konjunkturåterhämtningen kommer att göra att efterfrågan på oljan ökar vilket gör att vi i stället får stigande priser. Så jag tycker det ser ut som de ska upp, kanske till runt 80-90 dollar per fat under året, säger han till Tidningen Näringslivet.

Detta bygger då i så fall på att president Trump misslyckas med sin strategi.

– Han försöker till exempel pressa Saudiarabien att öka produktionen – men oljan är ju deras levebröd så de har inget intresse av det. De vill ha så höga oljepriser som möjligt, säger Christian Kopfer.

Produktionskostnaderna för oljan i Mellanöstern är låg – och Opec+ håller just nu priserna uppe genom att begränsa utbudet.

Att få mer oljeproduktion på amerikansk mark och på så sätt minska priset har dock sina utmaningar.

– Det är mycket snack men vad presidenter i USA säger ska man ta med en nypa salt eftersom det i slutänden är kommersiella bolag som fattar besluten. Om man vill ha offshore på federal mark så behöver bolagen också räkna hem investeringarna. Man öppnade ju till exempel för bud i Alaska, men då kom det inte ett enda bud från oljebolag, säger Christian Kopfer.

– Tittar man i stället på Biden-administrationen, så snackade han väldigt mycket åt andra hållet. Han påstod att han var väldigt skeptisk till fracking på grund av klimatargument men denna produktion ökade till rekordnivåer under hans administration. Under hans fyra år blev USA världens största oljeproducent.

”Fracking ökade till rekordnivåer under Biden-administrationen”.

Svår balansgång för Opec+

För Opec+ är det däremot en svår balansgång eftersom de å ena sidan vill ha höga priser för att tjäna mer på produktionen, men å andra sidan inte vill begränsa produktionen så mycket att det blir för lönsamt för USA att expandera. Då tappar de nämligen marknadsandelar.

Han tror att Opec+ kommer att lyckas balansera detta väl.

– Med det sagt finns det så klart många som tror att oljepriset ska ner – och det kan absolut hända, men i så fall bygger det på att Opec+ bestämmer sig för att ställa till lite elände för jänkarna och är villiga att ta lite lägre priser ett tag för att göra det. Blir det så kan priset kanske gå ner till 40-50 dollar per fat.

Huvudcaset är däremot ett stabilt och ökande pris i takt med att efterfrågan ökar, men någon prisrusning baserat på geopolitik är han däremot inte så orolig för.

– Det finns marginal att öka produktionen om det skulle hända något.

Däremot tror Christian Kopfer att det är logiskt att Trump kommer att få ökad LNG-export, vilket analytiker menar är precis vad Europa behöver för att ersätta den ryska gasen och få ner kostnader både för företag inom den europeiska industrin samt elpriserna.

Förutom till uppvärmning och industriella processer används naturgas nämligen som bränsle i gasturbiner och är till stor del prissättande i det europeiska elsystemet. Höga gaspriser betyder alltså höga elpriser.

Prisskillnaden mellan amerikansk naturgas och europeisk naturgas är stor – även om den amerikanska gått upp ganska tydligt på sistone. Då Trump vill riva upp förbud mot nya licenser för LNG-export som Biden-administrationen införde så kan det öka exporten och jämna ut priserna. Det torde dock, allt annat lika, i så fall innebära att priset ökar i USA men minskar i Europa.

Om Trump däremot lyckas få frackingen att öka ytterligare i produktion så får han dock mer billig naturgas som kan användas både till inhemsk konsumtion och export, menar Christian Kopfer.

– Naturgasen och frackingen hänger väldigt mycket ihop i USA.

Christian Kopfer, råvaruanalytiker hos Handelsbanken. Bild: Maria Lindblad

”Norge kan inte trolla fram kaniner”

Under onsdagen kom också årsredovisningen för Norges största gas- och oljeproducent Equinor (gamla Statoil) som numera är Europas största producent av naturgas.

Bolaget tjänade förstås grova pengar men volymerna för 2025 ser inte ut att kunna ökas jättemycket. 4 procent räknar man med att skala upp gas- och oljeproduktionen under 2025 medan planen för förnybart minskas till 10-12 gigawatt till 2030.

– Man ska inte sätta för mycket hopp till dem i det här sammanhanget eftersom det är en väldigt mogen oljemarknad, och de här fyra procenten talar ju sitt tydliga språk där. Det finns liksom inga trolltrick där Equinor kan trolla fram kaniner för att ersätta rysk gas, säger Christian Kopfer.

Analytiker har också flaggat för att Kinas tullar på 15 procent mot amerikanskt kol och naturgas skulle kunna minska gaspriset i Europa, då det kan frigöra mer export till Europa.